HAR BESTEMT SEG: Statens museum for kunst i Danmark har besluttet å bytte navn på 14 kunstverk som hittil har inneholdt ordene «neger» eller «hottentott», skriver Ekstra Bladet. Det har fått flere danske politikere til å reise bust. Foto: Simon Læssøe / NTB Scanpix
HAR BESTEMT SEG: Statens museum for kunst i Danmark har besluttet å bytte navn på 14 kunstverk som hittil har inneholdt ordene «neger» eller «hottentott», skriver Ekstra Bladet. Det har fått flere danske politikere til å reise bust. Foto: Simon Læssøe / NTB ScanpixVis mer

Vil fjerne «neger» og «hottentott» fra kunstverk. Dansk Folkeparti raser

Statens museum for kunst i Danmark har besluttet å fjerne ordene «neger» og «hottentott» fra kunstverk-titler.

(Dagbladet): I Danmark raser debatten etter at Statens museum for kunst vil endre titlene til 14 kunstverk.

Bakgrunnen er at navnene inneholder ordene «neger» eller «hottentott», som er sterkt rasistiske begreper. Ordene vil byttes ut med ordet «afrikaner», skriver Ekstra Bladet.

Kunsthistoriker og adjunkt ved Institutt for Kunst og Kulturvitenskap ved Københavns Universitet, Mathias Danbolt, sier til avisa at han håper navnebyttene er med på å motvirke stillstand i museumsverdenen.

Mot navnebytte Samtidig understreker Danbolt at alle titler vil bli bevart i museets database, og at alle interesserte til enhver tid kan undersøke verkenes tidligere titler.

Kulturpolitisk talsmann for danske Socialdemokraterne, Mogens Jensen, sier til Politiken at navnebyttet er naturlig.

- Språket vårt endrer seg hele tiden, og når ord blir utdaterte erstatter man dem med noen nye, mener politikeren.

MOT NAVNEBYTTE: Den danske politikeren Alex Ahrendtsen (Dansk Folkeparti) mener det er feil av Statens Museum for Kunst å endre kunstverk-titler. Foto: NTB Scanpix
MOT NAVNEBYTTE: Den danske politikeren Alex Ahrendtsen (Dansk Folkeparti) mener det er feil av Statens Museum for Kunst å endre kunstverk-titler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er imidlertid ikke alle som jubler over avgjørelsen.

Dansk Folkepartis Søren Espersen beskriver navnebyttet som «horribelt» overfor Ekstra Bladet.

Hans partifelle Alex Ahrendtsen, kulturpolitisk talsmann for Dansk Folkeparti, er også tydelig på at kunstverkene burde beholde sine opprinnelige navn.

Ifølge Ekstra Bladet mener Ahrendtsen at man dermed kan bruke kunsten som et argument for hvorfor vi har droppet de nedsettende ordene.

Trekker fram «Pippi»-eksempel Det argumentet svelger ikke norske Thomas Prestø. Han har i en årrekke engasjert seg i antirasisme-saken, blant annet gjennom jobben som leder i den pan-afrikanske organisasjonen Tabanka og Afrikan Youth in Norway, som han tidligere var leder for.

- Det er et grunt argument, med mindre kunsten i seg selv problematiserer bruken av ordene, sier Prestø om Ahrendtsens utspill.

Han synes i utgangspunktet det er positivt at Statens museum for kunst i Danmark velger å fjerne ord som «neger» og «hottentott» fra titlene til sine kunstverk.

- Det er positivt såframt det ikke er vesentlig for verket at ordene har den betydningen, utdyper han, og legger til at det som oftest ikke er tilfelle.

- Det var for eksempel ikke vesentlig for Pippi Langstrømpe-bøkene at faren til Pippi var «negerkonge». Det har ikke noen betydning for historien at han blir «sydhavskonge» istedenfor. Astrid Lindgren ønsket selv dette navnebyttet, påpeker Prestø.

Han trekker fram Thorbjørn Egners «Visen om vesle Hoa» som et annet tilsvarende eksempel på språkdebatten man nå ser i Danmark.

Vil ha norsk debatt Prestø ser gjerne at nordmenn i likhet med danskene tar en debatt rundt bruken av ord som «neger» i kunstverk-titler.

Men aller helst ser antirasisme-forkjemperen at det blir større fokus på kontekstualisering av slike ord, slik at man i større grad forstår den historiske betydningen bak de sterkt rasistiske begrepene.

- Vi har hatt en «neger»-debatt i Norge i 25 år, og har ennå ikke lykkes i å opplyse hvorfor disse begrepene er problematiske, mener Prestø.

- Vi må ta sosialt ansvar for å opplyse om disse begrepene og forklare hvilken historie med voldtekt, drap og folkemord de knyttes til.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram