Vil fylle kulturhus med internasjonale stjerner

Norge er i ferd med å få en rekke spektakulære kulturhus. Nå vil Hovefestivalens Toffen Gunnufsen fylle dem med internasjonale stjerner.

TENKER STORT: Toffen Gunnufsen ønsker å bruke de nye kulturhusene til større artister. Foto: Anders Grønneberg
TENKER STORT: Toffen Gunnufsen ønsker å bruke de nye kulturhusene til større artister. Foto: Anders GrønnebergVis mer

— Hvis du ser en konsertliste for kulturhusene, vil de aller fleste være kjente og kjære norske artister. Jeg mener definitivt det er et marked for internasjonale artister som normalt sett ikke kommer til disse stedene, sier Toffen Gunnufsen.

Et oppsiktsvekkende stort antall kultur- og konserthus reiser seg rundt om i Norge. Toffen Gunnufsen har sine egne planer for hva de skal fylles med. Fra Oslo-området, via Sørlandet til Stavanger i vest ønsker han å arrangere konserter med hva han kaller «Sentrum Scene og Rockefeller-artister» — internasjonale kvalitetsartister, som ikke nødvendigvis fyller en idrettsstadion.

— Aktuelle og eksklusive — Får vi aktuelle og eksklusive navn, kommer det folk. Det kunne for eksempel vært gøy å dra med seg Justice på en miniturné, sier Gunnufsen og legger til:

STORSATSING: Kristiansands nye stolthet, teater- og konserthuset Kilden, skal stå klar i 2012. Prislapp: 1,3 milliarder kroner.
Foto: David Drangsland
STORSATSING: Kristiansands nye stolthet, teater- og konserthuset Kilden, skal stå klar i 2012. Prislapp: 1,3 milliarder kroner. Foto: David Drangsland Vis mer

— Vi vil ikke fortrenge andre arrangører, men supplere. Når artistene først er i landet, kan vi legge på tre jobber og ta dem med til for eksempel Larvik, Kristiansand og Mandal.

Byene er bare noen av dem som har fått eller får nye, moderne kulturhus.

— High end deluxe — Det begynner å bli mange av dem, og husene har veldig god kompetanse på produksjon. Dessuten er de forutsigbare på betaling — også er de veldig fine, og enormt bra teknisk. Det er high end deluxe, sier Gunnufsen og humrer.

BUEN I MANDAL: Potensiale?
BUEN I MANDAL: Potensiale? Vis mer

Internasjonale musikkagenter i London har allerede vist interesse.

— Det vil kunne være gjennomførbart. Det er mye lettere å få tak i band når de er på turné, enn når de gjør festivaljobber om sommeren. Og da er også betalingen de krever mindre, sier Gunnufsen.

STAVANGERS STORSTUE: Foto: Placebo effects
STAVANGERS STORSTUE: Foto: Placebo effects Vis mer

Leder Line Endresen i Norsk Rockforbund liker ideen til Gunnufsen, og tror absolutt den kan være bærekraftig.

— Klubb-Norge sliter økonomisk, og sliter med å trekke publikum. Så det kan nok hende man må tenke større, og med tydeligere konsepter, sier Endresen.