Vil forebygge homofobi

Kulturminister Trond Giske og likestillingsminister Karita Bekkemellem mener idrettsforbundene gjør for lite for å forebygge diskriminering av homofile utøvere.

Likestillingsminister Karita Bekkemellem så første episode i «Håndballaget Raballder» sammen med Dagbladet. Serien starter på TV 2 i morgen kveld.

-  Jeg vil oppfordre alle til å se serien. Den gir et veldig klart bilde på hva unge homofile opplever i sin hverdag, og hvilket ansvar vi som samfunn har til å forebygge diskriminering. Alle er nødt til å bry seg, sier Bekkemellem.

Tommy Karlsen (26) er en av spillerne vi møter i serien om det homofile håndballaget som har premiere tirsdag kveld. Tommy var engang en lovende idrettsutøver som flykter til Oslo i frykt for hva som kunne skje når legningen hans ble kjent.

-  Etter å ha fortalt det til venner hjemme i Kodal, visste jeg at det bare ville være et spørsmål om tid før ryktet nådde Larvik, der jeg gikk på idrettslinje. Og jeg visste at når det skjedde, så var det slutt på all aktiv idrett, sier han i Dagbladets Sportmagasinet sist fredag.

Vil ta opp saken

Ifølge serieskaper Kenneth Elvebakk er Tommys historie langt fra unik.

-  Jeg skulle ønske Giske kunne gripe inn og sørge for at idretten tok homofobi like alvorlig som rasisme. Vi trenger informasjonskampanjer. Dette handler om ungdom som har sin viktigste omgangskrets i lokale idrettsmiljøer. Sånn sett er det like mye en sak for Karita Bekkemellem, sier Elvebakk til Sportmagasinet.

-  Jeg vil jobbe for likestilling for homofile uansett hvilken arena de måtte befinne seg på. Jeg tror homofobi er like utbredt idretten som i samfunnet for øvrig, og jeg tror ikke vi skal slå fast at det er verre i idretten, sier kulturminister Trond Giske til Dagbladet.

 TAR GREP:  Likestillingsminister Karita Bekkemellem så serien «Håndballaget Raballder» sammen med Dagbladet, og oppfordrer alle til å se TV 2- serien. Målet er å bekjempe homofobi i idretten. Foto: Nina Hansen
TAR GREP: Likestillingsminister Karita Bekkemellem så serien «Håndballaget Raballder» sammen med Dagbladet, og oppfordrer alle til å se TV 2- serien. Målet er å bekjempe homofobi i idretten. Foto: Nina Hansen Vis mer

-  Bare fotballforbundet har en plan for hvordan de vil ta vare på homofile utøvere. Vil du legge press på de øvrige forbundene?

-  Det er for dårlig at bare ett forbund har slike planer. Jeg tror det er fornuftig å ta en prat med idrettsforbundet sentralt og henstille til at de intensiverer det holdningsskapende arbeidet. Det kan helt sikkert gjøres mer for homofile idrettsutøvere. Det er imidlertid ikke tradisjon for å øremerke midler til slike formål, sier Giske.

-  Jobbes for lite

Karita Bekkemellem er forbauset over at homofobi ikke står på agendaen til idrettsforbundene.

-  Skal vi få gjort noe med diskrimineringen av homofile må vi begynne på alle nivåer. Og idretten er kjempeviktig. Forbundene har et særlig ansvar til å drive holdningsskapende arbeid. Nå jobbes det veldig lite med dette.

-  Hva vil du gjøre for å forebygge diskriminering?

-  Vi er i ferd med å gå igjennom alle sidene av homopolitikken, og idretten vil være et utrolig viktig fokus. Dette er en sak flere departementer må samarbeide om. I forhold til konkrete tiltak, vil vi først lytte til de homofiles organisasjoner. Det er viktig at vi får et best mulig grunnlag for å utforme gode tiltak. Vi sitter ikke med fasiten.

Ikke forby

-  De homofile er ikke med på å marginalisere seg selv ved å lage egne klubber?

-  Jeg tror at folk ikke makter å bidra på vanlige lag. Vi vet at hele 25 prosent av homofile unge har forsøkt å ta sitt eget liv, sier Bekkemellem og fortsetter:

-  Men målet må være at homofile skal kunne være seg selv hundre prosent i et hvilket som helst lag. Og i det øyeblikk homofile unge slipper å flytte til Oslo for å leve ut sitt liv, så vil hele samfunnet bli annerledes. Lokalsamfunnene vil bli vant til å omgås folk med en annen legning, sier Bekkemellem.

-  Utsagn som «jævla homo» blir brukt som skjellsord på idrettsbanen. Bør det forbys?

-  Vi kan ikke forby et utsagn, men hver enkelt må gå i seg selv og ta ansvar for hva som kan bli oppfattet som sårende og krenkende. Det bør også idrettens organer gjøre.

SERIESKAPER: Kenneth Elvebakk.
VIL HJELPE: Trond Giske.