Vil du spille gratis spill?

Du trenger ikke alltid betale for spillene dine.

Les også:
• Gamle klassikere på nytt

• Gammelt gull

(Dagbladet): Det er en kjensgjerning at mange ikke betaler for spillene sine - og oftest betyr det at det er noe ulovlig med i bildet. Fy skam til dem som driver med sånt.

Men det er faktisk mulig å finne dataspill på nettet som ikke koster deg en krone, og som attpåtil er helt lovlig å laste ned.

Flere spillprodusenter legger gjerne gamle titler ut til gratis nedlasting, ofte for å markedsføre en oppfølger, eller fordi spillene er blitt for gamle til å tjene penger på - men det finnes også fans av spillserier som lager egne versjoner av spill.

Vi presenterer her noen spill som du kan nyte fritt på din maskin. Noen av disse spillene vil du kunne kjøre uten problemer på din egen maskin - mens du andre ganger må ty til spesielle programmer for å få kjørt dem.Eldre spill kan ofte kjøres via dos-emulatoren DosBox - og spill som «Beneath A Steel Sky» krever ScummVM.Husk at du også finner over 900 gratis spill123 Spill!

• Har du noen forslag til andre lovlige spill som kan lastes ned over nettet, kan du fortelle om dem i spillbloggen!

«America\'s Army»

Sjanger: Skytespill

 Last ned!

Det hele startet som et rekrutteringsverktøy for den amerikanske hæren - og utviklet seg kjapt til å bli et av de beste online-skytespillene på markedet. Her får du innblikk i realistiske trenings- og kampmetoder og bøttevis med action. Over fem millioner mennesker har spilt «America\'s Army» på nett - det sier vel sitt.

«Wolfenstein: Enemy Territory»

Sjanger: Skytespill

Last ned! 

id Software og Activision overrasket mange da de ga ut dette flerspiller-spillet, som bygger på «Return to Castle Wolfenstein», helt gratis fra start. Her kan du, i lag med flere medspillere, kjempe mot andre spillere i en andre verdenskrig-setting. Spillet er av høy kvalitet, og bør sjekkes ut!

«FreeCiv»

Sjanger: Strategi

 Last ned!

Dette er et online strategispill som er tett basert på det klassiske «Civilization» - men utviklet fra bunn av entusiaster verden rundt. Du skal bygge opp og lede en sivilisasjon, og må overleve i kamp mot, eller i samarbeid med, andre sivilisasjoner (ledet av andre spillere). Spillet lar deg også bruke egendefinerte regler.

«Grand Theft Auto» 1+2

Sjanger: Action

 Last ned!

Forgjengerne til dagens 3d-versjoner av «Grand Theft Auto» inneholdt like mye voksenmateriale - bare ikke i en like grafisk form. Her ser du bybildet ovenfra og ned, men du kan fortsatt banke folk, stjele bilene deres, og løse en lang rekke oppdrag av varierende kvalitet.

«Hidden & Dangerous Deluxe»

Sjanger: Skytespill

 Last ned!

For å skape blest rundt oppfølgeren til dette spillet, valgte utvikleren Gathering å slippe løs hele pakken - med ekspansjonspakke og alt - til fansen. Spillet er et klassisk, lagbasert taktisk skytespill, og som navnet antyder befinner både du og fienden seg mye i skjul. Men det blir fort farlig når alle gir seg til kjenne ...

«Beneath A Steel Sky»

Sjanger: Eventyr

 Last ned!

En real cyberpunk-klassiker fra det britiske spillfirmaet Revolution. I en fjern framtid forsøker styresmaktene å undertrykke befolkningen ved hjelp av tankekontroll og medisinsk forskning - og i rollen som borgeren Robert Foster, godt hjulpet av robotvennen Joey, må du ta affære og gjøre opprør. Visste du forresten at Revolution sannsynligvis jobber med en oppfølger? Spillet krever ScummVM for å kjøre.

«Betrayal at Krondor»

Sjanger: Rollespill / eventyr

 Last ned!

