Vil du helst handle på «sale» eller «salg»?

Språkrådet og NHO ut mot engelsken.

HVORFOR IKKE SALG? Språkrådet og NHO har gått sammen om en kampanje for å få norske bedrifter til å bruke mer norsk og mindre engelsk. Foto: ODD ROAR LANGE
HVORFOR IKKE SALG? Språkrådet og NHO har gått sammen om en kampanje for å få norske bedrifter til å bruke mer norsk og mindre engelsk. Foto: ODD ROAR LANGEVis mer

(Dagbladet): Har du vært på «summer sale» i det siste? Kanskje funnet noen nye jeans i women-avdelingen til butikken, sortert under «last reductions»? Eller fikk du mer lyst på klærne på stativet for «new arrivals»?

Nå vil Språkrådet-direktør Sylfest Lomheim ha slutt på unødvendig bruk av engelsk i norsk næringsliv.

Og han har fått Finn Bergesen, administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) med på laget. Det melder avisa Dagens Næringsliv.

Ny språkplakat
- Språkpolitikk handler ikke bare om rettskriving. Vi må sørge for at det norsk blir brukt som et fullverdig språk på alle viktige samfunnsområder. Da er dette et opplagt område å se på, sier Lomheim til Dagbladet.no.

SPRÅKVETT: Utdrag fra språkplakaten som blir sendt til norske bedrifter. Se hele plakaten her Faksimile: NHO.no.
SPRÅKVETT: Utdrag fra språkplakaten som blir sendt til norske bedrifter. Se hele plakaten her Faksimile: NHO.no. Vis mer

Sammen med Bergesen lanserer han nå en egen språkvett-plakat for næringslivet, under parolen «Bruk norsk når du kan, og engelsk når du må!». Språkplakaten skal spres til alle NHOs medlemmer.

- Vi må huske at næringslivet har både en hjemmebane og en utebane. På utebanen er det helt greit å bruke engelsk. Men for å få den respekten og autoriteten de bør ha på hjemmebane, må de bruke norsk. Smarte næringslivsledere er klar over dette, mener Lomheim.

- Forkastelig språkbruk
En spørreundersøkelse Språkrådet gjorde blant bedriftsledere tidligere i år og i fjor, bekrefter utsagnet. 62 prosent av lederne mente at all reklame i Norge burde være på norsk, og flere fryktet at bruk av engelsk i ekstern kommunikasjon gikk på bekostning av bedriftens troverdighet og ekthet.  

Allerede i 2007, da han talte på språkdagen, lanserte Finn Bergesen fem språkråd for næringslivet, der han oppfordret til å bruke norsk mest mulig.  

LEI AV ENGELSK: Språkrådet-direktør Sylfest Lomheim. Foto: ANDERS GRØNNEBERG
LEI AV ENGELSK: Språkrådet-direktør Sylfest Lomheim. Foto: ANDERS GRØNNEBERG Vis mer

Likevel er engelske plakater framtredende i de fleste norske handlegater.

- I Norge har vi aldri brukt så mye engelsk som nå. Det er helt greit å ha et samfunn der engelsk og norsk lever ved siden av hverandre. Men vi må ikke miste hodet. Ingen butikker kan legge fram dokumentasjon som viser at de tjener mer på å ha vinduet fullt av engelske bokstaver. Jeg tror det er motsatt, mener Lomheim.

Han er også svært oppgitt over de mange stillingsannonsene i norske aviser, der tittelen er skrevet på engelsk og resten av annonsen på norsk.  

- Det er uestetisk og tullete, og et eksempel på forkastelig språkbruk!

ETTERLYSER NORSK: NHO-direktør Finn Bergesen. Foto: BJØRN LANGSEM
ETTERLYSER NORSK: NHO-direktør Finn Bergesen. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer