Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil dyrke kultureliten

Mens norsk kulturliv er i harnisk over tippenøkkelen, møtes for første gang utvalget som skal stake ut kulturpolitikken etter 2014.

KULTURUTVALG: Kulturminister Anniken Huitfeldt (midten foran) har oppnevnt et utvalg som skal utrede norsk kulturpolitikk i tida framover. Bakerst fra venstre:Sjur Paulsen, Asta Busingye Lydersen, Eivind Nåvik. Midten fra venstre: Karen Espelund, Geir Berdahl, Martin Revheim, Anne Enger (utvalgsleder) og Kjell Magne Mælen. Foran fra venstre: Ingrid Røynesdal, Arne Nøst, Anniken Huitfeldt og Marit Eikemo. Tale Hungnes, Anne Eriksen og Lene Hansen var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Jacques Hvistendahl
KULTURUTVALG: Kulturminister Anniken Huitfeldt (midten foran) har oppnevnt et utvalg som skal utrede norsk kulturpolitikk i tida framover. Bakerst fra venstre:Sjur Paulsen, Asta Busingye Lydersen, Eivind Nåvik. Midten fra venstre: Karen Espelund, Geir Berdahl, Martin Revheim, Anne Enger (utvalgsleder) og Kjell Magne Mælen. Foran fra venstre: Ingrid Røynesdal, Arne Nøst, Anniken Huitfeldt og Marit Eikemo. Tale Hungnes, Anne Eriksen og Lene Hansen var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

På bildet møtes for første gang utvalget som skal komme til å definere norsk kulturpolitikk i tiden framover. For kulturminister Anniken Huitfeldt er det viktig å tenke kvalitet, ikke bare kvantitet.

- Vi må bli like flinke til å anerkjenne kultureliten som vi har vært med idrettseliten, sier Huitfeldt.

Utvalget, som er det første av sitt slag, består av representanter fra hele Kulturnorge. De har som mandat å stake ut kursen for kulturpolitikken etter 2014.

Parallellt med at utvalget møtes, er norsk kulturliv forbanna over Arbeiderpartiets vedtak om ny tippenøkkel. Vedtaket innebærer at idretten får mer av tippemidlene på bekostning av kulturlivet. Samtidig får kultur 200 millioner kroner ekstra over statsbudsjettet.

- Må diskuteres 60 norske kulturorganisasjoner mener denne løsningen skaper mindre forutsigbarhet for kulturlivet. Det er Huitfeldt uenig i.

- Jeg ser at organisajonene er urolige dersom Frp får makta. Men midlene som gis gjennom tippenøkkelen er like utsatt som statsbudsjettet på grunn av Frps ønske om å oppheve spillmonompolet, mener Huitfeldt, og legger til:

- Utvalget kan gjerne diskutere dette, men utfallet for tippenøkkelen vil nok i denne omgang være avklart før de kommer med sin rapport i 2012.

GODT HUMØR: Kulturminister Anniken Huitfeldt og leder for utvalget Anne Enger. Foto: Jacques Hvistendahl
GODT HUMØR: Kulturminister Anniken Huitfeldt og leder for utvalget Anne Enger. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Interessen i utvalget er likevel stor.

- Tippenøkkelen er én av mange ting som må diskuteres, sier Martin Revheim, direktør i Norsk musikkinformasjon.

Trenger avklaring Det samme mener Arne Nøst, teatersjef ved Rogaland Teater.

- Det er viktig å avklare konsekvensene. Forslaget kom fra Rogaland, og det har blitt sagt at det er en taktisk manøver for å få idrettsstemmer foran valget, sier Nøst.

Også her er Huitfeldt uenig.

- Jeg støttet endringene under forutsetning av at kulturbudsjettet fortsetter å øke, pluss at det blir 200 millioner til den delen av kulturen som fortsatt skal være på tippenøkkelen, sier hun.

- Krevende Anne Enger, tidligere kulturminister og nå Fylkesmann i Østfold, er leder for utvalget. Hun ønsker å ha særlig fokus på den nye teknologien, internasjonalisering, mangfold og kvalitet.

- Med tanke på det kulturløftet som har blitt gjennomført er det viktig at vi bruker tid på å tenke på kvalitet, sa hun i sin åpningstale.

GRUNDIGE DISKUSJONER: Utvalget må forberede seg på til tider heftige diskusjoner når de skal diskutere hvilken retning kulturpolitikken skal ta de neste årene: Foto: Jacques Hvistendahl
GRUNDIGE DISKUSJONER: Utvalget må forberede seg på til tider heftige diskusjoner når de skal diskutere hvilken retning kulturpolitikken skal ta de neste årene: Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Karen Espelund sitter også i utvalget. Hun mener det er viktig å se forbi de klassiske kulturområdene.

- Vi ser tydelig at musikk har knallsterk posisjon blant barn og unge fordi det har blitt tungt prioritert. Ikke til forkleinelse for musikk, men vi trenger oppmerksomhet rundt andre kulturuttrykk i tillegg, sier Espelund.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media