Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil gjøre dikt hippere

Møt Månedens poet på Skolekammeret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Månedens poet på Skolekammeret foretrekker å omtales som Sheykup.

17-åringen hadde to dikt oppe til vurdering forrige uke, «linje 71» og «oligarki». Begge er sterke, men juryen landet til slutt på sistnevnte.

Akkurat dét overrasker vår poet en smule.

- Det var et lite mareritt å jobbe med dette diktet, og jeg ga det vel for det meste opp. Det er litt pussig at diktet ble plukket ut, fordi jeg sendte det inn ene og alene i håp om litt input eller kommentarer til hva som kunne forbedres. Det var noe som skurret. Jeg var inne i en slags skrivesperreperiode da jeg skrev diktet, så jeg har fremdeles noen negative assosiasjoner til det, og jeg er ikke helt fornøyd med alt ennå heller. Men jeg begynner jo å like det bedre nå, siden det vant her, forklarer Sheykup.

Morsomt ord

Tittelen kom til ham i en historietime for noen uker siden.

- Læreren snakket om oligarki. Jeg noterte meg ordet med en gang jeg hørte det, fordi jeg syntes det var litt morsomt. Og det er det jo. Betydningen er jeg ikke helt sikker på, men jeg tror det har noe med penger å gjøre. Og styre. Ja, pengestyre, sier vi. Uansett fant jeg ut at jeg måtte bruke det som tittel på noe.

Sheykup er ikke langt unna, et søk i bokmålsordboka avslører at oligarki betyr fåmannsvelde.

MÅNEDENS POET: Sheykup, 17 år. Foto: PRIVAT
MÅNEDENS POET: Sheykup, 17 år. Foto: PRIVAT Vis mer

En tolkning vil han likevel ikke begi seg ut på.

- Det har med et slags forhold å gjøre, to stykker som litt forskjellige. Jeg er forferdelig dårlig til å tolke egne ting og særlig akkurat dette diktet, for jeg skjønner det ikke helt. Når det er sagt, så tror jeg ikke man må skjønne for å like, det må i hvert fall ikke jeg.

Mister bussen

Sheykup forfatter både dikt og kortprosa, og har skrevet i snart to år.

- Men mesteparten teller vi ikke med, for man begynte da også på rimelig elendig nivå, innrømmer han.

Tidligere brukte han Skolekammeret sporadisk, men de siste månedene har han vært mer aktuv.

- Jeg begynte vel å sende inn ting i august. Ettersom jeg fikk inn et dikt blant finalistene da, fant jeg ut at jeg skulle fortsette til jeg vant. Konkurranseinstinkt? Ja, takk!

Han inspireres av mye forskjellig - tekster, ord, formuleringer, musikk, ting man hører - til alle døgnets tider.

image: Vil gjøre dikt hippere

- Som regel dukker ting bare opp i hodet, og da går det mest i avslutninger og titler. Resten er det verre med. Tidvis får jeg uendelige idestrømmer, ofte rett før jeg sovner. Da kan det bli ut og inn av senga for å skrive stikkord i opptil flere timer. Jeg er god på å miste bussen om morgenen, medgir han.

Hippere dikt

I likhet med inspirasjonskildene, er fanesakene mange.

Sheykup kjemper for gjennomgående bruk av små bokstaver, noe han dessverre ikke får gjennomslag for i denne artikkelen, rett og slett fordi han liker det best. En annen kampsak er skjønnlitteratur i skolen.

- Jeg savner modernistiske ting, for jeg synes det er uhorvelig mye kjedelig lesning på skolen generelt. Masse dårlig, pluss noe som er litt bra. Dessuten skulle jeg ønske det var litt mer likevekt mellom mengden skjønnlitterære og sakprosarelaterte skoleoppgaver. Sakprosaen tar jo helt overhånd.

I framtida vil han gjerne medvirke til å gjøre diktsjangeren hippere.

- Jeg vegrer meg nesten mot å kalle tekstene mine dikt fordi jeg har inntrykk av at det omtrent er et skjellsord nå. Jeg skjønner jo det hvis man tenker på tradisjonelle dikt, så der har vi noe å jobbe mot: gjøre det litt hippere, putte inn litt dritt og faen, så kanskje vi nærmer oss.

Juryens begrunnelse

Oligarki er en eksplosjon av et dikt. Kortfatta, men med store sprang. Tittelen henspeiler på en styreform hvor makten er basert på rikdom, familierelasjoner, militær styrke eller politisk innflytelse. Linken til selve diktet må vi bare gjette oss til.

Men tar vi ikke feil, har det noe med vennen til frøkna å gjøre. Han har makt. Han plasserer ting i diagrammer. Han representerer systematikk, planlegging, analyse, abstraksjon. Kontrasten er henne. Hun er en tropisk fugl. Assosiasjonene går i retning av varme, frihet, sansing, skjønnhet.

Så smeller dikteren inn et posisjonsskifte. Det oppstår, ut i fra frøknas eget initiativ, en eksplosiv kontakt mellom de to. Formuleringer fra matematikken får plutselig en utvidet betydning. Tingene sies ikke lenger. De stønnes. Sånn.

Så er det slutt. Kontant, presist og med lyst. Månedens vinner er en poetisk innertier. Gratulerer!

For juryen, Kristian Rishøi.

I juryen sitter også Niels Nagelhus Schia og Birgitte Mandelid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!