The Crown:

Vil ha fakta-advarsel

Den britiske kulturminister ønsker at «The Crown» inkluderer en advarsel om at serien er fiksjon.

THE CROWN: Fjerde sesong av serien om dronning Elizabeths regjeringstid har omsider kommet frem til åttitallet og forholdet mellom prins Charles og lady Diana. Video: Netflix Vis mer
Publisert

Den britiske kulturministeren, Oliver Dowden, kommer til å be Netflix om å spille en «helseadvarsel» før «The Crown», slik at seerne er klar over at det historiske dramaet ikke er basert på fakta, skriver The Guardian.

Dowden mener at yngre seere, som ikke har levd gjennom hendelsene serien tar opp, kan få inntrykket av at «The Crown» er nøyaktig gjengivelse av historien.

- Dette er et vakkert produsert verk, men som med andre serier bør Netflix informere om at «The Crown» ikke er basert på fakta, sier Down til avisa.

På nåværende tidspunkt blir seerne advart om at «The Crown» inneholder nakenhet, sex, vold og spiseforstyrrelser, i tillegg til at den er anbefalt for seere over 15 år.

Krass faktakritikk

«The Crowns» fjerde sesong har fått mye kritikk for å framstille de historiske hendelsene i serien galt. Denne runden av suksesserien er viet til det stormfulle og turbulente 1980-tallet.

Falklandskrigen, politisk- og sosial uro i Storbritannia, Margaret Thatcher som statsminister, og trøbbel i egne rekker er blant de mange temaene den rutinerte monarken må håndtere.

Historiker Hugo Vickers sier til CNN at den fjerde sesongen inneholder flere gale framstillinger av kongefamilien.

- Alle medlemmene av familien kommer dårlig ut av denne serien, bortsett fra Diana. Det er veldig tydelig at serieskaperen er mot Charles, sier Vickers.

Han er også kritisk til at serien presenterer et dårlig forhold mellom statsminister Thatcher og dronning Elizabeth II.

- Alle som følger serien tenker nok at det er sant, men det er det ikke, sier Wickers.

Faktasjekk

Alt fra hvordan dronning Elizabeth er kledd til prins Charles sin fisketeknikk har blitt kritisert for å være galt framstilt.

Dagbladet har faktasjekket flere av de mye omtalte hendelsene i serien. Blant hendelsene som faktisk skjedde var da den arbeidsledige Michael Fagan brøt seg inn på Buckingham Palace ved to anledninger, og klarte å ta seg helt inn til dronningens soverom den siste gangen. Hva som skjedde der, er ikke helt klart.

- Det er litt motstridende versjoner. Ifølge dronningen snakket de om løst og fast, blant annet om barna sine. Han har sagt seinere at han var ruset og ikke husker så mye. At han bare snakket om hvordan det var å leve i Thatchers England, tror jeg ikke stemmer, sier Dagbladets kommentator Inger Merete Hobbelstad

Hun påpeker at det er riktig at dronningen prøvde å ringe på hjelp da hun oppdaget Fagan, men kammerpiken støvsugde og hørte det ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer