Vil ha 15-årsgrense

Barneombudet vil heve aldersgrensen på «Ringenes herre: To tårn» fra 11 til 15 år. Ombudet har klaget filmen inn til Filmklagenemnda.

Hvis Barneombudet får gjennomslag for klagen, vil 11-åringene bli stoppet på morgendagens premiere. Si din mening!

- Vi har sett filmen sammen med noen ungdommer for å vurdere den. Vi mener den er mer skremmende enn den forrige filmen og har en gjennomgående dystrere tone. Vår vurdering er at filmen kan virke skadelig også for ungdom ned mot aldersgrensen, altså 11- 12-åringer, sier nestleder Knut Haanes i Barneombudet. Han trekker fram at flere filmkritikere har reagert på aldersgrensen.

- Det er gledelig at også filmkritikerne har et barneperspektiv og ønsker høyere aldersgrense. Hvis filmen skulle få 15-årsgrense, vil likevel barn ned til 12 år kunne se filmen i følge med voksne, sier Haanes.

Uavhengig vurdering

Barneombudet mener filmen må vurderes helt uavhengig av første del i trilogien.

- «To tårn» må ses og vurderes som en enkelt film. Vi kan ikke forutsette at 11-åringer som ser denne filmen, har sett den første delen. Da blir den indre logikken borte, og voldsutøvelsene blir hengende i lufta. De scenene som letter det voldsomme inntrykket, er ikke egnet til å gjøre det for barn. Det er voksenhumor og kjærlighetsscener, sier Haanes.

Klagenemnda for film og videogram skal se filmen i morgen formiddag og håper å kunne gjøre et vedtak umiddelbart.

Parallell?

- Hvis Barneombudet skulle få medhold, vil vårt vedtak få umiddelbar virkning. Spørsmålet blir om denne filmen er en parallell til den første filmen, eller om den ligger annerledes an. Hvis den er en parallell, er vi bundet av vår tidligere praksis, og den vil da få 11-årsgrense. Om det brukes sterkere virkemidler, er vi ikke lenger bundet av vårt forrige vedtak og kan forandre aldersgrensen, sier leder Geir Woxholth i klagenemnda.

Direktør Tom Løland i Statens filmtilsyn er ikke overrasket over klagen.

- Også den første filmen ble klaget inn. Da fikk vi medhold. Filmen er mørkere, men har mer humor. Så vi mener dette veies litt opp mot hverandre. Det som gjør inntrykk på folk, er jo denne voldsomme slagscenen.

SKUMMEL? Får Barneombudet som de vil, får ikke 11-åringene muligheten til å se hobbiten Frodo og de andre skikkelsene i «Ringenes herre»-trilogien.