BESINN DEG:  Vi blir frekkere og mer uhøflige på nett enn ansikt-til-ansikt, viser ny undersøkelse. Tell til ti og ikke la følesene ta overhånd. Foto: Colorbox
BESINN DEG: Vi blir frekkere og mer uhøflige på nett enn ansikt-til-ansikt, viser ny undersøkelse. Tell til ti og ikke la følesene ta overhånd. Foto: ColorboxVis mer

Vil du miste venner: Vær direkte på nettet

Vennskap ødelegges ved at folk blir frekkere i sosiale medier.

En stor undersøkelse gjort av opplæringsfirmaet VitalSmarts i USA viser at vi krangler mer i på nett enn i når vi har direkte kontakt med folk.

Kanskje ikke overraskende, om omfanget påkaller ettertanke.

Mer uhøflighet Undersøkelsen, som blir omtalt i Reuters, viser også at så mange som 78 prosent av 2698 mennesker opplyser at de er blitt utsatt for uhøflighet via Internett.

Én av fem personer har redusert sin kontakt med folk de kjenner etter en nettkrangel.

Fornærmelser og dårlig oppførsel på nettet er med på å ødelegge vennskap. To av fem brukere har endt kontakt etter en nettkrangel, framkommer det av undersøkelsen.

Uten digital folkeskikk - Verden har endret seg og en betydelig sosial omgang foregår på nettet, men uten at vanlig folkeskikk har fulgt med, sier Joseph Grenny i VitalSmarts.

Undersøkelsen gjennomført over tre uker i februar.

- Det som virkelig er overraskende, er at så mange mennesker misliker denne atferden, men fortsetter å gjøre det. Hvorfor si stygge ting på nettet som du aldri ville gjort ansikt til ansikt? spør Joseph Grenny seg.

Arbeid, venner og familie Spenninger på arbeidsplassen kan ofte spores tilbake til samtaler i chatteforum, der ansatte har snakket eller skrevet negativt om en kollega.

- Det virker som at folk er klar over at slike viktige eller enkelte samtaler ikke bør finne sted i sosiale medier, men det synes å være en trang til å få ut sine følelser på denne måten, sier Grenny.

Eksemplene på uvennskap og relasjonsbrudd er mange, som nære familiemedlemmer som ikke har snakket med hverandre på år etter at det er blitt lagt ut private familiebilder.

Tre nettregler Han mener at tre regler kan forbedre samtaler på nettet:

- Unngå enetaler, kutt ut stygge og fordømmende ord og dropp personlige angrep.

- Når du leser noe du har skrevet og du føler at samtalen blir for følelsesmessig, bør du stoppe og heller ta det ansikt-til-ansikt,» sier Grenny.