Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil ha aldersgrense på kunst

Psykolog mener barn kan få angst av kontroversiell kunst.

(Dagbladet.no): I Danmark går debatten høyt etter at 19 000 barn har vært og sett Mikael Kviums kontroversielle kunstutstilling.

Den viser blant annet et bilde av en mor som spiser sitt barn og en kvinne som har usømmelig omgang med en hund, melder NRK P2s Kulturnytt.

Dette kan være skadelig for barn å se, mener blant annet barnepsykolog John Halse.

- Barn kan bli redde av å se slik kunst.

- De blir i hvert fall ikke mer glade for å gå på museer. De vil synes det er uhyggelig, sier Halse til Kulturnytt.

Den danske barnepsykologen etterlyser derfor aldersgrenser på museer på samme måte som det er aldersgrenser for å gå og se kinofilmer. Halse mener det kan hindre barnas utvikling å se kontroversiell kunst.

Må opplyse
Psykologiprofessor Frode Thuen ved Universitetet i Bergen mener det er viktig å ikke overdramatisere, og tror ikke aldersgrense på museer er veien å gå.

- Det er lettere å sette aldersgrense på en film, fordi man har konkrete kriterier å gå etter når det gjelder vold- og sexscener. Når det gjelder kunstnernes uttrykk er de så forskjellige at det blir vanskeligere å vurdere objektivt, sier Thuen til Dagbladet.no.

I utstillingen «Church of all stars» viste den kontroversielle kunstneren Kate Pendry bildet «Dead Diana». Den samme kunstneren satte sinn i kok da hun stilte ut bildet av et av Baneheia-drapsofrene. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
I utstillingen «Church of all stars» viste den kontroversielle kunstneren Kate Pendry bildet «Dead Diana». Den samme kunstneren satte sinn i kok da hun stilte ut bildet av et av Baneheia-drapsofrene. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Fremfor lovpålegg om aldersgrense ser psykologen heller for seg at museer som skal vise kontroversiell kunst tar et opplysningsansvar.

- Jeg tror det er viktig med en form for selvjustis og en vær varsom-holdning når sterke bilder skal vises for små barn. Samtidig er det viktig å opplyse om at sterke uttrykk vises, sier Thuen.

Ikke uten foreldre

Slik praksis har museene, mener intendant ved Bergen Kunsthall Solveig Øvstebø.

- Når vi viser grove eller brutale bilder opplyser vi alltid om dette i resepsjonen, og vi lar aldri barn gå alene uten voksne, sier Øvstebø.

Hun tror heller ikke forslaget om aldersgrense for barn er noen god idé.

- Når det gjelder provokativ samtidskunst vil det alltid være avveining mellom kunstnernes ytringsfrihet og hensynet til publikum. Vi vil alltid være nøye med å advare publikum mot sterke uttrykk, sier intendanten ved kunsthallen i Bergen.

For hysterisk

Da kunstneren Kate Pendry i 2004 stilte ut bilde av Baneheia-drapsofferet Stine Sofie Sørstrønen sammen med drapsmannen, vakte det sterke reaksjoner.

I samråd med kunstneren ble derfor bildene av den drepte jenta fjernet fra utstillingen «Tales From A Wicked Child».

Kate Pendry mener det uansett er feil å skulle stenge barna ute fra museene av frykt for at de skal bli skremt av kunsten.

- I prinsippet tror jeg vi er for hysteriske når det gjelder å beskytte barna våre mot alt som er skummelt og farlig. Barn er mye sterkere enn vi tror, sier Pendry til Dagbladet.no.

Den kontroversielle kunstneren tror at barna i stedet for å ta skade, faktisk blir sterkere i møte med det onde slik det fremstilles i kunsten.

- For å lære og skille godt fra ondt må du kjenne det onde. Og ikke minst er det viktig å huske at mange barn slett ikke har noen lykkelig barndom. Når de da ser ondskap i kunst kan det hende de gjenkjenner noe og føler seg forstått, sier Pendry.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media