Vil ha åpen bokhandel hele uka

De norske Bokklubbene vil gjøre bøker tilgjengelig for alle hele uken. Hva synes du om søndagsåpne butikker?

(Dagbladet.no): De norske Bokklubbene som nylig åpnet sin første bokhandel i Oslo, ønsker å holde åpent på søndager. I dag er dette ikke lov, med mindre bokhandelen er under 100 kvadratmeter.

Oslos nye boligområde

- Vi undersøker nå med Kulturdepartementet om vi kan holde åpent på søndager, sier administrerende direktør Kristenn Einarsson i Bokklubbene til Dagbladet.no.

Selskapet har i dag en bokhandel i Nydalen i Oslo, hvor også Bokklubbenes hovedkontor ligger.

- Vi ser at det er mange som går tur i området ved bokhandelen i helgen. Det er mange som har flyttet til Nydalen de siste årene og det skjer mye spennende der fremover, sier Einarsson.

Tid til å lese

Han understreker at selskapet ikke akter å holde åpent på søndager om de ikke får lov. I dag er det lov om helligdager og helligdagsfred som regulerer butikkers åpningstider på søndager. Einarsson har mange potensielle kunder med seg. Alle de Dagbladet.no var i kontakt med på Carl Johans gate var positive til søndagsåpne bokhandlere.

- Jeg synes det er burde være søndagsåpne bokhandlere. På søndager har man god tid til å dyrke interessen for litteratur. Man blir dessuten ikke pådyttet bøkene, man kan velge selv om man vil oppsøke dem, sier Kjersti Holmberg fra Horten.

BØKER PÅ SØNDAG:  Bokkjeden Ark senket prisene på bøker etter den nye bokbransjeavtalen. Nå kan de bli søndagsåpne også. Foto: SCANPIX
BØKER PÅ SØNDAG: Bokkjeden Ark senket prisene på bøker etter den nye bokbransjeavtalen. Nå kan de bli søndagsåpne også. Foto: SCANPIX Vis mer

Hun får støtte av Anne Gina Sæther fra Lofoten:

- Dette er en dag man bruker til å gjøre ting man vanligvis ikke har tid til - gå i museum, på bibliotek og lese bøker. Platebutikker har jo allerede åpent på søndager. Åpne bokhandlere oppfordrer folk til å gjøre andre ting enn å sitte hjemme, sier Anne Gina Sæther fra Lofoten. Brødrene Håkon Gaute Kvamme og Knut Erik Kvamme ville også benyttet seg av søndagsåpne bokhandler.

- Jeg har akkurat vært på en fantastisk litterær reise med Amundsen gjennom Nordvestpassasjen. Jeg tror søndagsåpne butikker ville gjort at flere leser mer. Det hadde vært fristende å stikke innom en bokhandel i dag, sier Knut Erik Kvamme.

Prøvde seg

Bokhandler-kjeden Ark utfordret åpningstidsbestemmelsene i september 2003. Ark holdt en av sine butikker i Oslo ulovlig åpent to helger på rad, men droppet planene da det ble bråk. Administrerende direktør Arne Henrik Frogh vil ikke å kommentere hvorfor kjeden valgte å slutte med tilbudet.

- Kommer dere til å forsøke igjen?

- Vi har lagt den saken i bero inntil videre. Ark ønsker ikke å utfordre på dette området slik rammebetingelsene er i dag.

Kjeden har likevel klart å omgå åpningstidsbestemmelsene for søndager ved å åpne noen små pocketutsalg på under 100 kvadratmeter, såkalte Brustad-buer.

- Det er litt merkelig at man kan kjøpe bøker i kiosker og bensinstasjoner på søndager, men ikke i bokhandler, sier Frogh.

Til og med biblioteker er åpne søndager, men der kan du bare låne bøker.

OFFENSIV:</B> Kristen Einarsson er på offensiven etter at Bokklubbene har mistet mange av sine fordeler. Nå vurderer han søndagsåpne bokhandler.
GOD TID:</B> Kjersti Holmberg fra Horten mener søndager er et perfekt tidspunkt for å dyrke litteraturinteressen - og å kjøpe bøker.
AKTIVISERES:</B> Anne Gina Sæther tror søndagsåpne bokhandlere vil aktivisere sløve sofasittere.