Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil forby konserter i Kautokeino kirke

Grunnen er brudd på totalforbud om joiking.

STERKE REAKSJONER: Da trompetist Ole Edvard Antonsen (bildet) holdt konsert i Kautokeino kirke i oktober, opptrådte han også med joik. Dette kan nå være en av flere grunner til at meningheten ønsker et totalforbud mot alle typer konserter. Foto: Anders Grønneberg
STERKE REAKSJONER: Da trompetist Ole Edvard Antonsen (bildet) holdt konsert i Kautokeino kirke i oktober, opptrådte han også med joik. Dette kan nå være en av flere grunner til at meningheten ønsker et totalforbud mot alle typer konserter. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

(Dagbladet): - Vi tillater ikke joik, og slik har det vært i mange år. Det er veldig vanskelig for oss å kontrollere om det foretas joik i kirka når noen har leid den, og ettersom regelen fortsetter å brytes, vil jeg foreslå et totalforbud mot konserter, sier menighetsmedlem Nils Henriksen til Dagbladet.

I alle år har Menighetsrådet i Kautokeino kirke hatt et totalforbud mot å joike i kirka.

Gjentatte ganger har flere artister brutt den regelen, og nå ønsker den kommende nestlederen i menighetsrådet, Nils Henriksen å forby alle typer konserter for å få bukt med problemet.

Det var NRK som først omtalte saken.

Til tross for at flere antagelig vil se på forslaget som svært drastisk, mener Henriksen at et slikt tiltak burde vært gjort for lenge siden.

- Primært er det salmesanger som skal forkynnes i kirka. Joik, konserter og teater synes jeg vi må bruke andre areaner til. Det passer seg rett og slett ikke i kirka, og den regelen har vi hatt i mange år. I Kautokeino finnes det mange andre steder man kan utøve disse aktivitetene.

- Vil skape medieoppstyr Menighetsrådet i Kautokeino har klare regler på hvilke formål kirka kan leies ut til. Henriksen påpeker også at alle som leier kirka får et informasjonsbrev hvor det blant annet står:

«Menighetsrådet tillater ikke joik, dans eller teaterframføringer i Kautokeino og Maze kirke.»

- Den siste som joiket i kirka var trompetist Ole Edvard Antonsen. Informasjonskrivet ble også sendt til ham, og når han får et slikt brev så burde man respektere dette.  

- Hvor sannsynlig er det at du får gjennomslag for forslaget ditt?

- Jeg vet ikke, men jeg vet allerede at det er flere i menighetsrådet som støtter meg.