Vil ha Bragepris for kiosklitteratur

Seriebokforfatter Trude Brænne Larssen vil ha egen Bragepris for kiosklitteratur. Hun reagerer på ignoranse og arroganse hos kultureliten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det burde ikke være mindre stuereint å ha som mål å underholde mennesker og satse på et massemarked, sier Trude Brænne Larssen, som er aktuell med den nye bokserien «Holmegaard» på Cappelens Forlag. Hver bok koster 65 kroner. Førsteopplaget av den første boka, «Mot alle odds», er 62900 eksemplarer.

- Det er mange serier ute. Etter min mening burde mye av det ikke ha vært trykket. Det går an å skrive god og dårlig underholdningslitteratur. En egen Bragepris for serielitteratur ville være med på å heve nivået for sjangeren, sier Larssen.

Lederen i arrangementskomiteen i Brage, Astrid de Vibe, har ikke vurdert en egen Bragepris for underholdningsromaner.

- Ignorert

- Dette kommer bardust på. Vi har diskutert at det kanskje er for store sekkekategorier for fagbøker og skjønnlitteratur, men å tenke på underholdningsromaner som en fast egen Bragepris-kategori, har vi ikke gjort. Kanskje det bør være en utfordring for Bladkompaniet, Damm og Cappelen å danne en pris for serielitteraturen, sier de Vibe.

Larsen synes ofte serielitteraturen blir ignorert.

- Hvis vi overhodet blir anmeldt, blir vi bedømt etter samme regler som skjønnlitterære forfattere, sier Larssen, som debuterte i 1996 med «Ulveøyne».

- Det er morsomt at et av de store, tunge forlagene ser at serielitteratur har sin plass i samfunnet, sier Larssen, og fortsetter:

- Flytende

- Grensen for serielitteratur er flytende. Er det egentlig prinsipiell forskjell på Anne Holts bøker om Hanne Wilhelmsen? Det finnes kiosklitteratur som kan vurderes som bedre enn enkelte av Anne Holts bøker.

May Grethe Lerum, forfatteren bak seriene «Livets døtre» og «Solgudens krukke», synes det er grunn til å vurdere en egen Bragepris for serielitteraturen.

- Omfanget av serielitteraturen er nå så stort at vi kanskje kan vurdere en egen Bragepris, men jeg ser problemet med å bestemme hva som kan gå inn i en slik kategori, sier Lerum.

- Det er på tide at vi også innenfor denne sjangeren begynner å skille skitt fra kanel, sier Lerum.

VIL HA PRIS: Trude Brænne Larsen er aktuell med en ny serie, «Holmegaard». Nå ønsker hun en egen Bragepris for serielitteraturen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer