Vil ha åpen bokhandel hele uka

De norske Bokklubbene vil gjøre bøker tilgjengelig for alle hele uken. Hva synes du om søndagsåpne butikker?

(Dagbladet.no): De norske Bokklubbene som nylig åpnet sin første bokhandel i Oslo, ønsker å holde åpent på søndager. I dag er dette ikke lov, med mindre bokhandelen er under 100 kvadratmeter.

Oslos nye boligområde

- Vi undersøker nå med Kulturdepartementet om vi kan holde åpent på søndager, sier administrerende direktør Kristenn Einarsson i Bokklubbene til Dagbladet.no.

Selskapet har i dag en bokhandel i Nydalen i Oslo, hvor også Bokklubbenes hovedkontor ligger.

- Vi ser at det er mange som går tur i området ved bokhandelen i helgen. Det er mange som har flyttet til Nydalen de siste årene og det skjer mye spennende der fremover, sier Einarsson.

Tid til å lese

Han understreker at selskapet ikke akter å holde åpent på søndager om de ikke får lov. I dag er det lov om helligdager og helligdagsfred som regulerer butikkers åpningstider på søndager. Einarsson har mange potensielle kunder med seg. Alle de Dagbladet.no var i kontakt med på Carl Johans gate var positive til søndagsåpne bokhandlere.

- Jeg synes det er burde være søndagsåpne bokhandlere. På søndager har man god tid til å dyrke interessen for litteratur. Man blir dessuten ikke pådyttet bøkene, man kan velge selv om man vil oppsøke dem, sier Kjersti Holmberg fra Horten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BØKER PÅ SØNDAG:  Bokkjeden Ark senket prisene på bøker etter den nye bokbransjeavtalen. Nå kan de bli søndagsåpne også. Foto: SCANPIX
BØKER PÅ SØNDAG: Bokkjeden Ark senket prisene på bøker etter den nye bokbransjeavtalen. Nå kan de bli søndagsåpne også. Foto: SCANPIX Vis mer

Hun får støtte av Anne Gina Sæther fra Lofoten:

- Dette er en dag man bruker til å gjøre ting man vanligvis ikke har tid til - gå i museum, på bibliotek og lese bøker. Platebutikker har jo allerede åpent på søndager. Åpne bokhandlere oppfordrer folk til å gjøre andre ting enn å sitte hjemme, sier Anne Gina Sæther fra Lofoten. Brødrene Håkon Gaute Kvamme og Knut Erik Kvamme ville også benyttet seg av søndagsåpne bokhandler.

- Jeg har akkurat vært på en fantastisk litterær reise med Amundsen gjennom Nordvestpassasjen. Jeg tror søndagsåpne butikker ville gjort at flere leser mer. Det hadde vært fristende å stikke innom en bokhandel i dag, sier Knut Erik Kvamme.

Prøvde seg

Bokhandler-kjeden Ark utfordret åpningstidsbestemmelsene i september 2003. Ark holdt en av sine butikker i Oslo ulovlig åpent to helger på rad, men droppet planene da det ble bråk. Administrerende direktør Arne Henrik Frogh vil ikke å kommentere hvorfor kjeden valgte å slutte med tilbudet.

- Kommer dere til å forsøke igjen?

- Vi har lagt den saken i bero inntil videre. Ark ønsker ikke å utfordre på dette området slik rammebetingelsene er i dag.

Kjeden har likevel klart å omgå åpningstidsbestemmelsene for søndager ved å åpne noen små pocketutsalg på under 100 kvadratmeter, såkalte Brustad-buer.

- Det er litt merkelig at man kan kjøpe bøker i kiosker og bensinstasjoner på søndager, men ikke i bokhandler, sier Frogh.

Til og med biblioteker er åpne søndager, men der kan du bare låne bøker.

OFFENSIV:</B> Kristen Einarsson er på offensiven etter at Bokklubbene har mistet mange av sine fordeler. Nå vurderer han søndagsåpne bokhandler.
GOD TID:</B> Kjersti Holmberg fra Horten mener søndager er et perfekt tidspunkt for å dyrke litteraturinteressen - og å kjøpe bøker.
AKTIVISERES:</B> Anne Gina Sæther tror søndagsåpne bokhandlere vil aktivisere sløve sofasittere.