Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil du være på «Dag»- soundtracket i Europa?

TV-serieskaperne vil bytte ut originalmusikken med norske band når serien skal vises i utlandet. Se hvordan du sender inn dine låter!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): TV-serieskaperne har et problem når «Dag» i løpet av kort tid skal sendes ut til TV-kanaler som skal vise den i England, Belgia, Luxemburg, Nederland, Sveits, Frankrike og Portugal.

Musikken i serien, med artister som Warren Zevon, 16 Horsepower, Violent Femmes og Ricki Lee Jones, er bare klarert for bruk i Norge. Det finnes verken tid eller penger til å skaffe rettigheter for de nye landene som har kjøpt serien.

Derfor vil regissør Øystein Karlsen bytte ut de amerikanske låtene med musikk fra norske artister og band som kunne tenke seg å få spredd låtene til et utenlandsk publikum.

Vinn-vinn - Når vi som kommer fra et lite land som Norge tar kontakt med de internasjonale plateselskapene for å klarere låter kan det ta måneder før vi i det hele tatt får svar. Nå har vi en deadline på to måneder på å levere serien til de utenlandske TV-kanalene, sier Karlsen.

- Men vi synes det er superkult å kunne pushe norsk musikk på denne måten og ser derfor på det som en vinn-vinn-situasjon, sier han.

Han oppfordrer norske artister til å sende to låter de mener kunne passe i TV-serien, til e-postadressen musikk@kamerakameratene.no.

Det eneste kravet er at du må eie rettighetene til musikken selv.

Har du avtale med rettighetsorganisasjonen TONO vil du, hvis musikken din blir brukt i serien, bli honorert gjennom deres nordiske motpart NCB. Her kan det altså være penger å tjene.

6000 skiver - Vi regner med å motta ganske mange låter og ber derfor om at hver artist begrenser seg til å sende inn to låter. Vi setter umiddelbart igang med å høre gjennom det som kommer inn, og begynner allerede på mandag med å bytte ut musikken i «Dag», sier Karlsen.

Hovedpersonen i serien, samlivsterapeuten «Dag Refsnes» (Atle Antonsen) er selv en mann med sans for god musikk og har ikke mindre enn 6000 skiver i samlingen sin.

Som i alle filmer og TV-serier er musikken i «Dag» med på å bygge opp stemningen i de forskjellige scenene. Serieskaperne er derfor ute etter musikk som gir den samme følelsen som låtene i originalversjonen av serien, slik den er vist på TV 2 og foreligger på DVD.

- Men det betyr ikke at sangene behøver å låte helt likt, sier Karlsen.

Den tredje sesongen «Dag» går nå på TV 2. Sentrale skuespillere ved siden av Antonsen er Iben Hjejle, Rolf Lassgård, Tuva Novotny, Agnes Kittelsen, Anders Baasmo Christiansen, Ingrid Bolsø Berdal og Jon Øigarden. Serien er skrevet av Øystein Karlsen og Kristopher Schau.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!