Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil ha Björk til Stavanger

Folka bak Numusic-festivalen svarte leserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Årets festival er den sjuende i rekka. En ivrig festivalsjef Stein Bjelland forteller:

- Vi mener Numusic er en spesiell festival fordi den programmeres lik en historiefortelling. Årets tema er samplingkulturen. Dette skal vi vise gjennom kunsten, teknologien og musikken, og har invitert artister som viser denne ferden kronologisk.

Legende

Først ut er franskmannen Pierre Henry. Han er en av samplingens fedre, og som ung var den nå 79-årige komponisten mer opptatt av å eksperimentere med lyd tatt opp fra omgivelsene, enn tradisjonelle musikkinstrumenter.

I dag regnes Henry som den mest sentrale skikkelsen innen sjangeren konkret musikk. Senere er han blitt remikset av andre kjente samplingsartister som Fatboy Slim og William Orbit. I Stavanger opptrer han i domkirka med verker valgt basert på de akustiske mulighetene den ærverdige bygningen byr på.

Bjelland & Co forteller så samplingens historie via reggae- og dub-scenen i Jamaica til hiphop-kulturens gudfar DJ Kool Herc, mannen som med to platespillere og repetisjon av breakene ga gutta dansbare beats å kose seg med.

Dette skjedde august 1973. Etter hvert betegnet han danserne som b-boys og begynte å prate samtidig som han snurret plater. Resten er kunstnerisk og kommersiell historie. DJ Kool Herc nevnes i dag samme setning som Afrika Bambaataa, Doug E. Fresh, Melle Mel og Kool Moe Dee.

Relevant

FESTIVAL: Numusic arrangeres denne helga i Stavanger. Bildet er tatt på et tidligere Numusic-arrangement. Foto: NUMUSIC.NO
FESTIVAL: Numusic arrangeres denne helga i Stavanger. Bildet er tatt på et tidligere Numusic-arrangement. Foto: NUMUSIC.NO Vis mer

Men skal en festival være relevant, må den inneholde mer enn skapelsesberetninger om konkret musikk og hiphop.

- Videre finner du artister som på ulike vis har fortsatt med sampling gjennom 70, 80-tallet og fram til dag. Ellers har vi et program vi mener viser bredden i elektronisk musikk i dag, sier Bjelland.

Der er blant annet norske artister sentrale. Stavanger, for eksempel, har en levende støyscene der Kjetil Brandsdal og bandet Noxagt er en av de sentrale kreftene. De stiller på scenen sammen med norske kolleger som 120 Days, Annie, Hanne Hukkelberg og Monomen.

Bredde

Øyvind Holen, kulturredaktør i Ny Tid, skal holde foredrag under årets festival. Han mener Numusic i år er veldig på hugget, samtidig som de har bevart bredden i programmet.

- Det er en interessant spenn fra de nye og særeste elementene innen elektronisk musikk til de eldste hiphop-veteranene, sier Holen til Dagbladet.no.

Uansett, nå møter du festivalsjefene Bjelland og Martyn Reed her på Dagbladet.no. Hva rører seg innenfor elektronika-musikken akkurat nå? Hvorfor er temaet sampling? Hva med den norske scenen for elektronisk musikk? Hva skal festivalen finne på i forbindelse med kulturbyen i Stavanger i 2008? Send inn dine spørsmål nå.

<B>PROGRAMMET:</B> Artister som Mad Professor, Noxagt og Icarus spiller på årets Numusic.