Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fotograf Spencer Tunick

Vil ha fem tusen mennesker til nakenbilde

Kunstneren Spencer Tunick planlegger nytt naken-stunt. Men ikke alle kritikere lar seg imponere av fotografen.

OMSTRIDT: Den New York-baserte fotografen Spencer Tunick tok bilder av mennesker med kroppsmaling i den engelske byen Hull i 2016. Men ikke alle kritikere liker kunsten hans. Foto: AFP / NTB scanpix
OMSTRIDT: Den New York-baserte fotografen Spencer Tunick tok bilder av mennesker med kroppsmaling i den engelske byen Hull i 2016. Men ikke alle kritikere liker kunsten hans. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den amerikanske kunstfotografen Spencer Tunick (51) er kjent for sine bilder av nakne mennesker i kunstneriske formasjoner.

Nå planlegger fotografen en ny installasjon: Han vil fylle den kjente gata Chapel Street i Melbourne i Australia med nakne mennesker, ifølge The Guardian.

Folkehav: Spencer Tunick tar bilde av folk foran operahuset i Sydney i Australia i 2010. Foto: AFP / NTB scanpix
Folkehav: Spencer Tunick tar bilde av folk foran operahuset i Sydney i Australia i 2010. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Stuntet skjer under festivalen Provocaré i juli. Kunstneren sier han gleder seg til å jobbe med innbyggerne i Melbourne, som han første gang fotograferte i regnet på Princess Bridge i 2001.

- Det var fenomenalt at nesten fem tusen mennesker kom ut i regnet for å være en del av et kunstverk, sier Tunick i en video, der han etterlyser mennesker som vil være med i den nye installasjonen.

NAKENKUNST: Fotografen Spencer Tunick gjorde det igjen. Vis mer Vis mer Vis mer

- Jeg vil selvfølgelig gjerne at de fem tusen menneskene som var med den gangen blir med igjen. Men jeg tror vi også trenger nytt blod og nye erfaringer, sier Tunick.

Fotografen: Spencer Tunick. Foto: Reuters /NTB scanpix
Fotografen: Spencer Tunick. Foto: Reuters /NTB scanpix Vis mer

Han har blant annet tidligere fotografert flere tusen mennesker foran operahuset i Sydney. Og han lover at fotograferingen vil bli gjennomført uansett vær.

- Folk fra Melbourne er tøffe på grunn av deres vilje til å posere uansett vær. Det handler om motstand og vilje til å ta risiko, sier fotografen, som gir de frivillige et signert bilde for å være med.

Blitt arrestert

Kunstneren har kalt installasjonen «Return of the Nude». Alle mennesker er velkomne til å delta, uansett alder, kjønn, etnisitet eller kroppsfasong.

Kunstverket skal blant annet være en protest mot måten kroppen blir portrettert i sosiale medier: «Kunstneren ønsker å bli kvitt fremstillingen av den glorifiserte kjendiskroppen, hvor sosiale medier har pervertert den nakne kroppen,» heter det i pressemeldingen.

Tunick har fotografert nakne mennesker ute helt siden han studerte fotografi på slutten av 80-tallet, først i mindre formasjoner.

Han er blitt arrestert flere ganger for kunsten sin. Blant annet ble han arrestert da han skulle fotografere 150 mennesker nakne midt i Times Square i New York, en kald morgen i 1999.

Siden den gang er installasjonene hans bare blitt større og større. Han satte rekord da rundt 18 000 mennesker kastet klærne i Mexico City i 2007, ifølge CBC.

Andre installasjoner har også vært spektakulære: For to år siden ble flere tusen mennesker malt i «sjøfarger» i den engelske byen Hull.

- Sprøtt pr-stunt

Kunstneren får ofte mye oppmerksomhet rundt fotografiene sine, og har også blitt portrettert i tre dokumentarer på strømmetjenesten HBO: «Naked States» fra 2000, «Naked World» fra 2003 og «Positively Naked» fra 2005, ifølge Slate.

Men det er slett ikke alle som synes at Tunicks installasjoner er stor kunst. Etter fotograferingen i Mexico City i 2007, fikk kunstneren flengende kritikk av The Guardians kunstkritiker Jonathan Jones.

- Spencer Tunicks fotografier med masse nakne mennesker er ikke mer enn et sprøtt pr-stunt, sier Jones i The Guardian. Han omtaler bildene som «kyniske».

- Hvis du kritiserer en populær kunstner som Spencer Tunick, blir du med en gang beskyldt for snobberi, men jeg innrømmer det - jeg tror virkelig ikke at noen kan ta feil og tro at denne sensasjonalismen er kunst.

- Tunicks arbeid er ikke kunst, og ingen som har reflektert over det en stund vil si at det er kunst. Det er ingen interessant tanke bak arbeidet hans, og det er heller ingen provoserende utfordring av kunstbegrepet, sier Jones.

- Blitt oversett

Mens kurator Mia Fineman stiller spørsmålet om hvorfor ikke flere kritikere gir oppmerksomhet til kunstneren, i en artikkel i Slate.

- Til tross for all medieoppmerksomheten, har Tunicks arbeide blitt oversett av de fleste store kunstkritikerne, sier Fineman.

Og hun sier selv:

- Problemet med Tunick som kunstner, og hovedgrunnen til at de fleste kritikere har oversett ham, er at det virker ikke som om han har så mye å si. Installasjonene hans er spektakulære, men når det gjelder hva de betyr... For å si det rett ut, jeg tror ikke det er så mye mer enn «Wow. Det er masse nakne mennesker», sier Fineman.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media