Vil ha doptest-boder på norske festivaler

Foreningen Tryggere Ruspolitikk vil innføre brukertesting av rusmidler på norske festivaler. Politidirektoratet er kritiske.

FLORERER: Tenåringer som sniffer kokain i teltene sine, åpenlyst røyking av marihuana og smugling av MDMA i vagina. På Roskildefestivalen i Danmark florerer narkotiske stoffer. Reporter: Sofie Braseth. Video/redigering: Ørjan RylandVis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka skrev Dagbladet om den utbredte rusbruken på Roskildefestivalen.

Nå vil Foreningen Tryggere Ruspolitikk at festivalene skal åpne for å la gjester teste rusmidlene de besitter for styrke og giftig innhold. Det dreier seg blant annet om amfetamin, ecstasy, MDMA og kokain.

Skribent og Oslo-styremedlem i Foreningen Tryggere Ruspolitikk, Jon Olsen, mener bruk av rusmiddeltester er skadereduserende og bidrar til økt kunnskap om innholdet i stoffene på det illegale markedet.

- Skadereduserende tiltak vil alltid minimere antall tilfeller der festivaldeltakere trenger helsehjelp, utagerer eller skader seg med rusmidler. Der rusmidlene i dag brukes i smug og ofte tas utenfor festivalområdet, ville en brukertest-bod gitt brukere ro til å vurdere muligheter og risiko, sier Olsen.

- Ikke kapasitet

Ifølge de siste tallene fra Roskildefestivalen ble det i år gjennomført 537 arrestasjoner knyttet til narkotika.

Politiet beslagla 71 gram kokain, 80 gram amfetamin, 47 gram MDMA, 2,2 kilo hasj, 953,5 gram marihuana og 407,5 cannabis-sigaretter, ifølge tallene. Det var sju arrestasjoner knyttet til vold, og bare ett knyttet til dokumentforfalskning.

På norske Kadetten i Bærum ble 123 personer arrestert for besittelse av cannabis, 14 av dem under 18 år.

På festivalen Palmesus i Kristiansand ble om lag 20 personer arrestert for besittelse av narkotika. etterforskningsleder i Agder politidistrikt Petter Sandell sier dette i all hovedsak dreier seg om personer som har blitt stoppet av vakter ved innsjekk.

- Politiet har ikke hatt kapasitet til å prioritere å gjøre mer. Hadde vi hatt kapasitet til å ha fokus på dette, ville nok tallet vært høyere, sier han til Dagbladet.

Åpner for testboder

Den britiske BoomTown-festivalen har også hatt problemer med utstrakt narkotikabruk. I år vil festivalgjestene ifølge The Guardian for først gang få mulighet til å teste rusmidlene sine i boder satt opp av organisasjonen The Loop.

Renhetstestene for illegale rusmidler, kalt Multi Agency Safety Testing (MAST), ble tilbudt på britiske festivaler for første gang i 2016.

Ifølge BBC oppgir Fiona Measham, professor i kriminologi og leder for The Loop, at mellom 25 og 50 prosent av festivalgjestene ikke lenger ønsket å innta rusmidlene etter å ha fått dem testet.

Slik fungerer testene

Jon Olsen forteller Dagbladet at testene utføres ved at man tar litt av pulveret, pilla eller krystallen (MDMA kommer ofte i krystallform, red.anm.), tilsetter væske og ser hvilken farge den får. Dette forteller hvilket rusmiddel det er snakk om, eller hvor konsentrert det er.

- Mange selger rusmidler under falske løfter, og folk får ofte feil stoff, sier han.

- Så lenge folk vet hva de tar, skader de seg sjelden. De fleste dødsfallene fra syntetiske rusmidler de siste åra dreier seg om tilfeller der brukere har tatt noe annet enn de trodde det var.

Han viser til utbredelsen av stoffet PMMA, som ofte selges som MDMA. Det giftige stoffet har ført til flere dødsfall, seinest i juni, da en 18 år gammel kvinne ifølge NRK omkom på Mysen i Østfold etter å ha inntatt det hun trolig trodde var amfetamin eller MDMA.

- Opererer i det skjulte

Olsen tror det er de yngste og minst erfarne brukerne som taper på at det ikke finnes brukertesting på festivaler.

- Denne gruppen har alltid størst risiko for å skade seg ved å ta for mye eller feil rusmiddel.

Han tror ikke brukere av syntetiske rusmidler velger å avstå fra bruk selv om de ikke får undersøkt hva de inntar.

- Alle som bruker ulovlige rusmidler i dag, er vant med å operere i det skjulte, og dette er skademaksimerende. Uten testing bidrar vi til å gjøre disse rusmidlene farligere enn de faktisk er.

DOP: En festivalgjest på Roskilde viser fram en pose med hvitt pulver. Bilde tatt på Roskildefestivalen. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet
DOP: En festivalgjest på Roskilde viser fram en pose med hvitt pulver. Bilde tatt på Roskildefestivalen. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Forbudet fungerer

Pressekontakt i Forbundet mot Rusgift, Knut Reinås, er derimot sterkt uenig med Olsen.

- Alle disse stoffene det er snakk om her er forbudt i Norge, sier han til Dagbladet.

- Å sette opp slike boder bryter med forbudet, konstaterer han.

Han medgir derimot at det kan være en viss gevinst dersom brukere leverer inn stoffet etter analysen.

- Men så lenge vi prøver å holde festivaler helt rene for narkotika, burde det være unødvendig. Det vil vise en slags aksept for at narkotika er OK, sier han.

- Politiets aksjon på Kadettangen stoppet mange i å ha med seg narkotika inn på festivalområdet. Jeg synes det er en bedre strategi.

Reinås sier at dersom narkotikabruk skulle bli legal, ville situasjonen stilt seg annerledes. Han fraråder derimot brukertesting så lenge lovverket er som det er.

- Alle skadereduksjonstiltak har som mål å redde liv under foreliggende omstendigheter, men hvis du ser helhetlig på det, ønsker vi ikke slik testing på norske festivaler foreløpig, sier han.

- Forbudet har fungert brukbart foreløpig, mener Reinås.

- Falsk trygghet

Seniorrådgiver Martin Blindheim jobber med overdoseforebygging i Helsedirektoratet. Han er kjent med tematikken og har diskutert brukertester med folk i fagmiljøet. Blindheim understreker imidlertid at temaet ikke formelt er tatt opp internt i Helsedirektoratet.

- Sett fra et skadereduserende perspektiv er det viktig at brukerne vet hva de får i seg. Det kan bidra til å hindre både alvorlig skade og dødsfall, sier han.

Han viser blant annet til stoffet fentanyl, som ofte selges under påskudd av å være heroin eller andre reseptbelagte legemidler.

- I et sånt perspektiv kan brukertester være nyttige for å forebygge overdoser.

- Nåla i høystakken

Blindheim tror brukertesting også kan virke forebyggende på festivaler, men at festivalstoffene kan være vanskeligere å teste. Han viser til at det stadig framstilles nye stoffer for å omgå lovverk.

- Problemet med brukertestene er at du ikke finner noe annet enn det du tester for, sier han.

- Når vi for eksempel tester heroin for bestemte fentanyler, vet vi hva vi ser etter. I andre sammenhenger kan det være litt som å lete etter nåla i høystakken.

Blindheim tror brukere kan få inntrykk av at stoffet er trygt, fordi man ikke finner det man tester for. De kan derimot fortsatt inneholde farlige stoffer man ikke har testet for.

- Du risikerer å gi folk en falsk trygghet.

KOKAINBRUK: En festivalgjest på Roskilde inntar kokain. Bilde tatt på Roskildefestivalen. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet.
KOKAINBRUK: En festivalgjest på Roskilde inntar kokain. Bilde tatt på Roskildefestivalen. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet. Vis mer

Må utredes

Blindheim tror også det er lettere å nå tunge brukere med beskjeder om farlige stoffer via lavterskeltilbud enn gjester på en festival.

Alternativet til hurtigtestene er en full kjemisk analyse, hvor det tar lengre tid å få resultatet. Blindheim tror ikke dette vil være interessant for brukere i en situasjon der de skal bruke stoffet.

- Fordelene ved å teste på et sprøyterom, som de gjør i København, er at det der er helsepersonell som kan ta vare på deg hvis du likevel får i deg noe farlig. På en festival med 20 000, hvor gjester får stoffet testet i et telt og går ut igjen, er det større fare for at du ikke blir oppdaget.

Blindheim mener det er bra at spørsmålet blir tatt opp, men er foreløpig tilbakeholden på å anbefale brukertesting på festivaler.

- Vi trenger tid til å vurdere fordelene og ulempene. Det krever nokså mye mer utredning. Uansett vil et slikt tilbud til brukerne forutsette en lovendring.

Politiet er kritisk

- Narkotika er forbudt i Norge, og politiet er generelt kritisk til tiltak som kan bidra til å legitimere og normalisere bruk av narkotika, sier fagdirektør i Politidirektoratet Atle Roll-Matthiesen til Dagbladet.

- På festivaler er politiets tilnærming forebygging og håndheving. Fokus vil være å hindre bruk og omsetning av illegale rusmidler, og dermed sikre en god festivalopplevelse for alle.

Han sier politiet vet at tilbøyeligheten til å bruke narkotika på enkelte festivaler er høyere enn ellers. Politiet støtter derfor ikke brukertesting av narkotika på festivalområder.

Roll-Mathiesen sier at et tiltak drevet av privatpersoner vil være problematisk i forhold til lovgivningen.

- Politiet har et godt samarbeid med festivalarrangører, sikkerhetsbransjen og helsevesenet. Et felles fokus er blant annet å forebygge bruk av illegale stoffer og andre uønskede hendelser.

- Testing vil ikke kunne garantere at et narkotisk stoff er trygt å innta, og vil kunne gi falsk trygghet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer