Vil erobre Europa, USA og Asia

...men Marit Larsen fikk nei til millionstøtte fra Kulturrådet.

AMBISJONER: Marit Larsen har hatt stor suksess i Norge og Europa. Nå jobber hun og apparatet hennes mot en verdenslansering. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AMBISJONER: Marit Larsen har hatt stor suksess i Norge og Europa. Nå jobber hun og apparatet hennes mot en verdenslansering. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

|||Marit Larsen søkte om 900 000 kroner i offentlig støtte til 102 konserter over 3 år i Europa, USA og Asia.

Støtteapparatet hennes etterlyser nå en tyngre satsning på de kommersielle artistene.

- Det er et veldig bra apparat for støtteordninger i Norge, men det er viktig at artister kan søke om større summer som strekker seg over lengre tid, sier Morten Andreassen, manager for Marit Larsen.

På vegne av artisten søkte Andreassens selskap, Unit management, Kulturrådet om 900 000 kroner i støtte til turnévirksomhet i USA, Europa og Asia de neste tre årene. Etter hva Dagbladet har fått på det rene, er det en rekordhøy søknadssum.

Søknaden ble ikke innvilget. Andreassen understreker at han respekterer avgjørelsen, og at han har forståelse for at det ikke ble plass til bevilgningen i denne omgang. Kulturrådet behandler likevel normalt ikke samme søknad to ganger. Dermed må Marit Larsen og Unit tenke annerledes.

«Drømmescenario»
- Det vi søkte om nå var et drømmescenario. Vi får ikke realisert disse planene uten noen form for støtte, men vi har også andre muligheter som vi må undersøke, sier Andreassen.

I den ambisiøse søknaden til kulturrådet står det:

"Målet med dette for Marit Larsens del, er å videreutvikle og etablere seg som en stor artist i verdenssammenheng (...) En bedre ambassadør for Norge og norsk kultur og musikk finnes ikke per i dag."

- Marit Larsen er en av få norske artister som har hatt stor europeisk suksess. Vi mener at vi har bevist at musikken hennes har et marked utenfor Norge, sier Andreassen.

- Debatten om hvordan vi skal finne det neste A-ha handler om å tørre å satse på de beste kandidatene, selvfølgelig uten at det skal gå utover andre, sier Andreassen som mener det trengs spesielt store investeringer for å markere seg i et popmarked i utlandet.

- Dette er det viktig at politikerne ser — og det tror jeg er i ferd med å endre seg, legger han til.

BigBang fikk 600 000
Rådet har åpnet for å gi større summer til enkeltartister, og blant andre Datarock, Hanne Hukkelberg og Thomas Dybdal har fått summer rundt en halv million.

I våres fikk BigBang 600 000 kroner av Kulturrådet til turnévirksomhet i to år.
- Marit Larsen har brukt mellom én og to millioner kroner allerede på å nå dit hun er, og ville brukt mer enn 900 000 av egne midler på en videre satsning utover i verden, sier Andreassen.

Han understreker at arbeidet med å etablere Marit Larsen i utlandet også betyr en styrking av kompetansen i norsk musikkbransje.

- Vi har forvaltet karrierene til flere av våre fremste eksportartister. Turboneger, Lene Marlin, Silje Nergaard og Marit Larsen er artister som til sammen har solgt flere millioner plater og singler og hundretusener av konsertbilletter. Hele eller deler av disse karrierene er drevet fra vårt lille kontor på Grünerløkka i Oslo, sier Andreassen.

Arnfinn Bjerkestrand i Norsk kulturråd er åpen for Andreassens forslag.

- Jeg hilser velkommen en debatt om våre støttemidler — om vi skal gi lite til mange, eller mer til færre. Det blir en stor utfordring framover, sier Bjerkestrand.