«PONDUS»: Pondus-stripa fra 1. juli 2016. Kanskje er det din stripe som får stå sammen med Frode Øverlis i Dagbladet. 
«PONDUS»: Pondus-stripa fra 1. juli 2016. Kanskje er det din stripe som får stå sammen med Frode Øverlis i Dagbladet. Vis mer

Tegneseriekonkurranse i Dagbladet:

Vil du bli vår nye tegneserieskaper?

Siste sjanse til å få din tegneserie på trykk i Dagbladet.

Ingen hverdag uten tegneserier. Ingen helg eller festdag, heller. Og langt mindre aviser.

For hva ville aviser være uten morsomme, syke og ettertenksomme striper?

Et vendepunkt

For ni år siden var Børge Lund med i Dagbladets tegneseriekonkurranse. Han vant ikke, men det ble et vendepunkt for skaperen bak stripen «Lunch». Fra 2009 har han vært fast i Dagbladet, sammen med bl.a. Frode «Pondus» Øverli og Lina «Zelda» Neidestam.

– Jeg husker fremdeles den telefonen fra Dagbladet, sier Lund.

TEGNESERIESKAPER: Børge Lund gir råd til ferske tegneserieskapere. - Gjør det og gjør det enkelt, er rådet. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix
TEGNESERIESKAPER: Børge Lund gir råd til ferske tegneserieskapere. - Gjør det og gjør det enkelt, er rådet. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix Vis mer

- Det ble viktig og jeg kom meg ordentlig i gang. Jeg fikk en arena og det ble en slags pakt, en forpliktelse til å fortsette, sier Lund, som er blitt 43 år.

- Kom i gang

Innleveringsfristen for årets tegneseriekonkurranse er 15. september. Det er ingen grunn til å nøle dersom du har en stripe i magen. Og Børge Lund har noen gode råd.

- Det viktigste er å komme i gang, begynn å tegne uten den helt store planen, sier han.

Lever 15 ferdige seriestriper i avisstripeformat. Forholdet mellom høyde og bredde skal være tilsvarende stripene som trykkes i Dagbladet (ca. 1:3,2 – f.eks. 11x35 cm.)

Det skal også leveres en kort, skriftlig redegjørelse for seriens idé og utviklingsmuligheter. Legg ved navn, adresse, all nødvendig kontaktinformasjon og bilde av deg selv. Send inn til e-post-adressen seriekonkurranse@gmail.com.

Lek og la deg fenge

Nærmere innsendelsesinstruks blir offentliggjort på Dagbladet.no og Facebook-gruppa Dagbladet tegneserier.

Dagbladet og Dagbladet.no forbeholder seg retten til å publisere stripene, samt navn og bilde av deltakeren underveis.

Serien kan ikke tidligere ha vært publisert mot betaling.

- Du må ha tenkt en tanke, men ikke et helt konsept. Du må tørre å leke og la deg fenge av det du vil formidle. Og det må være noe du kjenner til, sier Børge Lund.

- Ikke være for flink

For at det skal bli «bærekraftig», som Lund uttrykker det, må temaet og miljøet i stripa være noe du er interessert i og kjenner. Hvis ikke blir du avslørt og det faller igjennom.

- Hvilken felle er det lett å gå i?

- Den største fella er vel hvis du ønsker å være for flink. Det å legge for mye i tegningene og gjøre det komplisert kan være ødeleggende. Gjør det enkelt som mulig – og la andre lese og se, sier Lund.

Børge Lund har lyktes med sitt «Lunch»-univers med den konspiratoriske Kjell, en liten, lat og skallet mann. En dag på jobben i en av hans striper kan være skremmende gjenkjennelig. Her kan man møte både sjefen og seg selv i døra.

- Hvem var dine inspirasjonskilder?

– Små fortalte historier i et kompakt format, det fenger meg. Derfor var «Pondus» og «Tommy og tigeren» viktige inspirasjonskilder. Mye av det skyldes også timingen i de stripene, sier Børge Lund.

Han legger lite vekt på teknisk utstyr. Selv bruker han en blyantpenn 0,5 og skanner inn i et tegneprogram.

– Du kan også fotografere stripene med en mobiltelefon. Det holder i massevis, er han.