Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil endre innkjøpsordningen

Fagbøker bør få plass i innkjøpsordningen, foreslår utreder. Men forleggerne krangler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Går det slik Halfdan Freihow vil, kan du låne flere fagbøker på biblioteket i framtida. I dag kjøper Kulturrådet inn skjønnlitteratur og gir til bibliotekene. Nå skal blant annet biografiene få bedre kår.- Høyverdig litterær sakprosa kan sidestilles med skjønnlitteratur. Det er naturlig at denne sjangeren får en plass i innkjøpsordningen, sier Halfdan Freihow.Freihow har skrevet rapporten «Den edle hensikt - helliger den midlene» på oppdrag for Norsk Kulturråd. Her foreslår Freihow radikale endringer for innkjøpsordningen. Rapporten skal ut på høring til hele bokbransjen i januar, før den trolig danner grunnlaget for en omstrukturering av dagens ordning.

Mindre til skjønnlitteraturen

Innkjøpsordningen ble innstiftet i 1965 for å stimulere ny norsk skjønnlitteratur. Ordningen har en ramme på 55 millioner i året. Kulturrådet kjøper inn 1000 eksemplar av norsk og oversatt skjønnlitteratur og gir til bibliotekene. Nå vil sakprosaistene ha sin del av kaka, og etter en debatt i media i fjor, satte kulturrådet ned et utvalg for å se på ordningen.Freihow foreslår å gi mindre til skjønnlitterære utgivelser, ved at kulturrådet betaler mindre for hver tittel de kjøper inn. I dag må Kulturrådet betale mer enn både bokklubben og bokhandelen betaler for den samme tittelen. Ifølge Freihow vil kulturrådet med dette grepet spare et betydelig antall millioner.- Denne potten bør gå til kjøp av esay, reiseskildringer , biografier og annen sakprosa, sier Freihow.

Egen ordning

Han får som ventet ikke støtte fra forleggerne. Forlagssjef i Aschehoug, William Nygaard, hadde håpet på økte bevilgninger fra staten, slik at det ikke ble tatt av den eksisterende potten som går til skjønnlitteraturen:- Det er viktig at dagens ordning ikke splitter dagens system. Jeg hadde håpet på en egen ordning for sakprosaen. Jeg synes ikke denne rapporten virker særlig gjennomtenkt. Jeg vil sterkt beklage om skjønnlitteraturen kommer dårligere ut.Nygaard får følge av Bjarne Buset, forlagsdirektør i Gyldendal:- Jeg støtter forslaget om at sakprosaen må få større midler, men jeg synes dette burde være friske penger. Potten burde utvides. For meg virker det som om Freihow har arbeidet på oppdrag for politikerne, i stedet for å være en kulturpolitisk talsmann der han utfordret dem.Rune Ottosen, leder av Norsk Faglitterær Forfatterforening, er på sin side mer positiv:- Dette er et elegant forslag. Modellen Freihow legger fram åpner for å få inn sakprosa uten at det går på bekostning av skjønnlitteraturen. Ved å foreslå andre måter å måle kostnadene på knekker dette forslaget et problem på en god måte.Norsk kulturråd skal behandle innstillingen i mars neste år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!