Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Tidlig ultralyd

Vil foreldre anses som snyltere?

Vil vi heie på, og forsvare, de som velger sitt syke barn i framtida? Eller tenker vi at de snylter på samfunnet, og at vi må bruke dyrebare ressurser på et såkalt ufullverdig menneskeliv?

PLASS TIL ALLE: Tenk at vi i et såkalt moderne samfunn må kjempe for at det skal være plass til alle, skriver Ingrid Vatnar Eikje i Menneskeverd. Foto: Privat
PLASS TIL ALLE: Tenk at vi i et såkalt moderne samfunn må kjempe for at det skal være plass til alle, skriver Ingrid Vatnar Eikje i Menneskeverd. Foto: Privat Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Tidlig ultralyd skal tilbys alle kvinner. Når denne kvalitetskontrollen av barnet blir normalen, vil det da bli umoralsk og unormalt å velge sitt «annerledes» barn?

Hvem har rett til å dømme kvinner som velger å avbryte svangerskapet fordi barnet har fått påvist Downs syndrom? I Norge er det opp til den enkelte å ta denne avgjørelsen.

Det handler ikke om å være modig eller feig. Dersom jeg hadde fått en slik beskjed, hadde trolig ikke mine følelser og tanker vært noe annerledes enn alle andres. Hvordan blir livet nå? Hva med drømmene mine? Jobben? Vil ekteskapet tåle dette?

Det gjør meg ikke til et ondt menneske å bli bekymret for om jeg vil klare å ta vare på et slikt barn. Historiene om mødre som hver dag kjemper for å opprettholde verdien og rettighetene til barnet sitt er ikke få.

Men hvordan går tilbudet om denne kvalitetskontrollen sammen med den viktigste foreldredyden av alle: ubetinget kjærlighet? Hvilken betydning får det at relasjonen mellom mor og barn begynner med et forbehold?

Alle ønsker seg et friskt barn. Samtidig heier vi på mangfold. Det ser bra ut i feeden vår. Alle skal med, sier vi. I Norge er det plass til alle! Men ingen velger et barn med funksjonshemninger bare for å opprettholde mangfoldet i samfunnet.

SV, Ap og Frp framstiller denne endringen som en seier for norske kvinner, selv om den ikke gir noen helsegevinst. Ingen tester er heller helt sikre. Mange av testene som viser at barnet har en utviklingshemning, vil være falske alarmer, og noen vil få vite at barnet er friskt selv om det er sykt. Dette vil skape en falsk trygghet.

Disse partiene vil altså bruke 100 millioner kroner årlig på å berolige den urolige med flere spørsmål enn svar. Når skal vi få denne informasjonen? Det satses heller på å løfte fram myndiggjøringen av kvinners rett til å vite og deretter velge.

Men er viljestyrken avgjørende når du skal velge om ditt funksjonshemmede barn skal få leve eller ikke?

Kvinner trenger trygghet. Vi må ikke glemme at alvorlige avvik eller sykdom hos fostre er svært sjeldent. Dessuten trenger vi å bli sett og hørt av et helsevesen som ikke tar et eneste svangerskap for gitt. Helsevesenet må hjelpe kvinner med å se for seg hvordan dette livet blir. Ikke vri hennes tanker over på: Men hvorfor velge et barn med funksjonshemninger når man kan prøve igjen? Få et normalt barn?

Vil vi kunne heie på, og forsvare, de kvinnene og familiene som velger sitt syke barn i framtida? Eller tenker vi at de snylter på samfunnet, og vi tvinges til å bruke dyrebare ressurser på et såkalt ufullverdig og umoderne menneskeliv? Et liv som enkelt kunne eller burde vært valgt bort.

Krisen som Norge tar del i akkurat nå, er en påminnelse om at livet er uforutsigbart. Vi ønsker å gi kvinner kontroll, uten å først erkjenne at vi er sårbare og trenger fellesskapets styrke for å møte livets harde realiteter. Å få barn, er og blir et usikkert prosjekt. Foreldreskap betyr mange gleder, en del skuffelser, og noen ytterst få dramatiske opplevelser.

Frp's helsepolitiske talsperson hevder at dette er en historisk lovendring. Det hjelper lite når man står på feil side av historien. Tenk at vi i et såkalt moderne samfunn må kjempe for at det skal være plass til alle.

Og til den gravide som opplever at barnet ikke er ønsket: Vi skal stå sammen med deg og kjempe til siste slutt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!