BLIR ALDRI LEI AV LEIA: Star wars-fansen jublet da det ble klart at Carrie Fisher skal spille en aldrende prinsesse Leia i den kommende filmen som utspiller seg 30 år etter «Return of the Jedi». I dag er Fisher 57 år. Foto: Scanpix/AP Photo
BLIR ALDRI LEI AV LEIA: Star wars-fansen jublet da det ble klart at Carrie Fisher skal spille en aldrende prinsesse Leia i den kommende filmen som utspiller seg 30 år etter «Return of the Jedi». I dag er Fisher 57 år. Foto: Scanpix/AP PhotoVis mer

Vil gjøre prinsesse Leia «mindre britisk»

- Denne gangen skal jeg få det til, sier skuespiller Carrie Fisher.

(Dagbladet): Carrie Fisher (57) er en av skuespillerne fra den opprinnelige Star Wars-trilogien som returnerer til sin rollefigur i den kommende episode sju av romsagaen.

Hun har ambisjoner om å servere en enda bedre tolkning av Prinsesse Leia denne gangen enn da hun var nitten og fikk kanelbollesveisen for første gang.

- Vi gjør det hele en gang til sånn at jeg har en sjanse til å portrettere Leia riktig. Jeg tenker at hun skal være mindre britisk. Det var ganske pretensiøst med den tilgjorte aksenten. Det var en slags viral aksent - den kom og gikk, sa Fisher ifølge The Guardian da hun deltok på film- og litteraturfestivalen Hay i Wales denne uka.

Ville heller vært Solo Hun sier også at hun helst skulle hatt en av de andre klassiske Star Wars-rollene.

- Jeg ville heller spilt Han Solo. Da jeg leste manuset første gang tenkte jeg at det var rollen man skulle hatt, sarkastisk og kynisk som han alltid er. Leia er alltid enten bekymret, sur eller - heldigvis - med kort lunte, sier hun, og avslører sitt favorittøyeblikk fra de gamle filmene - scenen i «Return of the Jedi» (1983) der hun kveler den forvokste slimålen Jabba the Hutt.

- De spurte meg om jeg ikke ville ha en erstatter til å drepe Jabba. Men nei - det er det beste jeg har gjort som skuespiller. Og den eneste gode grunnen til å bli skuespiller er at du får sjansen til å drepe monstere, sier Fisher.

I tida etter Star Wars har Fisher slitt med både rusmisbruk, bipolar lidelse og et omflakkende privatliv, og med enkelte unntak - som en glimrende birolle i romkom-klassikeren «When Harry Met Sally» - gjort seg vel så bemerket for sitt forfatterskap som sin skuespillergjerning.

Frarøvet moren I 2008 kom selvbiografien «Wishful Drinking», der Fisher letter på hvordan det var å vokse opp som datter av et av Hollywoods virkelige stjernepar - Debbie Reynolds fra «Singing in the Rain» og Eddie Fisher, som i sin tid forlot familien for å bli Elizabeth Taylors fjerde ektemann.

- Det burde vært et begrep for det kjendisbarn gjennomgår, sier hun.

- I realiteten er det en form for narsissistisk frarøvelse. Familien er organisert rundt foreldrene, ikke barna. Ungene blir bokstavelig talt skjøvet til side av paparazziene. Jeg fikk aldri vært sammen med moren min i offentligheten, for der ute tilhørte hun offentligheten, og det avskydde jeg da jeg var liten, sier hun i et lengre intervju med The Telegraph.

Den dag i dag bor hun sammen med Reynolds (82) i Hollywood, i et hus der de også lar en stadig omskiftelig gruppe venner og bekjente holde hus - den mest kjente er den 17 år yngre sangeren James Blunt, som hun har et dyptloddende platonisk forhold til og som ofte har snakket om hvor mye Fisher betyr for ham.

Fristet av narko ifølge The Telegraph-intervjuet er hun nå avstående fra rusmidler, men innrømmer at hun iblant føler seg fristet.

- Men jeg hadde blitt fanget dersom jeg hadde tatt LSD i dag. Jeg kan fortsatt bli besatt av det - «ta meg!» Jeg blir ukomfortabel, og det blir en sånn «hvor som helst, men bare ikke her»-greie, sier hun.

IKONISK ROLLE: Carrie Fisher som Prinsesse Leia i 1983.
IKONISK ROLLE: Carrie Fisher som Prinsesse Leia i 1983. Vis mer