JULEGAVE TIL BYLARM: Hadia Tajik deler ut penger til bransjefestivalen Bylarm. Dermed får de en ekstra julegave under treet, verdt 185 000 kroner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
JULEGAVE TIL BYLARM: Hadia Tajik deler ut penger til bransjefestivalen Bylarm. Dermed får de en ekstra julegave under treet, verdt 185 000 kroner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Vil gjøre Oslo kjent som musikkhovedstad

Gir 185 000 kroner Bylarm.

(Dagbladet): - Denne prisen kan bidra til økt fokus på musikklivet i Oslo, sier kulturminister Hadia Tajik til Dagbladet.

Nå deler hun ut 185 000 kroner til bransjefestivalen Bylarm i Oslo. Pengene skal gå til festivalens økte satsing på utdelingen av prisen Nordic Music Prize.

I år gikk prisen til den svenske trompetisten Goran Kajfes, og i juryen sitter «noen av de meste markante og respekterte musikkjournalistene i Norden,» ifølge festivalen. Prisen er på 20 000 euro.

- Bylarm opplevde i år en økning blant internasjonale deltakere på 150 prosent i forhold til 2011. Når de har et tydelig internasjonalt fokus, så gjør de Bylarm og Oslo interessant for utenlandske journalister og musikere, sier Tajik.

- På kartet Som Dagbladet nylig kunne fortelle, gir Kulturrådet én millioner kroner i festivalstøtte til Bylarm for 2013. Kulturrådet ønsker å skape mangfold og gi Øyafestivalen konkurranse.

Tajik mener likevel det er riktig å også gi denne direkte tildelingen til Bylarm.

- Det er alltid en helhetsvurdering, men dette bidraget går til et tiltak som er med på å sette Oslo og Bylarm på det nordiske og internasjonale kartet. Det vil jeg gjerne støtte opp om, sier Tajik.

Festmiddag I Bylarms søknad til departementet står det at prisen, som ble etablert i 2010, har hatt «stor effekt i forhold til besøk av internasjonale beslutningstakere» på festivalen.

Det beskrives også planer om en 12-retters festmiddag for nominerte artister, delegater og andre, med Michelinstjerne-restauranten Maemos danske stjernekokk på kjøkkenet. Tajik lover likevel at tildelingen ikke bare blir en sponsing av festmiddagen.

- Av de 185 000 skal 160 000 gå til prispenger, sier hun.

Nordisk Bylarm Bylarm-sjef Erlend Mogård-Larsen forteller at målet med prisen er å sette fokus på Norden.

- Vi er den største musikkkonferansen i Norden, og har klart noe ingen andre har klart. For de internasjonale gjestene, er det mer interessant å komme til et nordisk Bylarm enn et norsk Bylarm, sier han.

Mogård-Larsen sier at de skal bruke «merkevaren Norden» i prisutdelinga.

- Det skal handle om nordisk design, arkitektur, mat og musikk.

For Bylarm betyr tilskuddet fra departementet svært mye.

- Det betyr egentlig alt. Vi har en begrenset stiftelseskapital, og for alle nye prosjekter er vi avhengige av sponsorinntekter eller tilskudd, sier Mogård-Larsen.

FÅR PENGER: Bylarm-sjef Erlend Mogård-Larsen. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
FÅR PENGER: Bylarm-sjef Erlend Mogård-Larsen. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer