Vil filme Anne Frank

Liv Ullmann skriver manus om Anne Frank, til en film som hun kanskje skal regissere selv. - Jeg debuterte som Anne Frank på scenen, og det er fint å komme tilbake til henne igjen.

Filmen er et samarbeidsprosjekt mellom flere europeiske produsenter, og skal ha engelsk dialog. Ullmann fikk tilbud om å bli med i sommer etter at et annet manus ble forkastet.

I høst har hun sittet i New York og skrevet - inspirert av bøker, filmer og egne undersøkelser om den jødiske jenta som endte sitt liv i konsentrasjonsleir etter å ha ligget i dekning for tyskerne på et loft hjemme i Nederland.

Kuttekamp

- Filmen vil dreie seg om store deler av livet hennes - både før hun gikk i dekning, tida hun satt sperret inne på loftet og i konsentrasjonsleir, sier Ullmann - og legger til:

- Tror jeg, da, for nå skal jeg begynne å kutte i manuset.

For som vanlig, nærmest, har Ullmann nok stoff til å lage tre og en halv time film - men denne gangen tar hun kuttekampen med produsenten før kamera settes i gang. Ullmann orker ikke flere konflikter som de hun hadde etter «Kristin Lavransdatter».

- Jeg ble ti år eldre med «Kristin». Nå skal lengden være avtalt på forhånd. Jeg mener at filmen bør vare i to og en halv time, produsentene sier én time og tre kvarter - så da tenker jeg det blir rundt to timer.

Kinopremiere

Hvis opptaksstart kan vente til neste høst, er det stor sannsynlighet for at Ullmann regisserer filmen selv. Hun skal nemlig først sette opp «Midtveis i livet» av Paul Claudel på Det Norske Teatret, og den har premiere i oktober.

- Jeg kommer ikke til å gå fra den avtalen, da får de heller finne en annen regissør til Anne Frank.

Men sin neste premiere har hun allerede 2. juledag: Hennes kritikerroste film «Enskilda samtal», med manus av Ingmar Bergman, er satt opp på Frogner kino i Oslo etter måneder med uvisshet om dens kinoskjebne.

- Jeg hadde helt gitt opp, så det er en skikkelig julegave at den nå endelig kommer på kino.

NY FILM: Liv Ullmann har skrevet manus og er selv aktuell som regissør til en ny film om Anne Frank.
Liv Ullmann