Vil du ha nettets vrede i fleisen? Kverk en katt

Menneskehetens mest groteske sider er aldri mer enn et par museklikk unna.

I SØPLA: da britiske Mary Bale (45) kastet en katt i en søppelbøtte for moro skyld og ble fanget opp av et overvåkingskamera, ble det fort opprettet hatgrupper på nett med tusenvis av medlemmer. Foto: Skjermdump fra Youtube
I SØPLA: da britiske Mary Bale (45) kastet en katt i en søppelbøtte for moro skyld og ble fanget opp av et overvåkingskamera, ble det fort opprettet hatgrupper på nett med tusenvis av medlemmer. Foto: Skjermdump fra YoutubeVis mer

||| HER OM DAGEN SÅ JEG en kattunge bli skvist i hjel under en høyhælt sko. Det var en sånn link man aldri burde klikka på (dessverre uten advarsel), et sånt bilde som går langt utover den vanlige nettflommen av så-stygge-at-de-er-morsomme-platecovere, LOLkatter og baconrelatert memehumor, en sånn skjebne man ikke unner noe levende vesen.

Selv om linken var fersk, var bildet (og videoen det er hentet fra) noen år gammelt, hentet fra et nettsted som spesialiserer seg på knuseporno, filmer for folk som tenner på å se små dyr og insekter bli most. Når man hører om slike ekstremfetisjer er de gjerne kuriøse festanekdoter, man kniser kanskje litt, men å se dem i aksjon er noe ganske annet.

JEG RYGGET UNNA SKJERMEN. Uten å beskrive detaljene kan det sies at dette var et sånt øyeblikk hvor man i etterkant kan puste lettet ut, trygg på at man fortsatt ikke er blitt helt avstumpet av det som har flimret forbi øynene i åras løp.

Du trenger nemlig ikke klikke deg veldig langt ut i periferien før nettet velvillig viser deg menneskehetens mest groteske og bisarre sider, lik en bilulykke i konstant bevegelse.

Slik har det alltid vært. Allerede på 90-tallet og starten av 00-tallet ble weben gjort utrygg av sider som likbildesentralen Rotten.com og Stile Project, en av nettets første store blogger (her er det en grunn til at vi ikke linker, red.anm).

TRUET: Mary Bale måtte ha politibeskyttelse etter at kattevideoen ble kjent. Foto: SCANPIX
TRUET: Mary Bale måtte ha politibeskyttelse etter at kattevideoen ble kjent. Foto: SCANPIX Vis mer

Bloggens webmaster, som opererte under aliaset Jay Stile, ble nettkjendis på å videreformidle merkelige videoer, bilder og nettsider han hadde kommet over.

STILE PROJECT KUNNE GJERNE fungere som nav for uskyldige memer (som «Wazzzup!»-filmene), men like ofte var innholdet sjokkerende, gjerne under påskudd av ytringsfrihet.

Stile postet falske snuffvideoer som ble lastet ned i hopetall, for så å avfeie den uunngåelige kritikken med at «dere visste hva det var, men lastet det ned likevel».

Han faket sitt eget selvmord på et webcam (noe som gjorde at nettstedet ble umulig å laste inn fordi det fikk så mange treff) og postet i 2001 en film av en kattunge som ble drept og spist.

Da fant han raskt ut at selv om du kan legge ut Al Quaida-halshogginger og folk som spiser bæsj uten reaksjoner, vil selv de mest trofaste leserne gå bananas over en pus som blir fór. Stile svarte dem slik:

STORT PÅ NETT: Søte dyr. Ofte kattunger. Hva er det egentlig med kattunger og internett? Foto: MATHIAS ERHARDT via Flickr/CC
STORT PÅ NETT: Søte dyr. Ofte kattunger. Hva er det egentlig med kattunger og internett? Foto: MATHIAS ERHARDT via Flickr/CC Vis mer

— Jeg får aldri hatmail når jeg poster bilder av døde folk.

HVA ER DET MED KATTUNGER og internett? Videoer av søte artseksemplarer og mer eller mindre vellykkede LOLkatter er blitt trivelige tidstyver for mange av oss, en funksjon de også deler med nysende pandaer, lekende valper og otere som holder hender.

Nettet liker dyr. Og nettet beskytter dyrene sine.

Hvilket bringer oss tilbake til den knuste kattungen. I Kina var, landet hvor videoen ble filmet, var det mange som ble sjokkert. Kvinnen med de høye hælene, en kinesisk sykepleier, ble kjapt sporet opp av driftige kinesiske internettbrukere.

Denne typen leteaksjoner på nett, døpt «human-flesh-searches» eller «kjøttsøk» på godt norsk, er nærmest blitt en folkesport for kinesiske nettbrukere.

NAWWW: Vi tåler to til. Foto: SCANPIX/AP Photo/Sergei Grits
NAWWW: Vi tåler to til. Foto: SCANPIX/AP Photo/Sergei Grits Vis mer

Etter at kvinnen var identifisert og både navn og telefonnummer offentliggjort, ble hun og kameramannen som filmet knusingen trakassert inntil de mistet jobbene sine og måtte flytte til en annen by.

SYKEPLEIEREN DELER SKJEBNE med britiske Mary Bale, som i august kastet en katt i en søppelbøtte «for moro skyld».

Etter at det velkjente nettforumet 4chan utførte et kjapt kjøttsøk ble det opprettet hatgrupper på nett med flere tusen medlemmer, hun fikk flere dødstrusler og kom under politibeskyttelse, samtidig med at hun sto i fare for å miste jobben.

Samtidig gikk en video av en bosnisk jente som leende kaster valper i en elv verden rundt for et par uker siden.

Også henne klarte 4chan å spore opp, og i skrivende stund risikerer hun bøter på opp til 40000 kroner og gudene vet hvilke andre påfunn fra sinte nettbrukere. Vellykkede kjøttsøk kan ofte gi en følelse av rettferdighet skjedd fyldest.

NORGES BESTE VORSPIEL: Denne saken er hentet fra Dagbladet FREDAG, der journalist og teknoentusiast Martin Bergesen skriver sin spalte annenhver uke.
NORGES BESTE VORSPIEL: Denne saken er hentet fra Dagbladet FREDAG, der journalist og teknoentusiast Martin Bergesen skriver sin spalte annenhver uke. Vis mer

Likevel, spørsmålet flere kommentatorer stiller ettersom disse sakene popper opp er hvorvidt disse individene, uansett hvor kjipe de kan virke, virkelig har gjort seg fortjent til en massiv og global livsødeleggende lynsjemobb? Som Mary Bale uttalte etter at hun ble gjenkjent:

— Det var jo bare en katt.

OM MAN SETTER FØLELSENE til side, er det rimelig tydelig at mobben overreagerer. Likevel, oppi alt dette er det lett å minnes løsningen som ble foreslått i «The Alien Mind», en Philip K. Dick-novelle fra 1981.

Den handler om en astronaut som dreper katta på romskipet sitt rett før han skal møte en gruppe romvesener. Som straff sender de katteglade romvesenene ham på den to år lange reisen tilbake mot jorda uten annet å spise enn hauger og hauger med kattemat. Bokser med tørrfôr, for å være eksakt.

Som novellen konkluderer: «Smakte alle det samme? Alle smakte det samme.» En gjeng danske entusiaster er i disse dager i full sving med å bygge et lite enmannsromskip, så du skal ikke se bort ifra at muligheten snart byr seg.

Kanskje to år er litt for lenge. Men et par dager?

Kilder: Wired, New York Times, Mashable, TV Tropes, Gawker, The Independent