VG-skandalen

Vil granske medienes omgang med kilder

Norsk Presseforbund setter i gang en uavhengig gransking etter VGs dekning av Giske-saken.

PRESSEN SKAL GRANSKES: Norsk Presseforbund vil granske medienes omgang med kilder som følge av VG-saken. Her ser man sjefredaktør og nyhetsredaktør i VG, Gard Steiro og Tora Bakke Håndlykken, i går. Foto: NTB Scanpix
PRESSEN SKAL GRANSKES: Norsk Presseforbund vil granske medienes omgang med kilder som følge av VG-saken. Her ser man sjefredaktør og nyhetsredaktør i VG, Gard Steiro og Tora Bakke Håndlykken, i går. Foto: NTB ScanpixVis mer

Norsk Presseforbund setter i gang en uavhengig gransking om medienes omgang med kilder.

Rapporten vil ikke begrenses til VG, men beskrive utfordringer og fallgruver med kildebruk i et presseetisk perspektiv, opplyser generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

- Feilene som VG erkjenner i sin rapport, bør føre til en diskusjon i alle redaksjoner og i hele pressen. Vi må sikre oss at folk har tillit til pressen, og da er omgangen med kilder kanskje det mest vesentlige, sier hun til NTB.

Sven Egil Omdal er spurt om å lede arbeidet. Han har tidligere vært redaktør i blant annet Adresseavisen og Stavanger Aftenblad og har også vært leder i Pressens Faglige Utvalg.

Øvrige medlemmer i utvalget, tidsramme for arbeidet og mandatet er ennå ikke avklart, men arbeidet vil starte snarlig.

Rapporten skal ta for seg medienes omgang med ulike typer kilder, bruk av blant annet anonyme kilder og kildevern, og gi en vurdering av sitatpraksis og sitatregler.

Også Vær varsom-plakaten og presseetikken skal vurderes.

Floberghagen sier flere har etterlyst en uavhengig gransking av VG, men at dette ikke er aktuelt fra NPs side.

- Vi kommer neppe noe vei med det, det blir ord mot ord om hva som ble sagt. Det er viktigere å diskutere med et bredere perspektiv, og derfor vil denne rapporten ikke begrenses til VG, sier hun.