Abid Raja:

Vil forby dette

Kulturminister Abid Raja (V) er lei av utenlandske spillselskaper, som han mener bare er ute etter penger. Nå vil han sette en stopper for dem.

NOK ER NOK: Abid Raja (V) er lei utenlandske spillselskaper. Nå vil han blokkere nettsidene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NOK ER NOK: Abid Raja (V) er lei utenlandske spillselskaper. Nå vil han blokkere nettsidene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Utenlandske pengespillselskaper har ett formål: penger! De bryr seg verken om norsk lov, hva norske myndigheter som regjering og Storting sier, de bryr seg lite om spillavhengige. Det som betyr noe for de er penger, penger, penger og profitt! Vi tar nye grep, skriver kulturminister Abid Raja (V) på Twitter.

Raja er luta lei utenlandske spillselskaper. Nå bruker han de siste ukene som minister på blant annet å fremme forslag om å blokkere nettsidene til aktører som Unibet, Betsson og ComeOn.

BLOKKERE: Raja vil blokkere nettsider som uten tillatelse tilbyr pengespill rettet mot det norske markedet. Foto: Erlend Aas / NTB
BLOKKERE: Raja vil blokkere nettsider som uten tillatelse tilbyr pengespill rettet mot det norske markedet. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

- Nå sender vi et forslag på høring hvor vi foreslår blokkering av nettsider som uten tillatelse tilbyr pengespill rettet mot det norske markedet. Dette har man allerede gjort i en rekke europeiske land, deriblant Danmark og Frankrike, og jeg er glad for at vi i Norge går inn for det samme, sier Raja til Dagbladet.

Kulturministeren mener en slik blokkering vil:

  • styrke det norske spillmonopolet.
  • beskytte spilleavhengige.
  • kanalisere spillere til Norsk Tipping.

Det var E24 som først omtalte saken.

Onlinespillbransjen mener vekselvis at kulturministeren ikke har peiling på hva han snakker om, og at et eventuelt forbud ikke vil få den tilsiktede virkningen.

  • Se bransjens svar lenger nede i saken

- Griske

Raja mener blokkeringen vil være til hjelp for sårbare spillere, og sier at regjeringen skal knekke deres fotfeste i Norge.

- Folk er lei, og vi tar hensyn til sårbare spillere. Disse selskapene saksøker staten om og om igjen, men til nå har staten vunnet fram i alle søksmål. Jeg har klar beskjed til dem som driver ulovlig i Norge: Deres aktivitet er uønsket, og vi gir oss ikke før vi har klart å stanse deres operasjoner, sier Raja.

- Denne regjeringen gjør alt den kan for å stoppe de griske selskapene, og vi ser at det virker, fortsetter han.

En slik blokkering omtales på fagspråket som DNS-blokkering.

Motstand

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati, er svært kritisk til forslaget.

- Dette er sensur, maktmisbruk og et angrep på det frie Internett som minner om autoritære diktaturer, sier Gulati til Dagbladet.

Han understreker at det er lovlig for nordmenn å spille på sider som Unibet og Betsson.

- Jeg er sjokkert over dette angrepet på folks frihet og ytringsfrihet, fortsetter han.

MAKTMISBRUK Himanshu Gulati (Frp) kaller Rajas forslag for sensur, maktmisbruk og et angrep de på det frie Internett. Foto: Terje Bendiksby / NTB
MAKTMISBRUK Himanshu Gulati (Frp) kaller Rajas forslag for sensur, maktmisbruk og et angrep de på det frie Internett. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Dagbladet har lagt fram Gulatis kritikk for Abid Raja.

- Jeg vet ikke om Gulati ser på Danmark som et autoritært diktatur, men DNS-blokkering er et vanlig grep som vi finner blant annet i Belgia, Frankrike og Spania også. Dette handler om å ta vare på sårbare spillere og styrke enerettsmodellen, svarer Raja.

- Ytringsfriheten skal verne om prinsipper som sannhetssøken, demokrati og individets frie meningsdannelse, og jeg vet ikke hvor Gulati plasserer de utenlandske pengespillaktørene blant disse verdiene, men jeg tror de fleste er enige i at kommersielle pengespilltjenester har lite å si for de prinsippene, fortsetter han.

HARDT UT: Kulturminister Abid Raja går hardt ut mot Trine Rein etter kritiske spørsmål under Dagbladets Valgboden-sending 10. september 2021. Vis mer

- Utgjør ikke et problem

Unibet, Betsson og ComeOn er medlemmer i interesseorganisasjonen Norsk Bransjeforening for Onlinespill (NBO). Generalsekretær Carl Fredrik Stenstrøm mener at ikke onlinespillene utgjør noe problem.

- Helt klart ikke. NBO representerer de mest seriøse aktørene i spillemarkedet. Denne svartmalingen tjener absolutt ingen. Vi burde heller sette oss ned sammen og finne ut av hvordan vi best mulig skal ivareta norske spillere, samtidig som vi løser de utfordringene som problemspillere opplever, sier Stenstrøm til Dagbladet.

