Vil gjøre bransjen rettferdig

I den digitale tidsalder. Ny, stor artistorganisasjon stiftes i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Musikkbransjen generelt - og kanskje platebransjen spesielt - er i endring. Salget av CD-plater har stupt i en årrekke, og det digitale salget har ennå ikke klart å kompensere for de tapene som dette har medført - tap som kanskje særlig har gått hardt utover de største plateselskapene.

Mange vil nok hevde at selskapene kom for seint på banen, men i den siste tida har riktignok de aller største selskapene forsøkt å reise kjerringa: Det ferske samarbeidet med nettsamfunnet MySpace er et eksempel.

Men hva med artistene? Jo - nå vil de også være med på leken.

Store navn

- Det er på tide at artistene skaffer seg en sterk felles stemme som kan tale deres sak. Det digitale landskapet er i rask endring og det inngås hele tiden nye avtaler, men ofte uten at de som lager musikken blir tatt med på råd, sier talsmann Brian Message, ifølge NTB.

Nå har flere profilerte britiske musikere gått sammen i den splitter nye organisasjonen Featured Artists Coalition (FAC), som blir formelt stiftet i Manchester i dag, melder flere medier.

Blant artistene finner vi store og solide navn som Robbie Williams, Iron Maiden, Kaiser Chiefs, The Verve, Radiohead og Kate Nash.

• Se den komplette lista her.

<strong><b>TIDLIG UTE:</strong></b> Thom Yorke og Radiohead var tidlig ute med å utfordre de tradisjonelle plateselskapene. Nå følger flere etter. Foto: AFP / RICK NEDERSTIGT
TIDLIG UTE: Thom Yorke og Radiohead var tidlig ute med å utfordre de tradisjonelle plateselskapene. Nå følger flere etter. Foto: AFP / RICK NEDERSTIGT Vis mer

Talsmann Brian Message er da også manageren til Kate Nash og Radiohead - sistnevnte et band som i forbindelse med sin siste utgivelse «In Rainbows» utfordret de tradisjonelle selskapene ved å gi ut - om ikke gi bort - sin siste skive via egen hjemmeside.

Vil beholde opphavsrett
Radiohead-gitarist Ed O’Brian mener at det er viktig for artister å bli medlem av den nye organisasjonen.

- For oss er ikke dette noe å tenke på en gang, og vi mener at alle andre musikere og artister bør bli medlemmer også, sier gitaristen til BBC.

BBC skisserer også FACs viktigste kampsaker: Den nye organisasjonen vil blant annet at artistene skal beholde opphavsretten til sitt eget innspilte materiale - hvorpå dette i neste omgang kan bli «leaset ut» til plateselskapene som ønsker å gi det ut.

Videre ønsker organisasjonen at musikere skal ha et ord med i laget når det kommer til hvordan musikken blir solgt, hvordan den blir markedsført - og kanskje viktigst:

Hvem som sitter igjen med pengene.

Eget dokument

Organisasjonen har også nedfelt noen av hovedpunktene i et eget dokument. Der argumenterer de for at artister og musikere må få mer innflytelse.

Vil gjøre bransjen rettferdig

«Plate- og teknologiselskaper signerer avtaler om å levere musikk til forbrukeren på nye måter. Artistene er ikke involvert i disse forhandlingene, og står dermed i fare for å bli oversett. Som et ledd i disse nye avtalene bør artistene motta en rettferdig godtgjørelse», refererer BBC.

• Les dokumentet her.

Featured Artists Coalition blir offisielt opprettet under bransjetreffet «In the city» i Manchester i dag.

MEDLEM: Hardrockgudene i Iron Maiden, her ved kaptein Bruce Dickinson.
MEDLEM: Den britiske popstjerna Robbie Williams.
MEDLEM: Den London-baserte singer-songwriteren Kate Nash.
MEDLEM: Indiegutta i Kaiser Chiefs, her ved vokalist Ricky Wilson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer