Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil etablere nasjonalt portrettmuseum

«Majestetsportrettør» Håkon Gullvåg ønsker å etablere Norges første portrettmuseum, gjerne i samarbeid med andre aktører. Han er ikke fremmed for tanken om at det skal ligge i Trondheim.

Han har allerede huset - 1.000 kvadratmeter i Trondheim sentrum og mange egne bilder som kan danne stammen i en slik ny institusjon i Norge.

- Museene har sviktet. Vi har veldig store huller i samtidskunsten i Norge. Vi mangler portretter som viser historien. Jeg vil gjerne bidra, men det vil være en prosess gjennom flere år og med flere aktører, sier Gullvåg til NTB i sitt Oslo-atelier på Ekely.

Der er vegger og gulv «dekorert» med flere hundre portretter av kjente og ukjente personer fra samtiden og historien.

Begeistret støtte

Gullvåg får begeistret støtte fra Norsk Folkemuseum. Der har kunsthistoriker og konservator Janike Ugelstad bygd opp temautstillingen «Portrett i Norge», som vises fram til 4. april.

Utgangspunktet er vår tids søkelys på enkeltmennesket, individets særegenhet og muligheter. Dette har gitt portrettkunsten ny aktualitet. «Portrett i Norge» kaster nytt lys over norsk portrettkunst gjennom tidene, ifølge Ugelstad.

- Norge mangler et portrettmuseum. Vi har mange portrettsamlinger og - gallerier her i landet, men vi har ikke et eget museum. Det er det absolutt et behov for, sier konservatoren til NTB.

Viser historien

Hun mener et portrettmuseum er viktig for å vise en nasjons historie og utvikling - portrettene forteller noe om samtiden. Et portrett levendegjør historien på en helt annen måte enn bare å lese en tekst.

- Alle land burde ha sitt eget, nasjonale portrettgalleri. Sverige og Danmark har, men ikke Norge. Gullvåg har min fulle støtte, sier Janike Ugelstad.

Portretter har ifølge Ugelstad en kontinuitet som andre historiske bilder mangler. Og portrettkunsten trekker de lengste kunsthistoriske linjene i Norge.

- Et portrettmuseum er også viktig fordi vi i Norge har en spinkel selvstendig kunst. Først og fremst med Håkon Gullvåg har vi en levende portrettkunst i Norge i 2005, sier kunsthistorikeren.

En av de store

Håkon Gullvåg (46) regnes som en av samtidens store norske kunstnere, og hans portretter av kong Harald og dronning Sonja vakte oppsikt. Reaksjonene sprikte fra beundring til harme. Han har stadig sine verker utstilt - fra oktober til januar i Trondheim. Neste fredag åpner han en utstilling i Galleri Dobloug i Oslo.

Sist torsdag avduket han portrettet av Oslos populære biskop Gunnar Stålsett, som ble varmt hyllet på sin 70-årsdag. Portrettet skal inngå i «biskopgalleriet» i Oslo domkirke, men Gullvåg lager alltid minst ett såkalt pendant, likeverdig «parallellverk».

(NTB-Arne Børcke)

OMSTRIDT:</B> Dette portrettet av Haakon vakte forargelse da det ble lansert av Håkon Gulvåg. Nå kan det havnet på portrettmuseum.
MAJESTETISK:</B> Gulvåg har også portrettert dronning Sonja.
FORNØYD:</B> ..som selv var svært fornøyd med bildene.