«Vil du se mitt uskjønne liv?»

Corrie snur seg ofte i senga. Hun står opp ganske tidlig, men får aldri redd opp ordentlig. Sengeteppet er litt slitent og blir liggende i en haug hele dagen. Dette vet jeg fordi jeg fulgte henne en tidlig morgen på www.Krosnoff.com. Jeg valgte soveromskameraet, men var også innom tv-stua, kontoret og hagen. I alt seks kameraer sender ut dette parets liv døgnet rundt.

Jeg fant Corrie og Krosnoff på webcamworld.com/top100, hvor de rangeres som nr 3 på lista over gode private kikkesteder. En verden av velbrukte sofaer, rotete gutterom og mennesker i trøyer og joggedresser. Mennesker som lever sine vanlige liv mens millioner av like vanlige mennesker ser på. Et webkamera på PC-en og hele verden er publikum. En PC er et nøkkelhull inn i tusenvis av private liv.

Ikke spektakulære liv. Alex-cam i Florida advarer: «Ikke ha for store forventninger, ingenting spennende skjer her.» Brandon Fielding har webcamera på soverommet. Han jobber i en Disney-butikk og er mest opptatt av bibelen.

George Orwell ville ikke ha trodd sine egne øyne. I boka «1984» fra 1949 er det nettopp skjermen på veggen som oppfanger hver lyd og hver bevegelse, som er det aller mest forhatte. Hovedpersonen Winston Smith må finne seg en liten alkove hvor han klemmer seg inn for å unngå Tankepolitiets skjerm. Storebror ser deg står det overalt i det autoritære 1984-samfunnet. Storebror-overvåkingen var det som virkelig ga verden gåsehud da Orwells framtidsroman kom ut.

ET HALVT ÅRHUNDRE SEINERE konkurrerer man om å bli sett av Storebror, med den forskjell at Storebror er demokratisert til Allebror. «Big Brother» er navnet på et nederlandsk tv-program som ble lansert sist høst. Ni mennesker lever sammen i et hus hvor hver krok har kontinuerlig kameradekning. Der lever de sine liv som en ekte versjon av «The Truman Show», Peter Weirs film om mannen som tror han lever i en virkelig verden, men så er det hele et tv-show som blir fulgt av seere over hele verden. I «Big Brother» stemmer seerne beboerne ut av programmet på grunnlag av deres vaner og uvaner. Sistemann vinner en solid pengesum.

I England tok Channel 4 før jul denne ekstremvarianten av «Robinsonekspedisjonen» ett skritt videre. Konseptet «Smart Hearts» følger et trekantforhold igjennom kameraer i et par og en elskerinnes hus. 24 timer i døgnet kan man gå inn på tv-selskapets webside og sjekke hvordan det går. Da jeg var innom var det åpenbart et rolig øyeblikk.

Drama med ekte personers liv er ikke noe nytt. Det er lenge siden «U» i NRK eksperimenterte med dette. Webcam-kulturen driver det likevel lenger og er i ferd med å sette sine tydelige avtrykk i den tradisjonelle tv-verden.

FRA Å VÆRE TRUENDE er overvåking blitt lokkende. Tidligere var «kikker» i nærheten av en psykiatrisk diagnose. «Selveksponering» var latterlig og nedlatende. I dag er begge deler en allmenn kulturtrend. Men hvorfor, hva er vitsen? I en reportasje i den engelske avisa The Guardian vil verken de som ser eller de som blir sett svare, de avfeier spørsmålet som kjedelig.

- Det er kult, svarer Amber McDonald som har levd med kamera på soverommet i Wisconsin i et halvår.

- Dette er den beste opplevelse jeg har hatt i mitt liv, sier ei jente som deltar i Voyeur.Dorm i Tampa, Florida - seks jenter på studenthybler med 40 kameraer rullende døgnet rundt. Abonnentene betaler 20 dollar måneden for å se jentene dusje, sove, kle seg, lese og gå på toalettet.

- Deltakerne får en sjanse til å være stjerne i sitt eget show, sier Andy Grumbrigde, produsent av «The Dolls House Project» - en bleikere utgave av Voyeur.Dorm.

- VI VILLE SE hvor vanskelig det var, svarer Corrie på en e-post om hvordan det er å være omgitt av kameraer døgnet rundt. Det gikk helt greit. Hun og Krosnoff har laget biografier om seg selv.

- Fordi folk blir nysgjerrige på menneskene bak websidene, skriver Corrie på parets besøkssider. Der finnes også daglige rapporter. På årets tredje dag skriver Corrie at vi ikke må være i tvil - også i dette årtusenet vil shopping fortsatt være det største.

Andy Warhol spådde at hvert menneske ville få sine 15 minutters berømmelse. Warhol døde før Internett-revolusjonen. Etter den må berømmelsen utvides til 24 timer.

I The Guardian trekker skribenten Emma Brockes også fram den amerikanske forfatteren Don DeLillo. I boka «Americana» skrev DeLillo: «Kameraet gir mening der hvor ingen mening finnes.» I det perspektivet kan enhver banal hendelse endres til noe vesentlig. Å spise frokost kan bli til en dramatisk forestilling.

JENNIFER STARTET DET HELE. Jennifer Ringley er en 25 år gammel webdesigner bosatt i Washington DC. I 1996 fikk hun ideen om å feste et webcamera på PC-en i soverommet. JenniCam fikk etter hvert millioner av besøkende. Ingenting spesielt hendte. Hun puslet rundt, lekte med en katt, tok på seg pyjamas og satte seg med en brødskive foran PC-en. I dag er ikke JenniCam spesielt spennende. Kamera er innstilt på en lenestol, hvor katta av og til stikker innom.

Jennis historie kan si noe om hvorfor så mange ønsker å se på webcam.

- Folk elsker å se på andre mennesker leve sine vanlige daglige liv. De kan identifisere seg med menneskene som lever i «Big Brother»-huset. Det er derfor det er en slik suksess, sier Heidi Rink, som er produsent for det nederlandske «Big Brother».

Interaktivitet er et annet stikkord. Nesten alle på webcam gir mulighet til kontakt, til e-post, avstemninger om beste sider og omfattende bakgrunnsinformasjon. Slik kan man bygge opp et slags forhold til «sine» personer.

DENNE EKSHIBISJONISME, vil den gi noen varige samfunnsendringer? Viktigst er kanskje muligheten til å dokumentere sitt eget liv, en rett som tidligere var forbeholdt de få. Begrepet privatlivets fred får også en annen valør. Den amerikanske forfatteren Stephanie J. Croontz sier til The Los Angeles Times at hun ser denne utleveringen av egne liv som et utslag av forvirring.

- Vi veit ikke hva som er normalt og må derfor åpne mange nye dører for å få vite det.

Webcam-entusiastene vil neppe være enig. De ser blant annet det positive i å vise fram hvordan vi ser ut på vårt mest private. Men helt uproblematisk synes det ikke å være. I sin bakgrunnsinformasjon om BrandonCams 24 timers dekning av sitt soverom i Missouri, skriver Brandon Fielding: «Please respect my privacy» - «Vennligst respekter mitt privatliv.»

SKJØNT: ...selv om enkelte ser slik ut på forsiden sin.
USKJØNT: Det har appell til kikkeren i oss, men vakkert er det ikke...