DEBATT

Havet:

Vil du redde verdenshavene, Erna?

Klimaendringer, overfiske, ødeleggelse av sårbare områder og forsøpling er i ferd med å drepe livet i havet. Vi er nødt til å snu før det er for sent.

SÅRBART: Vi trenger bærekraftig havforvaltning, mer havforskning, gode verneprosesser for de mest sårbare områdene, og en miljøvennlig og rettferdig utvikling for fattige lokalsamfunn som er avhengige av havet, skriver Nina Jensen.
SÅRBART: Vi trenger bærekraftig havforvaltning, mer havforskning, gode verneprosesser for de mest sårbare områdene, og en miljøvennlig og rettferdig utvikling for fattige lokalsamfunn som er avhengige av havet, skriver Nina Jensen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Erna Solberg skal nemlig møte andre statsoverhoder og ledere av internasjonale havorganisasjoner i New York i dag, for å snakke om globalt hav-arbeid, i forbindelse med FNs generalforsamling. Dette er en fantastisk anledning til å få med seg andre land på en internasjonal redningsaksjon for verdenshavene.

Vi husker alle de hjerteskjærende bildene av gåsenebbhvalen som drev i land på Sotra med 30 plastposer i magen. Undervannsfilmene fra Great Barrier Reef i Australia som viste dødt, gråhvitt korallrev hvor det før var eksplosjoner av farger. Og nyheten om at bestandene av marine arter er blitt redusert med nesten 40 prosent de siste 40 årene.

Alt dette er en katastrofe for naturmangfoldet, men det betyr også at tre milliarder mennesker må finne seg noe annet å spise. Så mange er avhengige av havet som matkilde. Over 12 prosent av jordas befolkning trenger dessuten havet som levebrød.

Erna Solberg har uttalt at Norge skal ta en ledende rolle for havet internasjonalt. Da må regjeringen vise vilje til konkret handling og ta initiativ til et globalt samarbeid som kan ta fatt i de største truslene havet står overfor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer