Vil ha boklov med fastpris

Ny utredning fraråder bransjeavtale, og mener ebøker må behandles på lik linje med papirbøker.

HAR SKREVET UTREDNING: Helge Rønning og hans kolleger har i dag overlevert Anniken Huitfeldt utredningen «Til bokas pris - Utredning av litteraturpolitiske virkemidler i Europa». Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
HAR SKREVET UTREDNING: Helge Rønning og hans kolleger har i dag overlevert Anniken Huitfeldt utredningen «Til bokas pris - Utredning av litteraturpolitiske virkemidler i Europa». Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «De analyser og studier vi har hatt tilgang til konkluderer gjennomgående med at boklover best ivaretar kulturpolitiske mål.»

Slik lyder den første konklusjonen i utredningen «Til bokas pris - Utredning av litteraturpolitiske virkemidler i Europa».

Utredningen er utarbeidet av Helge Rønning, Tore Slaatta, Olav Torvund, Håkon Larsen og Terje Colbjørnsen på bestilling av kulturminister Anniken Huitfeldt.

De har undersøkt de litteraturpolitiske virkemidlene som benyttes i 15 andre europeiske land, hvorav 9 av disse har boklover med fastpris og seks har friprissystemer.

- Ebøker inn i loven Helge Rønning forteller til Dagbladet at de basert på dette arbeidet anbefaler en norsk boklov med fastpris.

- Vi mener at også ebøker må inngå i en slik boklov, og da ligger det implisitt at de skal ha samme lave momssats som vanlige bøker, sier Helge Rønning til Dagbladet.

Dagens bokavtale gjelder bare mellom Den norske Bokhandlerforening og Den norske Forleggerforening. Regelverket sørger for at bøker ikke kan bli lagt ut for billigsalg før 1. mai året etter utgivelse, og har blitt brukt for å sikre norsk litteraturs bredde og kvalitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer