Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Vil gå inn i historien som de som valgte å kutte i støtten til rettshjelp for kvinner

Byrådet må svare oss på hvorfor vi er kuttet Oslo-budsjettet.

KAN SNU: Det er fullt mulig for byrådene fra Ap, MDG og SV å innrømme at dette har vært enten en glipp eller en feilvurdering, og at de selv vil gå tilbake på det når endelig budsjett vedtas, skriver artikkelforfatteren om byrådets forslag til kutt i støtten til JURK.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KAN SNU: Det er fullt mulig for byrådene fra Ap, MDG og SV å innrømme at dette har vært enten en glipp eller en feilvurdering, og at de selv vil gå tilbake på det når endelig budsjett vedtas, skriver artikkelforfatteren om byrådets forslag til kutt i støtten til JURK. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ettermiddag la byrådet i Oslo stolt frem sitt budsjettforslag for 2019. Det er mye godt i budsjettet, men det er umulig å ikke merke seg ved at de også fremmer forslag om å kutte i støtten til JURK.

Vi er et studentdrevet rettshjelpstiltak som yter rettshjelp og rettighetsinformasjon til alle som definerer seg som kvinner. Rettshjelpen ytes av 24 jusstudenter som har valgt å ta ett års permisjon fra studiet for å arbeide fulltid hos oss. Dette får de 7000 kroner i måneden for. I løpet av et år behandler vi mellom 6000 og 6500 saker. Det er med andre ord ekstremt mye rettshjelp i hver krone vi mottar til drift. Den frivillige innsatsviljen og motivasjonen er det helt bærende elementet i at vi klarer å utrette dette.

Kvinnene vi hjelper er forskjellige, men de er alle særlig utsatte. De har lavere inntekt enn landssnittet for kvinner (gapet blir enda større om vi sammenlikner med snittet for menn), og mange av dem ligger virkelig langt under gjennomsnittlig inntekt og kvalifiserer som fattige. Omtrent halvparten har forsørgelsesbyrde for minst ett barn, og av disse igjen er halvparten alene om oppgaven. Omkring 40 prosent av kvinnene oppgir ett annet opprinnelsesland enn Norge.

Mange av våre klienter kontakter oss for å få hjelp og veiledning i saker om vold, mishandling og voldtekt, eller i saker som på et eller annet vis har tilknytning til dette. Vi er også den rettshjelpsorganisasjonen som retter vårt oppsøkende arbeid mot kvinner, og vi besøker jevnlig voksenopplæringer og kvinnekafeer for å holde foredrag og ta inn saker. Vi har faste mottak i kvinnefengslene på Østlandet, og har i årevis kjempet for å bedre kvinnelige innsattes soningsforhold.

Sakene vi hjelper i dreier seg gjerne om familie- og barnerett, vold og mishandling, diskriminering, gjeldsrett, arbeid- sosial og trygderett, generell forvaltningsrett, utlendingsrett og husleierett.

Jeg vet ikke helt hva byrådene tror vi driver med, men vi hjelper de svakeste kvinnene blant oss, og vi hjelper dem i saker av stor velferdsmessig betydning. Det er også verdt å minne om at for de av våre klienter som er mødre, er sakene vi hjelper med også ofte viktige for deres barn.

Mange av klientgruppene våre deltar lite i det offentlige ordskiftet. Vi mener at vi har et ansvar for å videreformidle erfaringene vi har om deres situasjon, og vi deltar derfor aktivt både i offentlig debatt og i politisk påvirkningsarbeid. Vi opplever ofte at også politikere har stort behov for at vi bistår i politikkutforming. De trenger at vi forklarer hvordan reglene gir utslag for våre klienter, og at vi hjelper til med å forme konkrete løsninger som kan bedre situasjonen.

De tre partiene som nå har gått sammen om å kutte oss, holder normalt fanen høyt hevet i saker som gjelder rettssikkerhet, rettshjelp, likestilling, kvinnekamp, fattigdom og vold.

Det er partier som i opposisjon nasjonalt, og i forutgående perioder i opposisjon i Oslo, har trukket fram våre klienter som hjelpverdige og vår organisasjon som et viktig tiltak for å gi denne hjelpen. Det er også partier som i stor grad etterspør vår kompetanse og erfaringer for å drive en bedre politikk.

Det oppleves som direkte absurd at de nå legger frem et historisk stort budsjett, men har valgt å kutte i støtten til JURK.

I posten vi hører innunder er det 144 organisasjoner som får tilskudd, og det absolutte flertallet får enten en styrking eller det samme som i årets budsjett. Det foreslåtte kuttet i tilskuddet til JURK er på 125 000 kroner. Det høres kanskje ikke ut som en stor sum, men for oss er det en omtrent lønnskostnadene (lønn, feriepenger og arbeidsgiveravgift) for en saksbehandler på fulltid i ett år.

En saksbehandler vil behandle omtrent 250–300 saker, holde en rekke foredrag for utsatte kvinnegrupper, drive oppsøkende virksomhet blant særlig utsatte kvinner og jobbe politisk med å løfte erfaringene vi har om disse kvinnenes liv inn i den offentlige debatten.

Det er ingen av byrådene som vil svare oss på hvorfor vi er kuttet. Det ryktes om ett arbeidsuhell i budsjettarbeidet, og det ryktes om at vi er valgt ut som gjenstand for politisk spill, for at Rødt skal måtte bruke av forhandlingsrommet sitt til å redde oss. Vi kan heller ikke utelukke at de tre partiene faktisk ønsker at vi skal redusere vår drift.

Kuttet fordrer stor misnøye blant mange representanter og medlemmer i alle tre partier. For oss er det vanskelig å argumentere presist mot forslaget så lenge vi ikke gis noen form for begrunnelse.

Uansett hva som ligger bak kuttforslaget, er det en uheldig situasjon vi står i. Men hver eneste dag som går, kan de tre Oslo-partiene ta oss ut av det. Det er fullt mulig for byrådene fra Ap, MDG og SV å innrømme at dette har vært enten en glipp eller en feilvurdering, og at de selv vil gå tilbake på det når endelig budsjett vedtas.

Det er også fullt mulig for bystyregruppene fra de samme partiene å meddele offentlig at de er imot kuttforslaget, og at de ikke vil stemme for et budsjett med mindre kuttet er reversert.

Hver eneste dag byrådene og bystyrerepresentantene ikke gjør dette, velger de å fortsatt la våre driftsvilkår være oppe til forhandling.

Om de ikke tar tak i det før forhandlingene med de andre partiene, går disse tre partiene inn i historien som de som valgte å kutte i støtten til rettshjelp for kvinner. Forhåpentligvis vil andre partier hjelpe oss i å snu situasjonen, men det vil da være mot, og ikke med Ap, SV og MDG.

Om det er sånn historien utspiller seg, vil det for alltid være en real ripe i lakken for de tre partienes troverdighet i saker som gjelder rettshjelp for kvinner, politisk kamp for kvinners levekår, diskriminering og trakassering og utsatthet for vold og mishandling. I skrivende stund er det fortsatt dette signalet de tre partiene velger å sende

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!