Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil forby dette

TikTok kan forsvinne fra det amerikanske app-markedet.

TIKTOK-INTERVJU: Charli D'Amelio er Tiktoks største stjerne. Her med søsteren Dixie, som også er blant de største. Nå kan appen bli forbudt i USA Foto: Andrew H. Walker/Shutterstock/NTB Scanpix.
TIKTOK-INTERVJU: Charli D'Amelio er Tiktoks største stjerne. Her med søsteren Dixie, som også er blant de største. Nå kan appen bli forbudt i USA Foto: Andrew H. Walker/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Utenriksminister Mike Pompeo sier USA vurderer å forby flere kinesiske apper på bakgrunn av anklager om at Kina bruker dem til å overvåke brukere.

Blant appene det gjelder, er den svært populære video-appen TikTok. India har allerede forbudt appen og vist til bekymring rundt sikkerhet og personvern, mens det er meldt om at flere land vurderer lignende tiltak.

På spørsmål om USA bør vurdere å forby kinesiske apper, spesielt TikTok, svarte Pompeo at Trump-administrasjonen «tar dette svært seriøst, og vi ser på det».

- Med tanke på kinesiske apper på folks mobiltelefoner, kan jeg forsikre deg om at USA kommer til å ta riktig avgjørelse denne gangen også. Jeg vil ikke komme presidenten i forveien, men det er noe vi vurderer, sa Pompeo.

Ifølge utenriksministeren har USA etter lang tids arbeid gjort stor fremgang i arbeidet med «problematisk» kinesisk teknologi i infrastruktur.

VRIKKER ANKELEN: Alt gikk ikke helt etter planen da «Love Island»-stjernen, Danny Williams, prøvde seg på en TikTok-trend. Vis mer

Selskap ut av Hongkong

TikTok sa tidligere tirsdag at appen vil trekke seg ut av Hongkong, etter innføringen av Kinas nasjonale sikkerhetslov for regionen.

Den retter seg mot handlinger som kinesiske myndigheter mener kan splitte Kina og undergrave statsmakten, samt terrorhandlinger og annen oppførsel som truer nasjonal sikkerhet. Dermed kan aktivister som vil ha uavhengighet eller autonomi, straffes for sine meninger.

Kina har fått mye kritikk for den nye loven. Blant annet ba 27 land, inkludert Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Norge, Beijing revurdere loven.

Orwell-sammenligning

Pompeo rettet tidligere skarp kritikk mot tiltak for å sensurere aktivister, skoler og biblioteker i Hongkong under sikkerhetsloven, som han mener ligner overvåkingssamfunnet beskrevet i George Orwells roman «1984».

Myndighetene i finansmetropolen har beordret skoler til å fjerne bøker som er inne til gjennomgang under den nye loven. Biblioteker i Hongkong sier de fjerner bøker skrevet av en håndfull demokratiaktivister fra hyllene.

- Selv om blekket knapt er tørt på den undertrykkende nasjonale sikkerhetsloven, har lokale myndigheter – i en orwelliansk manøver – nå etablert et nasjonalt sikkerhetskontor for den sentrale regjeringen, begynt å fjerne bøker som er kritiske til kommunistpartiet fra hyllene, forbudt politiske slagord, og tvunget skoler til å drive sensur, sa Pompeo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!