Vil du gå med datamaskin og HD-kamera på nesa?

Google Glass flytter grenser.

BRILLEFIN: Google-grunnlegger Sergey Brin viser fram Glass under et arrangement i San Francisco.
Foto: AP/NTB Scanpix
BRILLEFIN: Google-grunnlegger Sergey Brin viser fram Glass under et arrangement i San Francisco. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

Finnes det en grense for hvor mye informasjonsteknologi vi vil omgi oss med, og hvor tett innpå livet vi vil ha den? Før du svarer «ja», kan det være på sin plass å minne om at det ikke er mer enn noen år siden det ble sett på som en uting å snakke i telefonen på offentlige transportmidler, og som et grovt brudd på alminnelig folkeskikk å surfe sosiale medier på restaurant.

Teknologiskeptikere kan muligens finne trøst i at mer radikale teknologier gjerne bruker lang tid på å slå gjennom. Ta virtual reality, en teknologi vi har ventet på siden den visjonære informatikeren Jaron Lanier populariserte ideen seint på 1980-tallet.

Glass, Googles mye omtalte nettbriller, ser ut til å bruke atskillig kortere tid til markedet. En betaversjon er distribuert til et antall testbrukere, som visstnok har betalt 1500 dollar hver for moroa. Det snakkes om lansering av det ferdige produktet neste år.

Glass viser brukeren informasjon fra internett på en liten skjerm i ytterkanten av synsfeltet for høyre øye, styres ved hjelp av stemmen, øyebevegelser eller berøringsgester på brillen, og kan ta opp lyd og bilde av det vedkommende ser foran seg.

De tenkelige bruksområdene er nærmest ubegrensede. Potensialet for å dumme seg kraftig ut sosialt likeså.

Når øynene til bordmakkeren plutselig ruller opp og til høyre, vet du at noe er på gang. Det du ikke vet, er om vedkommende filmer deg, googler deg eller ignorer deg til fordel for noe artigere på nettet.

FRA DE TROENDE blir det framholdt at Glass er mindre påtrengende og forstyrrende enn dagens smarttelefoner i sosiale situasjoner. Det er muligens riktig, men samtidig er det en teknologi som gjør det vanskeligere å vite når en person er til stede i den fysiske verden, og når vedkommende forsvinner inn i sitt eget, virtuelle brilleland.

Muligheten til å ta opp video uten at den eller de som filmes vet at det skjer, har dessuten meget problematiske personvernmessige sider.

Rent fysisk er Glass en brillestang i titan, med glasslinse, HD-kamera, elektronikk og batteri festet på høyre side bakover mot øret.

GLASS: Informasjon vises i det lille glassfeltet i ytterkant av høyre øye. Lyd formidles direkte via skallebenet.
Foto: Google
GLASS: Informasjon vises i det lille glassfeltet i ytterkant av høyre øye. Lyd formidles direkte via skallebenet. Foto: Google Vis mer

Den må pares med en smarttelefon, og erstatter altså ikke telefonen.

Gyroskop, avstandssensor og andre smarte teknologier gjør det mulig for Glass å vise kontekstuell informasjon, tilpasset situasjonen brukeren befinner seg i. Et lag med såkalt augmented reality-informasjon kan for eksempel supplere det brukeren ser foran seg, med faktainformsjon, bilder, kart, navigasjonspiler eller liknende.

Glass må primært sees som et verktøy, snarere enn som en underholdningsskjerm du leser avisartikler eller ser YouTube-videoer på.

Samtidig er det noe annet og noe mer: Et skritt på veien mot det kybernetiske mennesket.

MENINGEN ER DELTE blant dem som har testet det uferdige produktet. Kritikerne melder om dårlig batterilevetid, en ubehagelig, desorienterende følelse ved lengre tids bruk, mange tekniske feil, og et produkt som er vanskelig å bruke.

Andre rapporterer om en overraskede intuitiv og ukomplisert brukeropplevelse, og om en måte å bruke nettet på som føles diskret, sømløs og direkte avhengighetsskapende.

Mye kan og vil skje med Glass før teknologien foreligger som ferdig produkt. Det jobbes med partnerskap med Ray-Ban og andre produsenter, slik at teknologien en gang i framtida kan bygges inn i helt vanlige briller.

Det kan saktens trenges, for ikke siden gullalderen til den ørehengte handsfreemikrofonen med blinkende blått lys, har vi sett et stykke personlig informasjonsteknologi som i større grad får deg til å se ut som en gjøk enn dagens betautgave av Google Glass.

Om jeg vil ha en? Det kan du banne på.

UTFORDRER PERSONVERNET:  Kameraet kan ta opp HD-video, uten at det er mulig for andre å vite at brukeren filmer. Foto: GOOGLE
UTFORDRER PERSONVERNET: Kameraet kan ta opp HD-video, uten at det er mulig for andre å vite at brukeren filmer. Foto: GOOGLE Vis mer