Disney-filmer:

Vil forandre Snehvit-slutten

Den amerikanske avisa San Francisco Chronicle får tyn i sosiale medier etter at de foreslo en endring av slutten på Disney-klassikeren «Snehvit».

KRITISERER DETTE: I «Snehvit og de syv dvergene» vekkes tittelkarakteren til live av «kjærlighetens første kyss», etter at hun har falt inn i evigvarende søvn. Kysset kan representere ideen om den uovervinnelige kjærligheten som trumfer alt, men høster nå kritikk. Foto: Disney.
KRITISERER DETTE: I «Snehvit og de syv dvergene» vekkes tittelkarakteren til live av «kjærlighetens første kyss», etter at hun har falt inn i evigvarende søvn. Kysset kan representere ideen om den uovervinnelige kjærligheten som trumfer alt, men høster nå kritikk. Foto: Disney. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Disneyland i Anaheim i den amerikanske delstaten California åpnet fredag forrige uke en helt ny attraksjon, kalt «Snow White's Enchanted Wish».

Attraksjonen er basert på Disney-klassikeren fra 1937, «Snehvit og de sju dvergene», hvor man følger høydepunktene fra historien om Snehvit. Historien ender akkurat som i Disney-filmen, ved at Snehvit blir vekket av et magisk kyss fra prinsen.

- Mangler samtykke

San Francisco Chronicle's anmeldere av attraksjonen har reagert på at Snehvit blir kysset mens hun sover, og mener derfor at scenen burde endres i filmen, som nå er 84 år gammel.

- Har vi ikke blitt enige om at samtykke i gamle Disney-filmer er et stort problem? Å lære barn at å kysse, hvis det ikke har blitt avklart at begge parter ønsker det, ikke er ok, skriver anmelderne Katie Dowd og Julie Tremaine i anmeldelsen.

CRUELLA: Se første glimt fra den nye Cruella-filmen. Video: Disney Vis mer

De kritiserer kysset som de mener prinsen «gir henne uten samtykke, mens hun sover, noe som umulig kan være ekte kjærlighet når bare én person er klar over at det faktisk skjer».

- Foreldrenes ansvar

Videre foreslår anmelderne å lage en ny slutt på filmen. Dette har vekket reaksjoner i sosiale medier.

- Foreldre bør selv klare å lære barna sine om samtykke såvel som forskjellen mellom eventyr og det virkelige liv. Jeg vokste opp med eventyr og forsto fortsatt viktigheten av samtykke. La barn nyte magien i eventyr, skriver en Twitter-bruker.

Andre latterliggjør forslaget. Twitter-brukeren Michael Lavelle mener filmen «ville vært helt annereledes» uten kysset, og tegner opp et alternativt narrativ der filmen slutter med at Snehvit ikke kan reddes fordi prinsen ikke kan gi henne «kjærlighetens første kyss», som vekker henne til live igjen etter at hun har spist et forgiftet eple.

Kysset har også tidligere vært gjenstand for oppmerksomhet.

«Frozen»-skuespiller Kristen Bell er blant de som har bitt seg merke i scenen, og sa til nettstedet Parents i 2018 at hun spurte sine døtre om de «ikke synes det er rart at prinsen kysser snehvit uten hennes tillatelse? Fordi du kan ikke kysse noen mens de sover!».

Skjermet innhold

I 2019 advarte Disney om deler av innholdet i flere av sine egne klassikere, og i fjor høst kom de med en ny og sterkere advarsel.

I vinter ble det tatt et grep for at flere filmer ikke ville dukke opp i sortimentet dersom man blar gjennom innholdet fra en barneprofil, bekreftet en talsperson til Dagbladet.

Filmene det er snakk om er blant annet «Peter Pan», «Dumbo», og «Aristokattene».

Foreldre kan opprette en slik profil for sine barn, som vil skjerme dem fra innhold som ikke er anbefalt for dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer