Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil du overlate ditt digitale liv til Google?

Chrome OS blir lynraskt, nettfokusert - og utenfor din kontroll.

TETT INTEGRERT: Googles operativsystem Chrome OS er tett integrert med nettleseren Chrome, og med Googles nettapplikasjoner. Dette er en tidlig skisse til hvordan brukermiljøet kan bli seende ut. Illustrasjon: Google
TETT INTEGRERT: Googles operativsystem Chrome OS er tett integrert med nettleseren Chrome, og med Googles nettapplikasjoner. Dette er en tidlig skisse til hvordan brukermiljøet kan bli seende ut. Illustrasjon: Google Vis mer

||| Tenk deg et lite og lett operativsystem som er hundre prosent fokusert mot internett, som starter opp på tre-fire sekunder, som er sikkert, stabilt og gratis.

Og som er underlagt drakonisk kontroll av verdens mektigste teknologiselskap.


DER HAR DU
Chrome OS, Googles kommende alternativ til Windows, Mac OS og Linux. Med Googles operativsystem, som slippes i ferdig versjon først i fjerde kvartal neste år, foregår alt i nettskyen.

Alle dine data og alle programmer ligger på Googles servere, slik mange er vant til med selskapets løsninger for epost, søk, direktemeldinger og dokumenthåndtering. Alt er strippet ned til ren, rå nettfunksjonalitet. Du kan gå hvor du vil på nettet, men Google bestemmer hvilke nettprogrammer du kan benytte.

SELVE OPERATIVSYSTEMET kan ikke lastes ned, bare kjøpes ferdig installert på datamaskiner som oppfyller Googles strenge spesifikasjoner. Det vil hovedsaklig dreie seg om små bærbare minimaskiner, såkalte netbooks, med fastminne i stedet for tradisjonell harddisk. Dette blant annet for å oppfylle Googles ekstreme krav til hurtighet. Fastminnet trenger ikke være spesielt stort, ettersom ingen data skal lagres og ingen programmer kjøres fra maskinen.

Chrome OS er fri programvare. Det blir gratis, og alle som vil kan kopiere og modifisere kildekoden. Slik håper Google å få drahjelp fra nettsamfunnet i utvkling og ferdigstilling. Men kjøper du en PC med Chrome OS installert, er det ikke mye du kan modifisere. Operativsystemet ligger i en beskyttet del av maskinenes minne som bare kan leses, ikke skrives til. Dette skal redusere eller fjerne faren for virus og annen ondsinnet programvare. Du trenger heller ikke være redd for å miste data ved diskkrasj eller tyveri. Dataene dine ligger trygt hos Google.

Her ligger også den mest åpenbare ulempen. Store deler av ditt digitale liv ligger lagret hos verdens mektigste teknologiselskap.

Din datasikkerhet, din tilgang til egne data og en vesentlig komponent i ditt personvern er fullstendig prisgitt Google.

For å oppnå de praktiske fordelene ved et fullintegrert, sømløst fungerende samspill mellom datamaskin, operativsystem, programvare og digitalt innhold, går du inn i et like tett bindingsforhold til én leverandør som en bruker av iPod og iTunes har til Apple.

Vesensforskjellen er at Google sitter på uendelig mye mer enn bare dine mp3-filer.For Google er spørsmålet om tilstrekkelig mange brukere lar seg lokke til å ta spranget over i selskapets nettsentriske, lukkede univers. Timingen er ikke den beste. Mac OS selger mer fra kvartal til kvartal, Windows 7 har løst mange av problemene som kunne gjort frustrerte Vistabrukere til lett bytte, og Linux-folket er ikke kjent som tilhengere av løsninger som ikke lar dem mekke under panseret.

PARADOKSALT NOK kan den største utfordringen for Chrome OS være det som er hele poenget med å lansere det: Når alt skjer i nettleseren, blir operativsystemet mindre viktig.

Da blir spørsmålet om mange nok ser poenget med å melde flytting til Googles nettsky.


Følg meg på Twitter: Twitter.com/janomdahl

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media