Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Vil du hjelpe palestinerne? Vær konstruktiv

Det å komme med en politisk ’korrekt’ uttalelse er viktigere enn den faktiske velferden til palestinerne.

JOBBER PÅ VESTBREDDEN: Palestinere ansatt i israelske bedrifter på Vestbredden tjener dobbelt så mye som i områdene styrt av Den palestinske selvstyremyndigheten, skriver Israels ambassadør. Denne mannen jobber på en skofabrikk i Nablus. Foto: NTB Scanpix
JOBBER PÅ VESTBREDDEN: Palestinere ansatt i israelske bedrifter på Vestbredden tjener dobbelt så mye som i områdene styrt av Den palestinske selvstyremyndigheten, skriver Israels ambassadør. Denne mannen jobber på en skofabrikk i Nablus. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kronikken «Bryt med okkupasjonen», publisert 28. september, fraråder Liv Tørres og Mette Nord norsk næringsliv å ha økonomiske forbindelser med israelske selskaper som har aktivitet på Vestbredden, utenfor 1967-linjene. Tørres og Nord tror nok at deres oppfordring bidrar til å «få en slutt på okkupasjonen».

De tar dessverre feil. En løsning som kan føre til en levedyktig palestinsk stat er ikke knyttet til slike tiltak.

Paradoksalt nok vil en slik tilnærming ikke bare undergrave en løsning, men forhindre den. Israelske bedrifter og industri lokalisert utenfor 1967-linjene er en viktig del av den palestinske økonomien. Rundt 90 prosent av de ansatte er palestinere, og de tjener i gjennomsnitt dobbelt så mye som det man tjener i områdene styrt av Den palestinske selvstyremyndigheten.

De nyter også godt av generelt bedre arbeidsvilkår.

Hvis man følger oppfordringene til Tørres og Nord, som ønsker at israelske bedrifter skal legges ned, eller omplasseres, vil det være nettopp palestinere som vil merke de negative konsekvensene. De vil miste arbeidsplassene sine, og dermed levebrødet sitt.

Det Tørres og Nord i realiteten sier er følgende: Våre politiske overbevisninger og holdninger bør trumfe realiteten på bakken. Det å komme med en politisk ?korrekt? uttalelse er viktigere enn den faktiske velferden til palestinerne.

Da Israel forlot Gaza i 2005, etterlot man ressurser som for eksempel drivhus. Tanken var at palestinere kunne bruke disse til eget formål. Noe av det første lokale palestinske ledere gjorde var å ødelegge denne infrastrukturen som et «symbol på kampen mot okkupasjonen».

Dette er et av mange eksempler på de grunnleggende negative sidene av palestinsk politikk opp igjennom årene - det å vise fiendtlighet og hat mot Israel har nesten alltid vært viktigere enn konstruktiv nasjonsbygging.

Dessverre følger Tørres og Nord en liknende tankegang: Mulige positive bidrag til det palestinske samfunn, eventuelt potensielle ødeleggelser, kommer i andre rekke.

Tilnærmingen deres bidrar ikke positivt til en løsning på konflikten. Istedenfor foretrekkes tomme ideologiske og symbolske handlinger framfor pragmatiske, virkelighetsrelaterte og konstruktive tiltak. Dette er en av de virkelige hindringene for en fredelig løsning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!