Vil gjøre om Central Park i New York til storflyplass

Det må da være en bløff?

NEW YORK, NEW YORK: De ansvarlige bak Manhattan Airport Foundation vil gjøre om Central Park til flyplass. Illustrasjon: THE MANHATTAN AIRPORT FOUNDATION
NEW YORK, NEW YORK: De ansvarlige bak Manhattan Airport Foundation vil gjøre om Central Park til flyplass. Illustrasjon: THE MANHATTAN AIRPORT FOUNDATIONVis mer

(Dagbladet.no): En ny storflyplass - midt på Manhattan. Det er visjonen til de ansvarlige bak The Manhattan Airport Foundation, som ønsker å gjøre om Central Park i New York til flyplass.

New York er en av verdens største og travleste byer, og flyplassene JFK, Newark og La Guardia er alle et godt stykke vei fra Manhattan. Men midt på øya ligger et 4,1 kilometer langt og 3,4 kvadratkilometer stort ubebygd område som de anvarlige mener er perfekt egnet til en urban flyplass.

Turistattraksjon
At Central Park også er en av verdenes vakreste parker, en av byens mest kjente turistattraksjoner, rekreasjonsområde for byens fastboende og en viktig grønn lunge i en trafikkbelastet by, later ikke til å sjenere ildsjelene bak ideen om Manhattan Airport.

prosjektets nettsider presenteres visjonen ved hjelp av et stort antall forseggjorte 3D-illustrasjoner, kart, prospekter, nyhetsmeldinger og annen informasjon.

Hvorfor ideen om å gjøre dette grønne landemerket om til en forurensende, støyende og potensielt farlig flyplass midt i metropolens tettest befolkende og mest pulserende bydel ikke har skapt mer rabalder?

4,1 KILOMETER: Central Park er 4,1 kilometer lang. Nok til en flyplass, mener de ansvarlige bak ideen om en flyplass midt på Manhattan. Illustrasjon: THE MANHATTAN AIRPORT FOUNDATION
4,1 KILOMETER: Central Park er 4,1 kilometer lang. Nok til en flyplass, mener de ansvarlige bak ideen om en flyplass midt på Manhattan. Illustrasjon: THE MANHATTAN AIRPORT FOUNDATION Vis mer

Det skyldes selvsagt at det hele bare er tull og tøys.

Miljøpolitisk satire
«Prosjektet» og nettsiden Manhattan Airport kan trolig best forstås som en form for tankevekkende miljøpolitisk eller byplanleggingsmesig satire, presentert såvidt overbevisende at forbløffede mange er gått på limpinnen.

Rakk du å bli provosert? Da er du ikke alene. Ifølge sladrenettstedet Gawker kjørte politikkbloggen Huffington Post historien på sin forside uten å gjennomskue bløffen. Den korte lenkesaken som presenteres på nettstedet er - muligens i ettertid - utstyrt med en tittel som gjør det klart at historien er en bløff.

Rent bortsett fra at ideen er så åpenbart usannsynlig og ugjennomførbar, krever det ikke all verdens undersøkende journalistikk å  gjennomskue den forseggjorte spøken. Det burde for eksempel vekke mistanke at et raskt søk viser at eierne av domenet Manhattanairport.org er anonyme, men ser ut til å holde til i Scottsdale, Arizona, og ikke i New York, New York.

3D: Nettsiden til Manhattan Airport Foundation byr på en rekke forseggjorte 3D-illustrasjoner som viser hvordan en ny flyplass i hjertet av New York vil fortone seg.
3D: Nettsiden til Manhattan Airport Foundation byr på en rekke forseggjorte 3D-illustrasjoner som viser hvordan en ny flyplass i hjertet av New York vil fortone seg. Vis mer

Prosjektet dukker også opp på nettsiden Museum of Hoaxes (Bløffmuseet). Den satiriske tonen i denne «nyhetsartikkelen» til Curbed burde heller ikke være umulig å fange opp.

Hven som egentlig står bak, er foreløpig ukjent. Nettadressen er registrert anonymt via tjenesten Domains by Proxy.

At ideen om en storflyplass midt i byen som opplevde katastrofen 11. september 2001 kanskje kan karakteriseres som en smule smakløs, sjenerer åpenbart ikke de ansvarlige spøkefuglene bak den forseggjorte flyplassbløffen.

VELLYKKET BLØFF: Flere medier skal ha gått på historien om Manhattan Airport. Illustrasjon: THE MANHATTAN AIRPORT FOUNDATION
VELLYKKET BLØFF: Flere medier skal ha gått på historien om Manhattan Airport. Illustrasjon: THE MANHATTAN AIRPORT FOUNDATION Vis mer