Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil ha avgift på bibliotek

Oslo FrP vil at du skal betale årsavgift på biblioteket. - Folk har råd til å betale nå til dags, sier leder Christian Tybring-Gjedde.

VIL HA AVGIFT: Oslo Frp vil at man skal betale avgift for å få låne bøker på biblioteket. - Folk har råd til det, sier leder og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VIL HA AVGIFT: Oslo Frp vil at man skal betale avgift for å få låne bøker på biblioteket. - Folk har råd til det, sier leder og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) - Å innføre betaling for bruk av bibliotek, vil være særdeles usosialt. Det vil rasere ordningen.
Ordførerkandidat og bystyremedlem for Oslo SV, Marianne Borgen, går nå hardt ut mot Oslo FrPs programfestede vedtak om å innføre avgifter på utlån av bøker.

- Folk har penger nok Om Oslo FrP får det som de vil, må lånetagere i Oslo bla opp for bibliotekstjenester. Leder Christian Tybring-Gjedde sier til Dagbladet at det ennå ikke er kalkulert hvor mye hver enkelt skal betale, men at lokalpartiet kan se for seg en årlig avgift på to-tre hundre kroner.

- Folkebiblioteksordningen ble til på en tid da bare et mindretall hadde råd til å kjøpe ei bok. Slik er det ikke lenger nå i 2011, sier Tybring-Gjedde.

-  Folks økonomiske situasjon har endret seg og informasjon er lett tilgjengelig på nett, fortsetter lokallagslederen som også er stortingsrepresentant for partiet.
Dersom en slik betalingsordning krever endring av Bibliotekloven, vil Oslo kommune måtte søke om dispensasjon eller ta initiativ til at Stortinget endrer loven.

- Vil ramme barn og unge? Tybring-Gjedde mener avgiftens viktigste funksjon vil være å synliggjøre hvor store utgifter bibliotekene representerer.
- I dag subsidierer Oslo kommune 56 kroner per utlån gjennom at bibliotekdriften får 143 millioner kroner i tilskudd. Ved å kreve avgift, bli folk bevisstgjort på kostnadene, sier han
Borgen kunne ikke være mer uenig:
- Dette vil særlig ramme alle barn og unge som i dag bruker biblioteket, men også mange eldre bruker biblioteket som en møteplass. Det burde bekymre FrP at de er på kollisjonskurs med disse brukerne, sier Borgen.

- Gratis bibliotek nødvendig Forfatter og journalist Vetle Lid Larssen har flere ganger tatt opp nødvendigheten av et viktig, men også tilpasningsdyktig og framtidsrettet bibliotek. Han mener Oslo Frps politikk er feilslått.
- Gratis bibliotek er en nødvendighetsartikkel vi må ta oss råd til i et kultursamfunn som vårt. Grunntanken er å gjøre kunnskap tilgjengelig for folket på linje med gratis skole. En bør heller øke bevilgningene, mener han i tråd med Borgen.