Det kan godt hende at dette er mest for fansen - altså de som spilte spillet da det kom ut i 1993 - men «Betrayal at Krondor» er, på tross av sin alder, et godt rollespill som fortjener et nytt besøk. Styrken i spillet er en god historie, noe som gjør at det å slakte monstere ikke blir en like repetitiv affære som vi så i andre spill fra den tida.

«King\'s Quest» 1+2

Sjanger: Eventyr

 Last ned!

Dette er faktisk ikke originalutgavene av spillene, men remakes utført av en gruppe som kaller seg Anonymous Game Developers Interactive. De har tatt tak i de klassiske Sierra-spillene, og pusset dem opp betraktelig - så mye at man med glede kan spille gjennom de klassiske, episke eventyrene den dag i dag.

«Tribes» 1+2

Sjanger: Action / skytespill

 Last ned «Starsiege: Tribes»!

 Last ned «Tribes 2»! (midlertidig utilgjengelig)

Nok et markedsføringsgrep: Rett i forkant av utgivelsen av fjorårets «Tribes: Vengeance», valgte Vivendi-Universal å dele ut de to foregående spillene i serien. Spill nummer én var blant de første online-baserte førstepersons actionspillene med fokus på lagspilling - og oppfølgeren videreførte denne suksess-oppskriften.

«Maniac Mansion Deluxe»

Sjanger: Eventyr

 Last ned!

Dette er en oppusset versjon av überklassikeren «Maniac Mansion» - et spill mange minnes med glede. Forgjengeren til «Day of the Tentacle» bød på humorfylt oppgaveløsing i det bisarre huset til Dr. Fred Edison, og hans enda mer bisarre familie. Takket være muligheten til å velge flere spillfigurer er spillopplevelsen forskjellig hver gang.

«Anarchy Online»

Sjanger: Online rollespill

Last ned!

Det norske spillfirmaet Funcom gjorde det suksessfulle online-rollespillet «Anarchy Online» gratis til både nedlasting og spilling ved å la reklameinntekter i spillet finansiere moroa. Du må riktignok betale om du skal oppgradere basispakken med en av de flere tilleggspakkene - men det er mye moro å hente i den omfattende fantasiverdenen Rubi-Ka uten å betale en krone.

«Ground Control»
Sjanger:
Strategi

 Last ned!

I en fjern framtid har to store firmaer gått til krig mot hverandre for å få herredømme over en avsideliggendes planet. Du er satt som kommandør for en av hærene i dette frenetiske sanntids strategispillet - planetens skjebne avgjøres av hvordan du styrer de land- og luftbaserte troppene i kamp.

«Metroid Redemtion»
Sjanger:
Plattform / eventyr

Last ned!

Dette er et spill som helt og holdent er laget av en fan - men med god hjelp og inspirasjon fra «Metroid»-spillene han tydeligvis ånder og lever for. Spillet baserer seg tidligere spill i serien, og finner sted i tiden etter GBA-spillet «Metroid: Fusion». I hovedrollen finner du heltinnen Samus Aran - har du likt 2D-versjonene av spillene før, bør du absolutt sjekke ut dette.

«Navy Training Exercise: Strike & Retrieve»

Sjanger: Action

Last ned!

Det amerikanske militæret fornekter seg ikke. Ikke bare har de «America\'s Army» som skal lokke framtidige soldater ut i felten - også marinen har laget et spill for å lokke rekrutter. Dette spillet er ikke basert på realistiske kampsituasjoner - det er en ganske far out-greie som er ment som et evalueringsverktøy for å bestemme hva som kreves av kommende generasjoner med marinesoldater.

• Har du noen forslag til andre lovlige spill som kan lastes ned over nettet, kan du fortelle om dem i spillbloggen!

«America\'s Army»
«King\'s Quest 2»
«Hidden & Dangerous»
«Grand Theft Auto 2»
«FreeCiv»
«Wolfenstein: Enemy Territory»
«Betrayal At Krondor»
«Beneath A Steel Sky»
«Maniac Mansion Deluxe»
«Starsiege: Tribes»