Han mener organisasjonen har tatt til orde for bedre reguleringen for å lettere kunne fange opp personer som havner i uføre.

IKKE ET PROBLEM: ComeOn, Betsson og ComeOne er medlemmer i interesseorganisasjonen Norsk Bransjeforening for Onlinespill (NBO). Generalsekretær Carl Fredrik Stenstrøm mener at ikke onlinespillene utgjør noe problem. Foto: NBO
IKKE ET PROBLEM: ComeOn, Betsson og ComeOne er medlemmer i interesseorganisasjonen Norsk Bransjeforening for Onlinespill (NBO). Generalsekretær Carl Fredrik Stenstrøm mener at ikke onlinespillene utgjør noe problem. Foto: NBO Vis mer

- Det er tydelig at statsråden ikke har satt seg inn i hva NBO og våre medlemmer faktisk står for, når han hevder at vi ikke bryr oss om problemspillere, sier Stenstrøm.

Han mener konsekvensene av blokkering vil bli store for det norske samfunnet.

- Det setter en livsfarlig presedens at staten skal stenge folk ute fra nettsider bare fordi statsråden ikke liker dem. Vi håper derfor at man gjennom denne høringsprosessen får tid til å se på de faktiske konsekvensene det vil ha å bruke sensur som virkemiddel i et opplyst demokrati som Norge, fortsetter Stenstrøm.

- Feil

Dagbladet har kontaktet både Unibet, Betsson og ComeOn.

Rolf Sims i Kindred Group, hvor Unibet er en av merkevarene, mener det er feil når Raja påstår at onlinespill-bransjen bare er opptatt av profitt og ikke bryr seg om de spilleavhengige.

- Ansvarlighet er en forutsetning og grunnpilaren i vår forretningsmodell, som er basert på varige relasjoner til kunder med sunn spilleatferd. Kindred Group har en tydelig uttalt ambisjon om at null prosent av våre inntekter skal komme fra såkalte problemspillere innen 2023. Rajas uttalelse viser hvor lite han vet om vårt arbeid relatert til ansvarlig spill og fokuset vi har på dette området, sier Sims til Dagbladet.

FEIL: Rolf Sims i Kindred Group, hvor Unibet er en av merkevarene, mener det er feil når Raja påstar at onlinespill-bransjen bare er opptatt av profitt og ikke bryr seg om de spilleavhengige. Foto: Kindred Group
FEIL: Rolf Sims i Kindred Group, hvor Unibet er en av merkevarene, mener det er feil når Raja påstar at onlinespill-bransjen bare er opptatt av profitt og ikke bryr seg om de spilleavhengige. Foto: Kindred Group Vis mer

Stian Røsvik Bjørstad i ComeOn synes forslaget fra kulturministeren er trist, og håper den nye regjeringen vil avbryte blokkeringsforslaget.

- Vi kommer til å fortsette å tilby våre norske kunder et ansvarlig, lovlig og trygt spilltilbud også i framtida og håper at den kommende regjeringen respekterer internasjonale handelsavtaler, sier han til Dagbladet.

Kim Rud Petersen i Betsson er ikke bekymret for konsekvensene av en slik blokkering.

- Det er enkelt å omgå, og det klarer kundene å løse på få minutter. Men for det norske folk vil konsekvensene bli enorme. Tenk om en politiker skal kunne blokkere og sensurere Internett for alt han/hun ikke liker eller er imot? Hvor skal det stoppe? Ytringsfriheten blir sterkt begrenset, og vi beveger oss ut i farvann der bare diktaturer og land vi ikke vil sammenlikne oss med, befinner seg, sier han til Dagbladet.

Hylles

Forslaget fra Raja kan ses som en forlengelse av regjeringens ferske pengespill-lov, som ble lagt fram i juni. Hittil har det for eksempel ikke vært mulig å forby aggressiv spillreklame fra aktører som er basert i andre EØS-land.

Norsk Tipping ser på høringen av forslaget om blokkering som en naturlig oppfølging av den nye pengespillov.

- Vi er positive til alle myndighetstiltak som kan bidra til å styrke enerettsmodellen og det formålet den er satt til å løse, altså forebygging av spilleproblemer i Norge, sier kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping, Tonje Sagstuen, til Dagbladet.

Avdelingsdirektør i lotteritilsynet, Henrik Nordal, mener også at forslaget er et viktig tiltak, først og fremst for å beskytte spilleren.

- Det er ikke sånn at spillene på disse sidene, lovlige eller ulovlige, er forskjellige, men tiltakene for å beskytte spilleren er forskjellige. Vi har sett at hos dem som oppsøker hjelp for spillavhengighet, så er det ulovlige sider de oppgir som årsak, sier Nordal til Dagbladet.

Det er Lotteritilsynet som får hjemmel til å pålegge internettilbydere å blokkere nettsider. Blokkeringen skal brukes mot selskaper som aktivt markedsfører seg i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer