Vil gi leseren lydboka gratis på mp3

Ved kjøp av nye bøker.

(Dagbladet.no): Bokmarkedet er i stadig endring, og nå vil den norske nettbokhandelen Bokkilden begynne å legge ved lydboka i form av mp3-lydfiler ved salg av nye bøker.

- Vi tror mp3-bøker er noe vi kan legge ved med en fullprisbok, men ikke ved billigboka. Det er nok mest på nyheter vi kan få til dette opplegget, sier administrerende direktør Elizabeth Sellevold til Aftenposten.

Med en gang man har betalt boka med kredittkort, skal man kunne begynne å lytte til bøkene digitalt, for eksempel på mobiltelefonen. Uten at det skal koste en krone ekstra.

- Dette må avklares med Forfatterforeningen. Men vi ser det som at du har kjøpt én bok, du får den bare i to formater. Det er heller slett ikke sikkert at man vil selge både lydbok og papirbok til samme kunde. Kanskje kan vi med dette få noen til faktisk å kjøpe en fullprisbok, eller vi kan få dem til å kjøpe fullpris i stedet for pocketutgaven, sier Sellevold, som vil ta kontakt med Forfatterforeningen med sikte på lansering til våren.

Forfatterforeningens leder, Anne Oterholm, tror Bokkildens initativ kan inneholde smarte forretningsideer, men er skeptisk til en vridning av markedet der leserne ender med å mene at mp3-filer skal være gratis.

Samme vår går det britiske forlaget Picador utelukkende over til å utgi bøker i pocketform, melder The Guardian.

- Når skal vi akseptere at vi lever i et paperbackland, at bare en håndfull forfattere har nok leserlojalitet til å oppnå gode hardbacksalg, at ved å bruke pr-energien på et dødsdømt format gjør vi ikke formatet folk vil ha noen tjeneste, sier forlagssjef Andrew Kidd i pocketdivisjonen i forlaget Macmillan.

Her hjemme har vi i høst fått Pocketforlaget, et opptrykkforlag som lener seg til tidligere suksesser - eller andre bøker de mener fortjener forlenget liv gjennom pocketformatet.

GÅR NYE VEIER: Administrerende direktør Elizabeth Sellevold i Bokkilden.no vil gi leserne gratis mp3-lydbok-filer ved kjøp av nye bøker. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
GÅR NYE VEIER: Administrerende direktør Elizabeth Sellevold i Bokkilden.no vil gi leserne gratis mp3-lydbok-filer ved kjøp av nye bøker. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

- Dette er en mulighet til å nå nye lesere. Gjennom Pocketforlaget kan man komme inn i et etablert kretsløp, noe som er arbeidskrevende å bygge opp, sa Kari Spjældnes, forlagsdirektør i Aschehoug Litteratur og ansvarlig for Pocketforlaget, til Dagbladet.no ved lanseringen.

Les også: Amazons ebok-leser utsolgt. Tok vår mann feil?

KAN BLI GRATIS: Ved kjøp av nye bøker, vil Bokkilden gi bokkjøperne tilhørende lydbok gratis i mp3-format.