Vil ha ABBA til Grand Prix

Mye tyder på at ABBA gjenoppstår under den europeiske finalen av Melodi Grand Prix om to måneder.

Kilder sa i natt til den svenske avisa Expressen at bandet kan gjenforenes under finalen.

- Dersom drømmen går i oppfyllelse, står alle på scenen, sier en kilde nær bandet til Expressen.

I flere tiår har det vært spekulert på om det svenske bandet kommer til å gjenforenes, og i Asia har bandmedlemmene Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson og Anni-Frid Lyngstad blitt tilbudt flere hundre millioner kroner for noen få opptredener. Aldri har verdenssensasjonen vært nærmere enn nå.

Nytt album

Om noen uker er det nøyaktig 30 år siden ABBA ble superstjerner med sangen «Waterloo» i engelske Brighton. Dette er ifølge Expressens kilder én av årsakene til at bandmedlemmene nå på alvor vurderer å stå på samme scenen igjen.

En annen grunn er Agnetha Fältskogs kommende soloplate. Flere kilder sier at det nettopp er Agnetha som tidligere har vært motstander av en gjenforening. I forbindelse med plateslippet skal hun nå ha innsett at en slik eksponering kan innebære millionsalg over hele verden.

Ifølge nettstedet abbasite.com relanseres også debutalbumet «Waterloo» i forbindelse med at det er 30 år siden ABBA vant Grand Prix. Den spesielle utgivelsen kommer med fem bonusspor, dvd med sjeldne tv-opptak og et gjennomillustrert 20-siders hefte om bandets historie.

Hemmelig

Forhandlingene mellom ABBA og tv-organisasjonen EBU, som arrangerer Grand Prix-finalen i Istanbul i mai, er svært hemmelige.

- Det har vært samtaler over en lengre periode, sa en person med nær tilknytning til ABBA-medlemmene til Expressen i natt.

Expressen snakket i natt med den svenske EBU-sjefen, Svante Stockselius, som også er ansvarlig for finalen.

- Det er drøyt to måneder igjen til Eurovision song Contest. Det finnes mange ideer, og det har blitt etablert mange kontakter, men fortsatt er ingenting klart, sier han.

Når Svante Stockselius får høre at planen om den verdenshistoriske gjenforeningen har nådd Expressen, svarer han:

- Når det gjelder ABBA, har jeg ingen kommentarer overhodet.

Expressens kilder sier at forhandlingene med verdensstjernene er så hemmelige at bare det øverste toppsjiktet i tv-organisasjonen EBU kjenner til dem.

Globen

Det finnes flere reserveplaner dersom det hele ikke blir noe av. Da tyder det meste på at den myteomspunne og mest tilbaketrukne medlemmet, Agnetha Fältskog, opptrer alene. På den store europeiske Grand Prix-siden på Internett, esctoday, publiseres nå en artikkel om dette.

En annen løsning kan være bare å la Björn Ulvaeus og Benny Andersson stå på scenen. Men da forsvinner antakelig ABBA-innslaget i Istanbul, sier en kilde. Alternativet blir da å la ABBA-duoen stå for underholdningen under den svenske finalen i Globen. Prosjektleder Thomas Hall er ansvarlig for den svenske finalen og befinner seg i Umeå i anledning delfinalen i morgen. Expressen konfronterte ham med opplysningene i går kveld.

- Jeg kan ikke kommentere noen ting som har med ABBA å gjøre. Men det kommer til å merkes i Globen at det er 30 år siden de vant, sier han.

Expressen prøvde i går kveld å få en kommentar fra samtlige medlemmer av ABBA, men uten resultat.

ABBA-FAKTA

Skandinavias største popsuksess gjennom tidene.

Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Agneta Fältskog og Annifrid Lyngstad (født i nærheten av Narvik) var besetningen. De var også kjærester og seinere ektepar: Benny og Annifrid, Björn og Agneta. De ble skilt da gruppa begynte å rakne.

I begynnelsen kalte de seg Björn, Benny, Agneta och Annifrid, men det ble for tungvint og de forkortet det til ABBA i 1974.

Gir ut sin første singel, «People Need Love», i 1972. Sangen blir en mellomstor hit i Sverige.

Vinner den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix med sangen «Waterloo» i 1974. Sangen blir en hit over hele Europa og får topplasseringer på US Top Ten.

Tidlig på 80-tallet gikk kvartetten hver til sitt, herrene skrev musikalen «Chess», damene gikk i gang med sporadiske solokarrierer.

TILBAKE: Det går mot ABBA-comeback under den internasjonale Grand Prix-finalen i Istanbul. Her er gruppa i 1976. Fra venstre: Benny Andersson, Björn Ulväus, Anni- Frid Lyngstad og Agnetha Faltskog.