Anmeldelse: Jaron Lanier - «Ti argumenter for å slette sosiale medier NÅ»

Vil du unngå å bli drittsekk? Slett sosiale medier!

Nettveteranens velmente råd til menneskeheten.

JARON LANIER er en av pionerene i Silicon Valleys utvikling av sosiale medier. Nå advarer han mot dem. Her er han under mottakelsen av de tyske bokhandlernes fredspris, som gis til folk som «fremmer fredstanken gjennom litterær, vitenskapelig og kunstnerisk virksomhet». Lanier jobber i dag for Microsoft. Foto: NTB Scanpix
JARON LANIER er en av pionerene i Silicon Valleys utvikling av sosiale medier. Nå advarer han mot dem. Her er han under mottakelsen av de tyske bokhandlernes fredspris, som gis til folk som «fremmer fredstanken gjennom litterær, vitenskapelig og kunstnerisk virksomhet». Lanier jobber i dag for Microsoft. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dersom du som bruker av såkalte sosiale medier føler at du blir manipulert eller drevet i feil retning, er denne boka noe for deg. Den vil bekrefte de negative fornemmelsene og forklare deg hvorfor det er slik.

Hvis du ikke har noen problemer med dette og føler at sosiale medier beriker livet ditt, er boka også midt i blinken. Den vil gi deg et perspektiv som forsyner deg med en sunn skepsis til vår tids største farsott. Kanskje vil du følge Laniers råd og melde deg ut av hele denne digitale omgangsformen.

Silicon Valley-guru

Jaron Lanier (48) er ingen hvem som helst. Han er en veteran fra Silicon Valley og regnes som skaperen av uttrykket «kunstig virkelighet», altså en datateknologi som gir brukeren tilgang til en alternativ dataskapt verden i «Total Recall»-stil.

Han har de siste åra markert seg som en skarp kritiker av de totalitære mulighetene som ligger i utviklingen av internet. Han kaller for eksempel wikipedia for «digital maoisme», og det er ikke fordi han er maoist. Boka som nå kommer på norsk, «Ti argumenter for å slette sosiale medier NÅ» har vakt oppsikt verden over.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer