Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skrekkfilm til halloween

Vil du ha de virkelige skrekkhistoriene til halloween?

Virkeligheten overgår ofte fantasien. Så blir den til film.

BASERT PÅ: Filmen «The Exorcism of Emily Rose» er basert på historien til Anneliese Michel, som ble overbevist om at hun var fordømt. Foto: Filmweb
BASERT PÅ: Filmen «The Exorcism of Emily Rose» er basert på historien til Anneliese Michel, som ble overbevist om at hun var fordømt. Foto: Filmweb Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hjemsøkte dokker, sataniske spøkelser, unge kvinner besatt av onde ånder og huleboere som dreper 1000 mennesker. Det er ikke bare på film ondskapen får utfolde seg.

Og når filmskapere skal finne historier du kan grøsse av, tar de gjerne utgangspunkt i sanne historier.

Så når du på halloween benker deg foran skjermen, klar for å bli skremt, kan den grufulle historien du tenker bare er film, ha rot i virkeligheten.

Hjemsøkt av heks

Ta etterforskerne Ed og Lorraine Warren for eksempel. To amerikanere som hadde spesialisert seg på paranormale hendelser, spesielt hjemsøkte. Ed var tidligere politimann og selvlært demonolog, kona Lorraine var klarsynt, og sammen jaget de spøkelser.

Det var ikke mangel på skrekk og gru i livene deres. Så har de også vært utgangspunkt for flere filmer. I 2013 hadde amerikanske skrekkfilmen «The Conjuring» premiere i Norge.

Året var 1971. Åstedet Rhode Island og familien Perrons hus. Et hus hjemsøkt av heksa Bathsheba Sherman som bodde der tidlig på 1800-tallet. Hun skal ha forbannet stedet, så alle som en gang har bodd der, døde. Ifølge Warren-ekteparet.

I filmen oppdager etterforskerne at hele området er hjemsøkt av sataniske spøkelser som følger familien hvor de enn går.

GRØSSUKSESS: «The Conjuring 2» fikk et stort publikum, om ikke så gode kritikker. Foto: Filmweb
GRØSSUKSESS: «The Conjuring 2» fikk et stort publikum, om ikke så gode kritikker. Foto: Filmweb Vis mer

I sommer kom oppfølgeren «The Conjuring 2». En gigantisk kassasuksess, men i Frankrike ble filmen tatt av de fleste kinoer på grunn av «vold og hysteri» i kinosalene.

Brenne i helvete

I 2005 kom «The Exorcism of Emily Rose» og satte fart i eksorsisme-debatten. Dessuten tar filmen utgangspunkt i den tyske lærerstudenten Anneliese Michel. En helt vanlig ung jente, som gikk inn i en tung depresjon i en alder av 22.

Hun begynte å se syner. Hun ble overbevist om at hun var besatt, og hørte stemmer som fortalte henne at hun var fordømt og at hun skulle brenne i helvete. 1. juli 1976 døde hun, utsultet og med store skader på kroppen.

Filmen er ikke tro mot den Annelieses historie, den lar blant annet også forsvareren bli angrepet av demoner.

Spøkelser på barnerommet

Da «The Amityville Horror» kom på kino i 2005, skrev Dagbladets anmelder følgene om huset til familien Lutz: «Vinduer og dører slamrer om natta og stikkontaktene drypper av blod og slim. I lufta suser hviskende drapstrusler og som i alle ekte spøkelseshus-grøssere er det verst på barneværelset.»

SPØKELSESHUSET: «The Amityville Horror» tar utgangspunkt i en sann historie, men er siden trukket i tvil. Foto: Filmweb
SPØKELSESHUSET: «The Amityville Horror» tar utgangspunkt i en sann historie, men er siden trukket i tvil. Foto: Filmweb Vis mer

Utgangspunktet for filmen, var den sanne hendelsen, den om at Ronald DeFeo jr. i 1974 skjøt og drepte sin mor, sin far og sine fire yngre søsken.

Året etter flyttet familien Lutz inn, men flyktet etter 28 dager fordi hele familien begynte å oppføre seg rart. Blant annet så de røde øyne som kikket på dem fra utsiden.

Hvor sann historien egentlig er, skal seinere være trukket i tvil. Blant annet er det sagt at DeFeos advokat skal ha funnet den opp sammen med familien Lutz.

Maske av menneskehud

Filmen er langt fra den eneste som hevder å basere seg på en sann historie. I 2003 kom en ny versjon av «Motorsagmassakren» fra 1973.

Om de fem ungdommene som møter en kannibal-familie, og en hovedperson som er blitt en av de mest kjente skurkene skrekkfilmens historie med motorsagt, maske laget av menneskehud og et blodflekkete slakterforkle.

INSPIRERT: «Motorsagmassakren» er inspirert av massemorderen Ed Gein, som riktignok aldri brukte motorsag. Foto: Filmweb
INSPIRERT: «Motorsagmassakren» er inspirert av massemorderen Ed Gein, som riktignok aldri brukte motorsag. Foto: Filmweb Vis mer

I motsetning til hva mange tror er dette ikke basert på en sann historie, men derimot inspirert av seriemorderen Ed Gein, som hadde en maske av menneskehud, men som aldri brukte motorsag.

Utenfor lerretet

Skrekkhistoriene skjer også uten at de blir til film. Et par eksempler:

I 2012 ble en niårig jente skutt og drept ifølge CBS News. Hun hadde kledd seg ut til halloween, men en mannlig slektning trodde han så et stinkdyr, og skjøt henne.

I 1992 ble den 16-år gamle utvekslingsstudenten Yoshihiro Hattori drept etter at å ha vært på en halloweenfest i Louisiana. Da han ankom festen sammen med en kamerat, bestemte de seg for å gå rundt huset og gå inn bakveien. Der ble Hattori skutt av husets eier som trodde han var en innbruddstyv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!