Vil fjerne billettstøtten for norske storfilmer

En samlet filmbransje raser mot Filmfondet.

(Dagbladet.no): Norskproduserte filmer som gjør det godt på kino får ekstra støtte takket være billettstøtten - for hver billett som selges over 30.000 gis det ekstra støtte.

En av filmene som nylig har tjent på denne ordningen, er «Olsenbanden jr. - Sølvgruvens hemmelighet» som er anmeldt i dag.

Vil kutte

Nå ønsker leder for Norsk Filmfond, Stein Slyngstad, å kutte denne støtteordningen - noe en samlet norsk filmbransje reagerer sterkt på, skriver Dagsavisen.


- Vårt syn på billettstøtten er bredt forankret i bransjen. Det er synd Filmfondet ikke er enig, sier styreleder Sveinung Golimo i Norske Film- og TV-produsenters forening til Dagsavisen.

I Filmmeldingen, en gjennomgang av norsk statlig filmpolitikk ledet av forlagsmannen Kristenn Einarsson, konkluderes det med at billettstøtten bør bevares.

- Billettstøtten er den måten filmprodusenter har til å bygge seg opp kapital og investere i nye filmer. Vi er tjent med sterke produsenter. Derfor vil vi bevare ordningen, sier skuespillernes forbundsleder Agnete G. Haaland.


Frykter oppfølgerfeber

KONTROVERS: Filmfondets direktør Stein Slyngstad vil fjerne billettstøtten til norske filmer. Han møtes med skepsis fra en samlet filmbransje. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
KONTROVERS: Filmfondets direktør Stein Slyngstad vil fjerne billettstøtten til norske filmer. Han møtes med skepsis fra en samlet filmbransje. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Stein Slyngstads begrunnelse for at han ønsker billettstøtten fjernet, bunner i frykt for skjev fordeling og av hensyn til «den smale filmen».


- Dagens ordning gjør at film som har minst behov for støtte får mest, og de som har mest behov for støtte får minst. Det er naturlig at en produsent satser på oppfølgere til en filmsuksess. Men det er sørgelig om vi skal ha en tilskuddsordning som i for stor grad blir en støtte til filmserier av typen «Olsenbanden jr» 1, 2, 3, 4 og 5, og «Lange flate ballær» 1, 2 og 3, sier Slyngstad til Dagsavisen.

Han vil erstatte billettstøtten med en høyere forhåndsstøtte til filmprosjekter, slik at filmstøtten gis etter behov, og ikke som belønning etter hvor mye penger filmer spiller inn på kino. På denne måten vil også behovet for egenkapital i forkant av innspillingene reduseres, mener han.

Byråkrat-styrt

Sveinung Golimo i Produsentforeningen mener at Slyngstad tar feil:

- Hva er galt med at «Olsenbanden jr» får 80-90 prosent i billettstøtte etter å ha blitt en suksess på kino? Alternativet er jo at filmen får 80-90 prosent støtte på forhånd i stedet. En ordning med økt forhåndsstøtte vil føre til et system hvor statlige byråkrater bestemmer hvilke filmer folk skal få se. Vi ønsker i større grad å forholde oss til markedet enn til staten, sier Golimo.

Kulturdepartementets evaluering av den statlige filmpolitikken er ventet før sommeren.