<strong>HA KLARE REGLER:</strong> Foreldre må tørre å sette grenser. Forskning viser at i familier som har klare regler for alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HA KLARE REGLER: Foreldre må tørre å sette grenser. Forskning viser at i familier som har klare regler for alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Alkoholvett

«Vil du smake på denne? Den smaker nesten ikke sprit!»

Har du forberedt barnet ditt på tilbudet om alkohol? Mange har ikke det. Det er en ansvarsfraskrivelse som kan få store konsekvenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Denne høsten vil mange tenåringer få det spørsmålet for første gang. De har begynt på skolen igjen etter sommerferien, fått nye venner og så sitter de der, sammen med den nye gjengen sin og får spørsmålet eller formaningen: «Ta litt da! Ikke vær kjip».

I ungdataundersøkelsen får ungdom fra kommuner over hele landet spørsmålet: Får du lov til å drikke alkohol av foreldrene dine? Svarene viser en foreldregruppe som er lite engasjert i ungdommens rusbruk.

La oss ta Bærum kommune som eksempel. I 2019 svarte 7 prosent av elevene i 10. klasse «ja» og 18 prosent «vet ikke» på spørsmålet om de får lov til å drikke. Jeg er bekymret for de som sier ja. Ungdomsfylla er farlig. Men jeg er like bekymret for dem som svarer at de ikke vet. Det tyder på at alkohol ikke har vært tema i familien i det hele tatt.

Vennegjengen blir viktigere gjennom ungdomstida. Det kan virke som en del foreldre gjør den feilslutning at de dermed blir mindre viktige. Slik er det ikke. Foreldrenes engasjement er avgjørende for å skape en god og trygg ungdomstid.

Som mamma eller pappa må du ha løpende dialog med tenåringen din om gruppepress, alkohol og annen rus. Og du må tørre å sette grenser og kommunisere tydelige forventinger til barnet ditt. Forskning viser at i familier som har klare regler for alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig. Sagt litt brutalt: Hvis barnet ditt svarer «ja» eller «vet ikke» på spørsmålet om de får lov til å drikke, gjør du ikke jobben godt nok.

Det er flere grunner til at det er alvorlig når tenåringer drikker alkohol. Risikoen for alle typer ulykker øker under alkoholpåvirkning. Å bli utsatt for vold eller utøve vold, er mer vanlig ved inntak av alkohol. Å ha sex man angrer på, skjer oftere i fylla. Å ta bilder og bli fotografert med uønsket spredning i sosiale medier, skjer lettere med alkohol i blodet, og blackouts og pumping skjer ved inntak av for mye alkohol.

Hver helg rykker politiet ut til ungdomsfester som går over styr, og 90 prosent av alle akutte konsultasjoner for barn og unge under 24 år på legevakta i Oslo i 2018 skyldtes rusmiddelforgiftning.

Foreldre har mye av skylda når hjemme alene fester går over styr, eller ungdom drikker seg sanseløse på den lokale samlingsplassen.

Jeg tror noe av det aller farligste man kan gjøre som foreldre, er å lukke øynene, og tenke at dette angår ikke meg og mitt barn. I løpet av ungdomstida er det dessverre nærmest garantert at barnet ditt vil møte spriten, rusbrusen og drikkepresset. Og derfor er det mye rett i oppfordringen fra Johan Benitez ved Majorstuen politistasjon: «Vær slitsom, krevende, masete, irriterende og gammeldags. Dere er primærforebyggere!»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer