DIKTKONKURRANSE: Tidligere denne måneden oppfordret bokansvarlig i Dagbladet Marie L. Kleve og kulturredaktør Geir Ramnefjell folk til å delta i Dabladets diktkonkurranse. Mange har sendt inn sine bidrag på Twitter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DIKTKONKURRANSE: Tidligere denne måneden oppfordret bokansvarlig i Dagbladet Marie L. Kleve og kulturredaktør Geir Ramnefjell folk til å delta i Dabladets diktkonkurranse. Mange har sendt inn sine bidrag på Twitter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Vil ha flere dystopiske dikt fra leserne

Her er noen av bidragene til Dagbladets diktkonkurranse.

(Dagbladet): Dagbladet inviterte tidligere denne måneden leserne til en stor diktkonkurranse i forbindelse med Litteraturfestivalen på Lillehammer siste uka i mai.

Sålangt har det kommet inn flere bidrag - noen har valgt å sende inn mer enn ett. Her er et lite utvalg fra Twitter:

I morgen blir det verre. Gå videre, Gud, så jeg kan gå på trynet. Hvem tok hjulene fra oss? skriver «HildeSusan».

Det året jeg var statsminister
Ble Norge styrt av aktivister
Med latter og sang
Og engasjement
Nå styres det av journalister, skriver «refreng».

En isbjørn på selve Nordpolen
Han stekte og led under solen
Han fant ikke sel
Han sultet i hjel
og rundt omkring vokste fiolen, skriver «iOttar».

Om himmelen heng over knuste augneblikk, er me då døde? skriver «LivReidunHansen».

Korte dikt Tema for konkurransen er «dystopi». Det betyr, ifølge Store norske leksikon, «oppdiktet, framtidig skrekksamfunn, eller skildring av et samfunn hvor dårlige krefter har fått overtaket, for eksempel i form av diktatur, kriminalitet eller miljøsammenbrudd».

Og det ligger en føring; diktet må være kort. Hvis man ønsker, kan kan bruke formater som haiku eller limerick, som i bidragene over.

Juryen består av litteraturmedarbeiderne i Dagbladet, Tom Stalsberg, Fredrik Wandrup og Marie L. Kleve, og kulturredaktør Geir Ramnefjell.

- Vi har fått inn mange dikt allerede, både på e-post og Twitter, og det er mye spennende i bunken. Mange av diktene er politiske, og klima er en tematisk gjenganger, sier litteraturansvarlig i Dagbladet, Marie L. Kleve, og fortsetter:

- Men ordet «dystopi» kan vise til mye annet også - her er det bare å bruke fantasien.

Presenteres i bokbilag Diktene kan enten sendes på mail til dbdikt@dagbladet.no, eller på Twitter med emneknaggen #dbdikt. Blir lengdebegrensningen et problem har vi følgende tips: Skriv diktet i notater på mobilen, ta skjermbilde og publiser det på twitter med emneknaggen #dbdikt.

Dagbladet plukker ut én vinner, som får et gavekort på 2000 kroner på Tronsmo eller i en lokal bokhandel.

I tillegg skal vår egen huspoet, Tom Stalsberg, lese de beste diktene på Dagbladets nachspiel på Litteraturfestivalen. Et knippe av de beste diktene blir også presentert, sammen med forfatterne, i bokbilaget som gis ut tirsdag 26. mai, i forbindelse med åpninga av festivalen.

Om du ikke har rukket å sende inn ditt bidrag, fortvil ikke. Fristen for å delta i konkurransen er førstkommende mandag, 18. mai.

- Vi håper å få inn mange flere svar før fristen er ute! sier Marie L. Kleve.