HENRETTES: I Nord-Korea kan du bli henrettet for å se på utenlandske TV-programmer. Nå vil diktator Kim Jong Un tillate utvalgte BBC-programmer, i et forsøk på å få bedre kontroll på regimet igjen. Foto: NTB Scanpix
HENRETTES: I Nord-Korea kan du bli henrettet for å se på utenlandske TV-programmer. Nå vil diktator Kim Jong Un tillate utvalgte BBC-programmer, i et forsøk på å få bedre kontroll på regimet igjen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Vil få bedre kontroll på regimet ved å tillate BBC-programmer

Har bare noen få timer med TV hver dag.

(Dagbladet): Nord-Korea er et av verdens mest isolerte land, ledet av diktatoren Kim Jong Un.

I det strenge regimet er det blant annet ikke lov å se på utenlandske tv-programmer. Innbyggerne har kun tilgang på én statsstyrt TV-kanal, som viser 6,5 timer med TV hver dag.

Nå vil imidlertid Kim Jong Un tillate at enkelte BBC-programmer blir vist på TV, melder The Independent.

Forhandler fremdeles BBC har vært i forhandlinger med det nordkoreanske TV-selskapet i Pyongyang siden januar i år, men en avtale er fremdeles ikke helt i havn.

TV-programmene det foreløpig er snakk om å vise er «Top Gear», «Dr. Who» og barneprogrammet «Teletubbies».

Med nye og utenlandske TV-programmer håper Kim Jong Un å få interessen tilbake til den statsstyrte kanalen, som per dags dato bruker en tredjedel av sendetiden på å promotere diktatorens - ifølge staten - flotte lederegenskaper.

Offentlige henrettelser Det å se på utenlandsk underholdning er foreløpig forbudt i Nord-Korea, og landets sikkerhetsstyrker har uanmeldte besøk hos innbyggere de mener ser på utenlandske TV-serier i smug.

I fjor ble det meldt at 80 mennesker hadde blitt offentlig henrettet, etter at de hadde blitt tatt i å se på sørkoreanske TV-show.

Likevel er det stadig flere som velger å ta sjansen på å smugle utenlandsk underholdning inn i landet, og selge det videre på det svarte markedet.

- Informasjonen fra utlandet begynner å spre seg i landet, og det betyr at maktsenteret begynner å miste kontroll, sier David Kang, som underviser i koreanske studier ved universitetet i California, ifølge Quartz.