Vil gi Nobelpris til Dylan og Cohen

I dag mottar Orhan Pamuk Nobelprisen i litteratur. Den burde gått til Leonard Cohen eller Bob Dylan, mener Forfatterforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er på tide at de får en Nobelpris. Begge to har stått veldig sterkt i flere tiår. Sangene deres er helt sentrale og litteratur på høyt nivå, sier Edvard Hoem, mangeårig medlem av Den norske forfatterforenings litterære råd.

Foreslo Mehren

Hoem fikk ikke viljen sin. Tyrkeren Orhan Pamuk får i kveld prisen av svenskekongen Carl Gustav på den høytidelige tilstelningen i Stockholm.

Utvalgte nasjonale litterære foreninger over hele verden blir invitert til å foreslå kandidater. De siste ti åra er bare én nordmann foreslått av Den norske forfatterforening: Lyrikeren Sein Mehren i 2005.

- Er det ikke litt merkelig at dere ikke bruker anledningen til å få fram norsk litteratur?

- Dette må ikke ende opp som sjåvinisme. En seriøs forslagsstiller må komme opp med navn etter en litterær vurdering. Dessuten må vi ikke stirre oss så blinde på egne favoritter at vi ikke kan foreslå forfattere i en ny verdenssituasjon. At det ble en tyrker denne gangen, er helt legitimt i forhold til det som skjer i Tyrkia. Jeg tenker på at de forsøker å nærme seg Europa, sier Hoem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer