Vil gi Nobelpris til Dylan og Cohen

I dag mottar Orhan Pamuk Nobelprisen i litteratur. Den burde gått til Leonard Cohen eller Bob Dylan, mener Forfatterforeningen.

- Det er på tide at de får en Nobelpris. Begge to har stått veldig sterkt i flere tiår. Sangene deres er helt sentrale og litteratur på høyt nivå, sier Edvard Hoem, mangeårig medlem av Den norske forfatterforenings litterære råd.

Foreslo Mehren

Hoem fikk ikke viljen sin. Tyrkeren Orhan Pamuk får i kveld prisen av svenskekongen Carl Gustav på den høytidelige tilstelningen i Stockholm.

Utvalgte nasjonale litterære foreninger over hele verden blir invitert til å foreslå kandidater. De siste ti åra er bare én nordmann foreslått av Den norske forfatterforening: Lyrikeren Sein Mehren i 2005.

- Er det ikke litt merkelig at dere ikke bruker anledningen til å få fram norsk litteratur?

- Dette må ikke ende opp som sjåvinisme. En seriøs forslagsstiller må komme opp med navn etter en litterær vurdering. Dessuten må vi ikke stirre oss så blinde på egne favoritter at vi ikke kan foreslå forfattere i en ny verdenssituasjon. At det ble en tyrker denne gangen, er helt legitimt i forhold til det som skjer i Tyrkia. Jeg tenker på at de forsøker å nærme seg Europa, sier Hoem.

- Hvilke norske forfattere fortjener Nobelprisen idag?

- Jeg vet om minst et par-tre navn, men vil ikke ut med hvem, sier Hoem.

BØR ÆRES: Forfatterforeningen mener musikerne Leonard Cohen (72) og Bob Dylan (65) hører til i det gode litterære selskap. Foto: LARS EIVIND BONES/Dagbladet og Scanpix
BØR ÆRES: Forfatterforeningen mener musikerne Leonard Cohen (72) og Bob Dylan (65) hører til i det gode litterære selskap. Foto: LARS EIVIND BONES/Dagbladet og Scanpix Vis mer

Neste år gir han seg som medlem av foreningens litterære råd, og kan selv bli forslått som Nobelpris-kandidat.

- Akkurat det har jeg absolutt ingen kommentar til, sier han.

Sjangermarkering

Ved å foreslå Cohen og Dylan til årets pris, ønsket Forfatterforeningen å gi oppmerksomhet til en litt uglesett sjanger.

- Det har vært en lang diskusjon om musikktekster tilhører det litterære feltet, så dette er en slags sjangermarkering fra vår side. Vi har tidligere gjort det samme med barnelitteratur, og har foreslått Astrid Lindgren en rekke ganger _ uten at det førte fram, konstaterer Hoem.

Pippi og Emils mor døde i 2002. Hoem har ingen problemer med at Pamuk får den prestisjetunge prisen, men sier likevel:

- Landsmannen Yasar Kemal er en like god forfatter og kunne vært en like god kandidat. Men det har vært en kampanje for Pamuk i årevis, så Kemal hadde vel ikke like mange supportere, sier den norske forfatteren.

VIL HA DYLANOG COHEN: Sangene deres er helt sentrale og litteratur på høyt nivå, sier Edvard Hoem.